Ezt nagyon sokan nem tudják: fillérekből, a saját kertedben is teremhet szivacs

Ezt nagyon sokan nem tudják: fillérekből, a saját kertedben is teremhet szivacs

agrarszektor.hu
Fiatalon remek sütnivaló zöldség, megszárítva pedig első osztályú mosogatószivacs készíthető belőle: ez a luffatök, ami bár Ázsiában őshonos, nálunk is remekül megél, és terem is szépen a háztáji kertekben. Könnyen termeszthetjük, kiváló bőrradír és még finom ételeket is készíthetünk belőle. Aligha kell ennél jobban és sokoldalúbban felhasználható növény.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

10 emberből 9-nek fogalma sincs arról, mi fán terem a luffaszivacs, holott szinte mindenki találkozott már vele. Gyakran biotermékek csomagolásában használják dekorációként. Ez a szivacs bizony zöldségből készült. Bár csomagolásán gyakran tengerparti környezetben, kagylók társaságában mutatják, a luffáknak semmi köze a tengeri szivacsokhoz. Ez bizony egy kiszáradt tökfajta rostos húsa - ami, tegyük hozzá, bárkinek a kertjében megterem - írja a HelloVidék.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A magszerzés fontossága

Ha nincsen semmilyen ismerősünk, akotől tudnánk magot kérni, akkor különböző internetes felületeken is néhány perc alatt beszerezhetjük, illetve most már gazdaboltokban, mezőgazdasági boltokban is lehet kapni luffamagot - tehát nem lesz nagy gond a beszerzéssel. 

Az ültetés

Melegkedvelő és vízigényes futónövény, és érdemes beáztatni a magját, hiszen így előbb kikel. Szeretik a napsütést és a nedves talajt is, főleg akkor, ha még pluszba komposzttal vagy jó minőségű trágyával van dúsítva. Úgy termesszük őket, mint egy kemény héjú tököt vagy a téli tököt. Töktársaikhoz hasonlóan hosszú időszakra van szüksége az éréshez (150-200 meleg napra), ezért érdemes már március közepén palántázni. Fagyosszentek után, május közepén pedig ki lehet ültetni a szabadba.

EZ IS ÉRDEKELHET

A talajtakaró fekete fólia vagy más, sötét színű mulcs segít távol tartani a gyomokat, melegíti a talajt. A luffának erős rácsozatra is szüksége van, amire felfuthat. Egy tő akár 9 méteres is lehet, ezért olyan állványra van szükség, amely a nehéz terméseket jól megtartja, ezért több alátámasztási pontot is készítsünk. 

Betakarítás 

Ameddig csak lehet, hagyjuk a terméseket lógni, hogy a szivacs rostjai maximálisan kifejlődjenek. Arra azonban figyeljünk, hogy a késő őszi fagyok előtt már mindenképpen, kocsánnyal együtt szedjük le, és szellős helyen, felfüggesztve szárítsuk. Azokat a terméseket, amelyek nem érlelődnek elég kemény rostokkal ahhoz, hogy jó szivacsot készítsenünk, akkor nyugodtan dobjuk bele a komposztba. Ha luffa tökökből szivacsot szeretnénk készíteni, hagyjuk, hogy elsorvadjanak a kacsokon. Érettek és szedésre készek akkor lesznek, amikor a termés zöldes héja sötétsárgává vagy barnává válik, és a külső héja elkezd elválni a belső rostoktól. 

Október-november környékén a tökök már biztosan beérnek, kicsit megsárgulnak, kongóbbá válnak. Miután a héját egy kés segítségével eltávolítottuk, rázzuk ki a magokat (terítsünk rá egy papírtörlőre, és néhány napig szobahőmérsékleten szárítsuk meg). Ezután vízben mossuk ki a nedveket a rostos szivacsból. Ha sötét foltokat látunk a rostokon, akkor a szivacsot mosószerrel vagy ecettel kimoshatjuk, hogy egyenletesebb barnás színt kapjon - arra pedig figyeljünk, hogy ne fehérítő mosószert használjunk! Végül a kimosott szivacsokat szárítsuk meg a napon, közben gyakran forgassuk. A kiszáradt szivacsot tetszőleges méretekre darabolhatjuk, aztán vászontasakban tárolhatjuk, nehogy beporosodjon. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A luffaszivacsok felhasználása

Szárazon kemény a váza, de ne ijedjünk meg, hiszen amint nedvesség éri, felpuhul. Egyáltalán nem karcolja az edényeket, ellenben minden zsiradékot felszív, használat után pedig szépen kimosható. A szakemberek azonban azt tanácsolják, hogy három-négy hétnél tovább a luffa szivacsot se használjuk - élettartamát viszont tovább növelhetjük, ha hetente egyszer ecetes vízben külön is átmossuk.

Bőrradírként sem utolsó

Ezzel a fürdőszivaccsal kíméletesen masszírozhatjuk, tisztítjatjuk vele a bőrünket és frissíthetjük a keringésünket. Sőt, még a narancsbőr felszámolására is lehet használni, valamint nagyszerű természetes bőrradírként és arctisztítóként is szolgál. Házilag még luffa papucs és luffa szappan is készíthető belőle. 

A szivacstök nagyszerű étel is

A zsenge terméseket még beérés előtt leszedhetjük, de a virág rügyei, szára, zsenge levelei is ehetőek. A virágokat és a nagyon fiatal terméseket élvezhetjük nyersen, vagy kevés olajban megdinsztelhetjük, kiránthatjuk, illetve főzeléket, sőt, még pörköltet is készíthetünk belőle. A termése A-vitamint, káliumot, B5 és B6, valamint C-vitamint tartalmaz.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14