Kiderült az egészséges gyep titka: az alapmunkálatokat már most el kell kezdened

agrarszektor.hu
Már szeptemberben el kell kezdenünk a gyeptelepítés előkészítését, ha azt szeretnénk, hogy jövőre tartósan szép pázsit legyen a kertünkben. Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb tudnivalók a művelet szakszerű elvégzéséhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Érdemes már most hozzálátni a gyeptelepítés előkészítéséhez, ha tartós és szép pázsitot szeretnénk jövőre. A lelkiismeretesen gondozott pázsit akár tizenöt évig is kitarthat, így érdemes szakszerűen nekilátni a gyeptelepítésnek, ami azt is jelenti, hogy nem éri meg spórolni a költségeken. Gyepet olyan helyre telepítsünk, ami körülhatárolt, és összefüggő, az ilyen területet ugyanis könnyebb öntözni és nyírni is. Telepítés előtt mindig egyengessük el a terepet, a sík felszínen egyenletesen nő a fű, és a víz sem áll meg a különböző mélyedésekben. Fontos, hogy a talajt feltöltsük tápanyaggal, amire az érett istállótrágya és a komposzt is alkalmas, ajánlatos azonban ezeket vegyes műtrágyával kiegészíteni. A hozzáadott adalékokat ásással vagy kultivátorozással keverjük bele a talajba. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A talajban nagyon sok elfekvő gyommag van, amelyek az elmunkált földben gyorsan kikelnek majd. Sok kertész megfeledkezik arról, hogy érdemes ilyenkor a leendő gyepterületet megpermetezni gyomirtóval, mert a vegyszer a kikelt gyomokat elpusztítja, így később már nem lesz gondunk a gyomokkal. Ha ez a munkafolyamat elmarad, akkor az agresszív gyomok elnyomják majd a nemes füveket, és a pázsit már az első évben elgyomosodik majd. 

 A gyomszőnyeg elhervadása után újból meg kell porhanyítani a talaj felső, négy-öt cm vastag rétegét, mert csak ezt követően jöhet a fűmag vetése. Egy négyzetméter területre harminc-harmincöt gramm fűmagot vessünk egyenletesen, és a magokat azonnal munkáljuk be a talaj felső rétegébe, különben a madarak kicsipegetik. Ezután a föld tömörítése jön hengerezéssel, hiszen a fűmag csak így csírázik ki gyorsan.  A csírázáshoz sok talajnedvességre van szükség, ezért száraz idő esetén az elvetett területet akár naponta kétszer is meg kell öntöznünk.

EZ IS ÉRDEKELHET
A magvetés után nyolc-tíz nappal a terület már zöldellni kezd majd, két héttel később pedig el kell végeznünk az első nyírást. Az első alkalommal fontos figyelnünk a fűnyíró beállításaira, a gépet úgy állítsuk be, hogy a tartó négy-öt cm magas maradjon, mert a cél nem az, hogy kitépje a fűszálakat, hanem, hogy egyszerűen levágja őket. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?