Zseniális: így turbózhatod fel a növényeket kevés pénzből

Zseniális: így turbózhatod fel a növényeket kevés pénzből

agrarszektor.hu
Habár sokak számára nehéz és bonyolult munkának hangzik, pedig a komposztálás egyszerű folyamat, függetlenül attól, hogy akad néhány szabály, amelyet érdemes betartani. Az odafigyelésért cserébe tápanyagokban gazdag komposztunk keletkezik majd, nem kell feleslegesen elégetnünk, vagy a szemétbe dobnunk a szerves anyagokat, és a növényeink, valamint a kertünk is meghálálja majd. És ha mindez nem lenne elég, a különböző tápanyagokra sem kell annyi pénzt költenünk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mielőtt belefogunk a komposztálásba, nem árt tudnunk, hogy habár nem egy bonyolult folyamatról van szó, néhány szabályt azért érdemes betartani a siker érdekében. A komposztálás egyik legnagyobb előnye, hogy a háztartásokban keletkező hulladékok nagy része, így nem a kukában végzi majd, hanem hasznosan kerül felhasználásra, ráadásul olcsón juttatunk tápanyagot a növényeink, és a kertünk számára. A komposztált kerti és konyhai hulladékok javítják a talaj szerkezetét, valamint víz- és hőháztartását. 

Nézzük, mire is lesz szükségünk, ha belevágunk. A legegyszerűbb az, ha komposztálót készen vásárolunk kertészeti üzletekben vagy barkácsáruházakban, de aki érez magában elég potenciált, az otthon is elkészítheti. Az első lépés azonban minden esetben az, hogy kijelöljük a helyét, ami mindenképp félreeső és árnyékos részen legyen. Gyűjtsük elkülönítve a lebomló szerves anyagokat (kerti és konyhai hulladékot), de figyeljünk arra, hogy mérgező anyagokat tartalmazó növények ne kerülhessenek bele, mint például a tiszafa lombja. Szükség szerint aprítsuk fel a nyersanyagokat, a friss konyhai hulladékot pedig mindig fedjük be lombbal, szalmával, forgáccsal, hogy ne vonzza oda a rovarokat. A nyersanyagokat mindig felváltva rétegezzük, a halmot pedig forgassuk össze, hogy a nyersanyagok jól összekeveredjenek. Ha ezzel megvagyunk, akkor takarjuk le a halmot. Érdemes a hozzávalókat 3 rész barna 1 rész zöld arányban adagolni. Barna hozzávalók a magas széntartalmú, száraz és kemény anyagok, mint például a gallyak, száraz levelek, a zöld hozzávalók pedig a nitrogénben gazdag, friss, lágy, nedvdús anyagok, mint például a frissen vágott fű, vagy a konyhai hulladékok.

Amíg érik a komposzt, rendszeresen, de legalább két-három havonta forgassuk át a komposztot, a kellemetlen szagok ugyanis akkor keletkeznek, ha rothad az anyag. Általában akkor kezd el rothadni a komposzt, ha túl nedves, illetve ha olyan anyagot teszünk bele, amelyik már rothadásnak indult. A nyersanyagokat tehát soha ne hagyjuk sokáig állni, hanem minél hamarabb öntsük rá a komposztra.  Az érés során mindig folyamatosan ellenőrizzük a komposzt nedvességtartalmat és a hőmérsékletet, hiszen minél magasabb a hőmérséklet, annál hamarabb alakul át a hulladék komposzttá. A komposztálód tartalma mindig közepesen nedves legyen, száraz időszakban locsolással érdemes óvni a kiszáradástól. Végig biztosítsuk a komposzt levegőzését, emellett ha túl nedves, keverjünk hozzá száraz anyagot (gallyakat, forgácsot, szalmát), ha pedig túl száraz, szükség szerint nedvesítsük.

Mi tehetünk a komposztálóba?

  • kerti hulladékok: fák lehullt lombjai, lekaszált fű, kisebb ágak, gyomnövények (amennyiben nem hoztak magot
  • konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafilter, tojáshéj
  • egyéb hulladékok: papír/karton (nem színes), hamu (mértékkel)
  • növényevő állatok ürüléke (ez esetben azonban kalkuláljunk a szagokkal is)

Mit ne tegyünk a komposztálóba? 

  • nem lebomló, szervetlen anyagok (kövek, üveg - és cserépdarabok stb.)
  • szintetikus anyagok (festék, vegyszer, fáradt olaj stb.)
  • fertőző, beteg növények
  • citrusfélék héja
  • ételmaradékokat, húst és csontot - bár komposztálható - nem érdemes a halomba helyezni a kóbor állatok és a rágcsálók, rovarok megjelenése miatt

Gyakorlati tipp! Érdemes kétrekeszes komposztálót vásárolni, vagy készíteni, így ugyanis sokkal könnyebben átforgatható a halom. Emellett másik előnye, hogy az egyik rekeszben a régi, érlelt komposztot tárolhatjuk, a másikban pedig a frisset gyűjthetjük, így sokkal könnyebb lesz kezelni az egész komposztot. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?