Szuper ötlet talajtakarásra: ez a módszer pofonegyszerű és durván megéri

agrarszektor.hu
A klímaváltozás, és az évről évre egyre extrémebb időjárás miatt érdemes sokkal nagyobb figyelmet szentelni az újonnan ültetett növények védelmére. A talajtakarással sok terhet levehetünk a vállunkról, hiszen nem csak a növényeinket, de a talajt is védjük vele, ráadásul, ha jól választjuk meg a talajtakarónkat, akkor a későbbiekben a kert más területén is hasznát vehetjük. Többnyire mindenki ismeri, mégis kevesen használnak fadarálékot takarásra, pedig egyrészt spórolhatunk vele, másrészt borzasztóan egyszerű a használata.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az évről évre egyre szélsőségesebb időjárás folyamatosan próbára teszi az újonnan ültetett növényeinket, amelyekre így talán még több figyelmet kell szentelnünk - írja Facebook-oldalán Megyeri Szabolcs kertész. A talajtakarással nagyon hatékonyan meg tudjuk védeni növényeinket, illetve a talajt a különböző természeti csapásoktól, a kiszáradástól, illetve a nem várt külső hatásoktól. A legjobb megoldás, ha növényt használunk talajtakarónak, sokaknál a fenyőkéreg a befutó, pedig van egy többnyire mindenki számára ismert másik opció is, ez pedig a fadarálék. 

A fenyőkéreggel az a legnagyobb probléma, hogy a tűlevél hét év alatt bomlik le, elsavanyítja a talajt, ráadásul a fenyőkéreg 2-4 év után már esztétikailag sem nyújt szép látványt, és a komposztra sem tudjuk rakni, ha már nincs szükségünk rá, mert azt is elsavanyítja. Jó megoldás lehet helyette a fadarálék, amely egy finom szerves anyag, levékszárakkal, kis gallyakkal, törzsdarabokkal, és általában kivágásra ítélt fasorok, illetve erdők után visszamaradt másodlagos termék. Legfőbb előnye, hogy nem savanyítja el a talaj legfelső rétegét, mint a fenyőkéreg. Emellett pár év után, miután elfárad kifejezetten hasznos, ha a komposztunkba tesszük, ráadásul 5-10 centiméter vastagságban alkalmazva a növény töve körül, több liter öntözővizet is megspórolhatunk vele. 

A talajtakarás célja és lényege mind az, hogy bárhol is ültetjük el a növényt, megóvjuk a kiszáradástól nem csak a gyökerét, hanem a földet is. Emellett védi a talajfelületet a káros napsugárzástól, így a víz az alsóbb rétegekben is elraktározódik majd, és a talaj felső és alsó hányada is nedves marad. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?