Zseniális: ez a holland ötlet forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

Zseniális: ez a holland ötlet forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

agrarszektor.hu
Miközben a különböző kutatók és vállalatok a gyümölcstermesztés minél tökéletesebb robotizálásának megoldásán dolgoznak, egy hollan kutatóközpont a szakértő termelők tudásának megőrzésére összpontosít. A OnePlanet abból a gondolatból indult ki, hogy a termelők nyugdíjba vonulásával bizony elveszhet az ágazatban szerzett, felbecsülhetetlen értékű szakértelmük. A kutatóintézet ezért valódi gyümölcsösök és termesztési döntések digitalizálásával, digitális ikrek és modellek létrehozásával biztosítja a metszési szakértelmet a jövő generációi számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Wageningeni Egyetem és Kutatás, a Radboud Egyetem, a Radboudumc és az imec együttműködésével jött létre a OnePlanet Kutatóközpont, amely legújabb chip- és digitális technológiákat integrálja fejlett adatvezérelt megoldásokba - olvasható a Future Farming oldalán A "Digitális gyümölcsös" kutatási program célja olyan megoldások kidolgozása, amelyekkel a meglévő gyümölcsösök - kezdve az almaültetvényekkel - felkészíthetők a jövőbeli élelmiszertermelésre.

A OnePlanet kifejlesztett egy távérzékelő szenzorcsomagot/készletet a gyümölcsösök digitális ikertestvéreinek létrehozására, amely két RGB-kamerát használ a sztereó látáshoz, LiDAR-t a georeferenciához és SLAM-technológiát. Ez a könnyű és sokoldalú, járművekre vagy drónokra szerelhető szenzorcsomag/készlet évente többször is átvizsgálja a gyümölcsösöket a fák és a gyümölcsök növekedésének nyomon követése és a metszési műveletek hatásának értékelése céljából.

A projektnél abból a gondolatból indultak ki, hogy a termelők nyugdíjba vonulásával bizony elveszhet az ágazatban szerzett, felbecsülhetetlen értékű szakértelmük. Ezért a gyümölcsösök szenzorokkal leképzett digitális "ikrei" szolgálnak majd alapul az emberi metszési döntések modelljeinek létrehozásához, lehetővé téve az autonóm robotikus metszőgépek betanítását. A cél a precíziós metszés, amely fokozza a gyümölcstermést és csökkenti a munkaerőköltségeket. Az egyedülálló érzékelőkészlet/készlet a betegségek és a terméshozam előrejelzésében, a precíziós permetezésben és egyéb alkalmazásokban is lehetőséget kínál a különböző gyümölcs- és bogyós gyümölcsöknél.

Nemcsak a gyümölcsösökben próbálkoznak a hollandok

A hollandok a munkaerőhiány és a termelés hatékonyságának növelése érdekében más területeken is próbálják minél teljesebb mértékben integrálni a robottechnológiát és a mesterséges intelligenciákat a növénytermesztésbe. A Wageningeni Egyetem egy másik projektjében azt vizsgálták, hogy üvegházi, teljesen ellenőrzött környezetben a mesterséges intelligenciák vagy az emberi tudás és tapasztalat képes-e jobb eredményeket elérni az uborkatermesztés terén. A kísérlet sikerrel zárult, eredménye még a kutatókat is meglepte, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?