Aggasztó rekord: a világ egyik legmelegebb éve volt a 2020-as

Aggasztó rekord: a világ egyik legmelegebb éve volt a 2020-as

MTI
A három legmelegebb év egyike volt 2020 a rendszeres mérések kezdete, a 19. század közepe óta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Majdnem az összes korábbi rekordot megdöntötte 2020, közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) csütörtökön Genfben, amikor megerősítette decemberi előzetes becslését. Csak a természetesen előforduló, hűtő hatású jelenség, a La Nina gondoskodott enyhe lehűlésről az év legvégén. A globális átlaghőmérséklet 14,9 Celsius-fok volt, amely 1,2 Celsius-fokkal van az iparosodás előtti kor (1850-1900) szintje felett, 0,1 Celsius-fokos hibahatárral.

A három legmelegebb év ezzel 2016, 2019 és 2020 lett. Csak a számokat figyelembe véve 2016 volt a legmelegebb, de a hibahatárt tekintve gyakorlatilag szinte lehetetlen különbséget tenni a három év között

- mondta el Clare Nullis, a WMO szóvivője.

A szervezet kiemelte azt is, hogy a 2016-os évet erőteljes El Nino jelenség jellemezte, amelynek a La Ninával ellentétben erőteljes melegítő hatása van. Antonio Gutierres, az ENSZ főtitkára katasztrofálisnak nevezte, hogy az emberiség még ebben az évszázadban az akár 5 Celsius-fokot jelentő felmelegedés útján halad. A 21. század fő feladata, hogy az ember békét kössön a természettel, fogalmazott az ENSZ-főtitkár.

Az El Nino és a La Nina néhány évente jelentkezik. Az El Nino esetében legyengülnek a trópusi passzátszelek, ami gyengíti Dél-Amerika nyugati partjainál a hidegebb vizek áramlását. A La Nina többnyire az El Ninót követi. A passzátszelek erősödését idézi elő, ennek hatására Peru partjainál hidegebbé válnak a felszíni vizek. Mindkét jelenségnek világszerte megmutatkozik a hatása, régiótól függően szárazság vagy heves esőzések formájában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?