Ütős tippek kertészeknek: ezekkel a trükkökkel rengeteg időt és pénzt takaríthatsz meg

Ütős tippek kertészeknek: ezekkel a trükkökkel rengeteg időt és pénzt takaríthatsz meg

agrarszektor.hu
A legtöbb ember számára költségesnek, és borzasztóan munkaigényesnek tűnhet egy kert fenntartása, sokan talán ezért sem vágnak bele a saját veteményes kialakításába. Nem feltétlenül kell azonban mindent méregdrágán beszerezni, hiszen rengeteg olyan bevált házi praktika létezik, amellyel például növelhetjük a talajunk tápanyagtartalmát, távol tarthatjuk a növényeinktől a kártevőket, de arra is léteznek trükkök, hogyan turbózzuk fel zöldségeink és gyümölcseink terméshozamát. Összegyűjtöttük a 10 legütősebb házi fortélyt, amit minden kertésznek ismernie kell.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A saját kiskert, illetve veteményes kialakítása nem feltétlenül kell, hogy drága és időigényes hóbort legyen - írja a www.attainable-sustainable.net. Számtalan olyan házi praktika létezik, amellyel könnyedén helyettesíthejük a kertészkedéshez szükség, sokszor csak drágán beszerezhető eszközöket és termékeket, így időt és pénzt takaríthatunk meg. Mutatunk 10 olyan trükköt, amelyek segítségével csökkenthetjük bizonyos kórokozók és kártevők megjelenését a kertünkben, odacsalogathatjuk a beporzókat a növényeinkhez, ráadásul kevesebb munkával varázsolhatunk magunknak termésekben gazdag kertet.

1. Készíts komposztot

Könnyedén készíthetünk otthon komposztot bizonyos konyhai hulladékok, szerves anyagok, kerti hulladékok (szalma, szárított levelek) és növényevő állatok ürülékéből. Habár a komposztálás egyszerű folyamat, akad azért néhány szabály, amelyet érdemes betartani, ilyen például, hogy rendszeresen forgassuk át a készülő komposztunkat, és figyeljünk arra, hogy soha ne legyen se túl nedves, se túl száraz a halom. Az odafigyelésért cserébe tápanyagokban gazdag komposztunk keletkezik majd, nem kell feleslegesen elégetnünk, vagy a szemétbe dobnunk a szerves anyagokat, és a növényeink, valamint a kertünk is meghálálja majd erőfeszítésünket. És ha mindez nem lenne elég, a különböző tápanyagokra sem kell annyi pénzt költenünk.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Használj mulcsot

Érdemes füvet, szénát vagy faforgácsot használni talajtakarónak a növények köré, ezzel ugyanis megakadályozhatjuk a gyomnövények elszaporodását, és megőrizhetjük a nedvességet a növényeink és a talaj számára. Ráadásul mivel ezek természetes anyagok, lebomlásukkal tápanyagokat szolgáltatnak majd a növényeinknek. A talajtakarókat ajánlott minden évszakban alkalmazni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Adj Epsom-sót a talajhoz, így növelve annak magnézium- és kéntartalmát

Az erősen savas talajokban a növényeknek bizony rendesen meg kell küzdeniük a különböző tápanyagokért, ezek a talajok ugyanis megkötik a foszfort, amelyre a növényeknek a virágzáshoz és a termésképzéshez nagy szükségük van. Érdemes a savas talajokra Epsom-sót szórni, ezzel ugyanis nem csak a pH-ját növelhetjük, hanem a magnézium- és kéntartalmát is, ezek pedig elengedhetetlenek a növények növekedéséhez, virágzásához és termésképzéséhez. Az Epsom-sót a növény szára köré szórjuk, és a növekedési időszakban ezt a folyamatot 6 hetente ismételjük meg.

4. Keverj hamut a talajba, mielőtt gyökérzöldséget ültetnél

A hamu káliumot tartalmaz, amely a növények növekedéséhez elengedhetetlen. Érdemes hamut kevernünk a talajba a gyökérzöldségek elültetése előtt, ezzel ugyanis segíthetjük a termések fejlődését. Vigyázzunk azonban, mert a hamu növeli a talaj pH-ját, ezért inkább csak savas, vagy semleges talajok esetén használjuk.

5. Alakíts ki tökéletes növényházasságokat a gyümölcsfák és a zöldségek, valamint a fűszernövények között

Jó ötlet fűszernövényeket és különböző zöldségeket ültetni a gyümölcsös sorai közé, illetve a gyümölcsfák mellé. A fűszernövények vonzzák a beporzó rovarokat, amelyek szükségesek a jó gyümölcsterméshez, erős illatuk azonban megzavarja a károsítókat. A gyümölcsfák is jó hatással vannak a többi növényre, a közelükbe ültetett zöldségek ugyanis védve lesznek a széltől, és a vízellátottságuk is biztosított lesz.

6. Tegyél zúzott tojáshéjat a káposztafélék köré

A tojáshéjban rengeteg a kalcium, így tökéletes tápanyagforrás lehet a káposztafélék számára, hiszen támogatja azok növekedését. Ráadásul kitűnő védelmet biztosít a meztelen csigák ellen, akiknek kedvelt csemegéi a különböző káposztafélék, és rövid idő alatt képesek tönkretenni az egész termést. A tojáshéj azonban megsebzi a csigák testét, és ezzel elriasztja őket. A módszer a nagyobb csigáknál nem működik, náluk érdemes sörrel teli edényeket kihelyezni a növények köré, ettől ugyanis bódult állapotba kerülnek a csigák, és nem törődnek majd a káposztafélékkel. 

7. Tartsd távol a kártevőket, és ültess fűszernövényeket a zöldségek közé

Érdemes fűszernövényeket ültetni a zöldségek közé, így ugyanis hasznos növénytársításokat alakíthatunk ki a kertben. A káposztafélék mellé például ültessünk kaprot, ami távol tartja a káposztalepkét a növényektől, emellett a sárgarépa és kapor magokat együtt vetve a kapor segíti a sárgarépa kelését, megtámasztja a csíranövényeket, illóolajaival pedig védi a répát. A kapor az uborkának is jó társa lehet, segíti ugyanis a csírázásban és növeli az ellenálló képességét, a bazsalikom pedig odavonzza a beporzókat, és védi az uborkát a lisztharmat ellen.

EZ IS ÉRDEKELHET

8. Öntözd meg a növényeket a fagyok előtt

A növények többségét kevésbé károsítják a fagyok, ha jól beöntözzük őket, ezért is van, hogy sok gyümölcsösben fagyvédelmi öntözéssel védik a fákat a kemény mínuszoktól. Ilyenkor a fákat éjszaka jól megöntözik vízzel, a törzstől kezdve egészen a lombig, a víz megfagy a fán, így védelmet nyújt számára a fagyok ellen. A kertben elég ha jó alaposan meglocsoljuk talajt, amely így több hőt képes megtartani, mint a száraz, és tovább védi a növényeket a hidegtől.

9. Használj fahéjat a különböző gombák és baktériumok ellen

A palántanevelés kezdetekor szórjunk fahéjat a talajra a magok köré, ezzel ugyanis megakadályozhatjuk a növények későbbi kirohadását. Amikor elvetjük a magokat, hintsünk egy kis fahéjat a talaj felszínére, és ezt egészen addig ismételjük meg havonta legalább egyszer, amíg ki nem ültetjük a növényeket a végleges helyükre. A fahéj meggátolja a penészgombák és a baktériumok megjelenését a növényeken és a talajban, ráadásul mivel természetes anyagról van szó, így sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyes.

10. Ültess körömvirágot a zöldségek köré

A füves területekből kialakított kertekben gyakran több évig képtelenség termékeny veteményest kialakítani, amiért általában a különböző, talajban élő fonálférgek a felelősek, ezek ugyanis megtámadják a zöldségek gyökerét, és felfalják azokat. A körömvirág mérgező ezekre a fonálférgekre, így ha zöldségek mellé ültetjük, távol tartja majd a károsítókat tőlük. Ráadásul ha vége a szezonnak, egyszerűen csak aprítsuk össze a körömvirág növényeket, és ássuk be a talajba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?