Őrület: több évtizedes problémát oldhat meg a földeken a hollandok legújabb robotja

Őrület: több évtizedes problémát oldhat meg a földeken a hollandok legújabb robotja

agrarszektor.hu
2021 februárjában a hollandiai Inholland Egyetem (Inholland University of Applied Sciences) két hallgatója megkezdte a diploma megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlatát. A projektet az Okos Mezőgazdaság: Brokkoli névre keresztelték el. A gyakorlat során a hallgatók egy, a brokkolit felismerő és betakarítani képes robot modelljét fogják megalkotni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Brokkoli betakarító robotot fejlesztenek a holland diákok. Az Inholland Egyetem két hallgatója a diplomaszerzés előtti szakmai gyakorlata során azt vizsgálja, megalkotható-e egy olyan gép, ami emberi beavatkozás nélkül képes eldönteni, betakarítható állapotban van-e a növény, és ha igen, le is szedje azt - írta meg a Future Farming.

Thijs Bouwes, az egyetem Információ Technológiai Karának negyedéves hallgatója egy olyan képfelismerő rendszer fejlesztésével fog foglalkozni, ami képes azonosítani a brokkoli fejeket. A technológia segítségével a robot nemcsak arra lesz képes, hogy beazonosítsa a növényeket, de a fej méretének és minőségének értékelése alapján azt a döntést is meg fogja tudni hozni, hogy be kell-e már takarítani az adott brokkolit. Stefan Zwagerman, negyedéves gépipari mérnök pedig a betakarítást végző robot fogókarját fogja létrehozni.

Az Okos Mezőgazdaság: Brokkoli projekt nem az első olyan kezdeményezés, ami ennek a zöldségnek a betakarítására képes robot kifejlesztésével foglalkozik. A hallgatók elvégezték a házi feladatukat, és összeállítottak egy listát azokból a projektekből és ötletekből, amelyek szintén a brokkoli betakarítására alkalmas robot megalkotását célozták meg. Ebből kiderült, hogy az első ilyen ötlet körülbelül 30 éve született meg. A hallgatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy ennyi idő alatt egyetlen olyan brokkoli betakarító robot sem készült el, amit aztán nagyobb léptékben használtak volna. Ez a projekt azt is vizsgálja továbbá, hogy technikailag megvalósítható-e egy olyan gép, ami szelektíven vagy az adott tábla egészében képes betakarítani a brokkolit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02