Így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek: ez tényleg működhet

Így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek: ez tényleg működhet

agrarszektor.hu
A komposztálás hasznosságáról és jótékony hatásáról sok szó esett már. Sokféleképpen csökkenthetjük a hulladék mennyiségét - ami a mai világban kiemelten fontos -, a konyhai hulladékok tápanyagokban gazdag talajjá alakítása pedig meglehetősen egyszerű. A gilisztákat sem kell talán senkinek bemutatni, egy nagyon hasznos élőlényről van szó, ráadásul nem csak a kertben tudnak „dolgozni”.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nem kell kétségbe esnünk, ha nincsen kertünk, de szeretnénk komposzthoz jutni. A beltéri gilisztakomposztálás nagyszerű megoldás lehet, ami történhet egy megvásárolt készlettel, de könnyedén barkácsolhatunk is. Így a maradék zöldségek, gyümölcsök nem fognak kárba menni, ráadásul a szemetünk is kevesebb lesz, és nem fogunk hiányt szenvedni a jó minőségű komposztból sem - ezért pedig a növényeink lesznek nagyon hálásak. Fontos, hogy a gilisztákat nem szabad nagyon hideg helyen tartani - írja a gardeningknowhow. Mivel a tenyészetnek nincs szaga, télen nyugodtan tartható akár a garázsban is. Nyáron viszont a tűző naptól óvjuk őket, tartsuk a tenyészetet árnyékos helyen, ezt tartsuk szem előtt!

EZ IS ÉRDEKELHET

A giliszták egyébként főként szerves anyagokkal táplálkoznak és fokozzák a növények kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállóképességét. A gilisztahumusz a növényi növekedést serkentő enzimeken, aminosavakon és antibiotikumokon kívül még kovasavat is tartalmaz. Most pedig nézzük, hogy hogyan készíthetünk gilisztafarmot otthon: Először is, keressünk egy olyan tárolót, ami elég nagy a gilisztáknak, a földnek és a konyhai maradékoknak is, emellett az is elengedhetetlen, hogy jól szellőző legyen. A giliszták mindig a talaj felső rétegébe vándorolnak. Ha egy réteg szerves anyagot már megemésztettek, a frissen ráhelyezett felső zónába vonulnak. Emiatt a gilisztakomposzt termelésére alkalmas ládát úgy építhetjük meg, hogy a már feldolgozott kész anyagot alulról ki tudjuk termelni, így a giliszták mindig bennmaradnak, a munkájukat az újabb, friss rétegben folytatják.

A nyersanyagokat mindig keverjük, és egyféléből ne használjunk túl sokat! A ládát tegyük meleg, védett helyre, lehetőleg 20-24 fok közötti hőmérsékletet biztosítsunk számukra, állandóan nedvesen tartott közegben. Hűvösebb időben takarjuk le a tenyészetet egy szőnyegdarabbal, hogy lehetőleg minél több meleget tároljunk benne. Hőségben viszont nedvesítsük meg a ládában lévő anyagot, legyen inkább túl nedves, mint száraz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gilisztákkal teli földet 1-2 hetente érdemes megöntözni, mivel folyamatosan nedvesen kell tartanunk a talajt, ahol élnek. Addig míg nem lesz trágyánk, használhatjuk az így lecsöpögő "gilisztás vizet" öntözéshez, tele van ugyanis hasznos tápanyagokkal. A földet rétegezzük szerves hulladékkal, mint a banánhéj, az almahéj, illetve bármi, amit például a komposztba raknánk, ezek lesznek ugyanis a giliszták táplálékai. A gilisztázásban a legnagyobb munkát talán a doboz elkészítése jelenti, de ha ezzel megvagyunk, onnantól a giliszták végzik majd a dolgukat. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?