Itt a válasz az örök kérdésre: mikor vigyük ki a szabadba a leandereket?

Itt a válasz az örök kérdésre: mikor vigyük ki a szabadba a leandereket?

agrarszektor.hu
A leander egy igen fagyérzékeny növény, így a gondozásának egyik legfontosabb lépése a megfelelő teleltetés. Mivel egy mediterrán növényről van szó, ezért a Magyarországon megszokott téli fagyokra érzékeny, ugyanakkor az átmeneti 2-3 fokokat károsodás nélkül elviseli. Habár az idei március elég kiszámíthatatlan, és néhány nap alatt akár 15 fokot is képes csökkenni a hőmérséklet, amint úgy látjuk, hogy tartósan kitavaszodik, érdemes minél előbb kiraknunk a szabadba a leandereket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Földközi-tenger környékéről származó leander gondozásának egyik legfontosabb lépése a növény teleltetése, az őszi fagyok elől ugyanis minden évben védett helyre kell menekítenünk a növényt. A leander fagyérzékeny növény, de a 2-3 fokokat még károsodás nélkül elviseli, és habár az idei március időjárása elég szkeptikus, amint úgy látjuk, hogy tartósabban kitavaszodik az idő, ajánlatos minél előbb a szabadba állítani a hosszú, fényszegény hónapok alatt elgyötört leandereinket.

Még mielőtt kivinnénk a szabadba növényeinket, néhány nappal a kihelyezés előtt érdemes tápoldatoznunk a leandert, majd elkezdeni a fokozatos visszaszoktatását a kinti élethez: lassacskán növeljük a vízadagját és a növényt érő fény mennyiségét. Ezekre azért van szükség, hogy a környezeti viszonyok hirtelen változása ne okozzon sokkhatást a növénynek. A növényt akkor vigyük ki a szabadba, amikor a hőmérséklet már elég magas ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. A tisztító zuhanyozás jót tesz a télen elszennyeződött lombozatnak, ezért érdemes alkalmazni. 

Ha nem tervezzük átültetni a leandert, mielőtt kivisszük a szabadba, akkor a talaj felső rétegét kaparjuk le és a hiányzó földet pótoljuk friss, tápdús kerti talajjal. Gyakran előfordul, hogy az ősszel még egészséges növények a tél folyamán fertőződnek tetvekkel. Ha ezt észleljük, akkor permetezzük meg a bokrokat rovarölő szerrel, vagy ha csak minimális a fertőzés, akkor mossuk le a növény leveit szappanos vízzel. Figyeljünk arra, hogy a fiatal, érzékeny leandereket először néhány napig árnyékos helyre tegyük az udvaron, kell nekik ugyanis egy kis idő, hogy hozzászokjanak a megváltozott körülményekhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29