Így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek: ez tényleg működhet

Így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek: ez tényleg működhet

agrarszektor.hu
A komposztálás hasznosságáról és jótékony hatásáról sok szó esett már. Sokféleképpen csökkenthetjük a hulladék mennyiségét - ami a mai világban kiemelten fontos -, a konyhai hulladékok tápanyagokban gazdag talajjá alakítása pedig meglehetősen egyszerű. A gilisztákat sem kell talán senkinek bemutatni, egy nagyon hasznos élőlényről van szó, ráadásul nem csak a kertben tudnak „dolgozni”.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem kell kétségbe esnünk, ha nincsen kertünk, de szeretnénk komposzthoz jutni. A beltéri gilisztakomposztálás nagyszerű megoldás lehet, ami történhet egy megvásárolt készlettel, de könnyedén barkácsolhatunk is. Így a maradék zöldségek, gyümölcsök nem fognak kárba menni, ráadásul a szemetünk is kevesebb lesz, és nem fogunk hiányt szenvedni a jó minőségű komposztból sem - ezért pedig a növényeink lesznek nagyon hálásak. Fontos, hogy a gilisztákat nem szabad nagyon hideg helyen tartani - írja a gardeningknowhow. Mivel a tenyészetnek nincs szaga, télen nyugodtan tartható akár a garázsban is. Nyáron viszont a tűző naptól óvjuk őket, tartsuk a tenyészetet árnyékos helyen, ezt tartsuk szem előtt!

EZ IS ÉRDEKELHET

A giliszták egyébként főként szerves anyagokkal táplálkoznak és fokozzák a növények kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállóképességét. A gilisztahumusz a növényi növekedést serkentő enzimeken, aminosavakon és antibiotikumokon kívül még kovasavat is tartalmaz. Most pedig nézzük, hogy hogyan készíthetünk gilisztafarmot otthon: Először is, keressünk egy olyan tárolót, ami elég nagy a gilisztáknak, a földnek és a konyhai maradékoknak is, emellett az is elengedhetetlen, hogy jól szellőző legyen. A giliszták mindig a talaj felső rétegébe vándorolnak. Ha egy réteg szerves anyagot már megemésztettek, a frissen ráhelyezett felső zónába vonulnak. Emiatt a gilisztakomposzt termelésére alkalmas ládát úgy építhetjük meg, hogy a már feldolgozott kész anyagot alulról ki tudjuk termelni, így a giliszták mindig bennmaradnak, a munkájukat az újabb, friss rétegben folytatják.

A nyersanyagokat mindig keverjük, és egyféléből ne használjunk túl sokat! A ládát tegyük meleg, védett helyre, lehetőleg 20-24 fok közötti hőmérsékletet biztosítsunk számukra, állandóan nedvesen tartott közegben. Hűvösebb időben takarjuk le a tenyészetet egy szőnyegdarabbal, hogy lehetőleg minél több meleget tároljunk benne. Hőségben viszont nedvesítsük meg a ládában lévő anyagot, legyen inkább túl nedves, mint száraz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gilisztákkal teli földet 1-2 hetente érdemes megöntözni, mivel folyamatosan nedvesen kell tartanunk a talajt, ahol élnek. Addig míg nem lesz trágyánk, használhatjuk az így lecsöpögő "gilisztás vizet" öntözéshez, tele van ugyanis hasznos tápanyagokkal. A földet rétegezzük szerves hulladékkal, mint a banánhéj, az almahéj, illetve bármi, amit például a komposztba raknánk, ezek lesznek ugyanis a giliszták táplálékai. A gilisztázásban a legnagyobb munkát talán a doboz elkészítése jelenti, de ha ezzel megvagyunk, onnantól a giliszták végzik majd a dolgukat. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?