Igazi szupergyümölcs terem a magyar földeken: ez a növény számos betegségre gyógyír

agrarszektor.hu
A gyógynövények királynőjeként számon tartott homoktövis kevés gondozást igénylő növény, mégis számos betegségre jelent gyógyírt. Sokan ismerik és fogyasztják natúr és feldolgozott készítményekben is a csodaszert, melynek gyógyító ereje a bogyóiban van. A VitaminLiget csapata most elárulta, milyen formában lehet feldolgozni a homoktövist, illetve pontosan milyen betegségek kezelésére megfelelő ez a növény.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Hogyan jött az ötlet, hogy homoktövis feldolgozásával gyártsanak termékeket?

A gyerekeim úgy nőttek fel, hogy mindig természetes növényekből készült termékeket adtam nekik. Jó ötletnek tartottam a homoktövis termesztését, ezért 3 évvel ezelőtt 300 tövet telepítettük egy olyan területen, melyet előtte nem hasznosítottunk. Az a szerencsénk, hogy a homoktövisnek több fajtája van, mi kétfélét, egy nagyobb és apróbb szeműt ültettünk. A nagyobb szemű lédúsabb, így kézzel kell szüretelni, a kisebb szeműnél pedig levágjuk az ágat, betesszük a fagyasztóba és úgy szedjük le. Az apróbb szemű bogyóknak sokkal nagyobb a tüskéje és sűrűbben is van, mint a nagyszeműsnek.

Mennyire okoz nehézséget a homoktövis szezonalitása?

A homoktövis az egyik legigénytelenebb gyógynövény, sok gondozást nem igényel. Augusztus közepétől lehet kezdeni a szedést, a tapasztaltabb termelők szerint az első fagyokig, így kb. 2-3 hónapunk van a "betakarításra". A bogyókat bőrkesztyűben szedjük le, de figyelni kell a hőmérsékletre is, mert képes megsavanyodni, ha kint hagynánk a melegen, ezért szedést követően azonnal fagyasztóba kell tenni. Az a jó, ha éretten szedjük, mert sokkal magasabb a C-vitamin tartalma. Nehézséget jelent számunkra, hogy 300 tőről szinte egyszerre kell leszedni a termést. A nagyobb szemű kicsit később érik, viszont az aprónak hamarabb hozzá tudunk állni. Úgy gondolom, a fagyasztást követően keveset veszít a vitamintartalmából. Hidegen préseljük, sajtoljuk a bogyókat, mert ezzel a technikával sokkal több vitamintartalmat nyerünk ki. Ki kellett tapasztalnunk a szüretelés módját, mert a pici levelek is belekerülnek, így nagyon oda kell figyelni a tisztításra, mert nem kerülhet bele a velő részébe. A termés mellett a homoktövis levelét leszárítjuk és tealevélként árusítjuk, a leszárított húshéjból pedig őrleményt készítünk, ami joghurtba és müzlibe is nagyon jó.

Nem féltek attól, hogy a koronavírus elsodorja az ötletet?

Évekkel ezelőtt lebetegedtem, azóta kistermelőként értékesítem a termékeim. A kertünkben 90 gyümölcsfánk van, ezeknek a terméseiből szörpöt és gyümölcslevet készítve jártam a hévízi piacra. Igazából innen indult az ötlet. Korábban már sikerem volt a piacon a termékeimmel és sok visszajáró vásárlóm volt külföldről is, így nem sokat gondolkodtunk, mikor szóba került mivel telepítsük be a területet. Örülünk, hogy most indultunk, mert azt vettük észre az emberek jobban keresik a természetes dolgokat és rájöttek arra, hogy nem mindenféle vegyi anyaggal adalékolt bolti árut vásároljanak meg.

Milyen betegségekre megfelelő a homoktövis?

A homoktövisnek 10-szer magasabb a C-vitamin tartalma, mint a citromnak. Nagyon sok betegség kezelésére alkalmazható, de mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját szervezetének megfelelően, hogyan reagál rá. A legjobb megfázásos, gyulladásos betegségekre, gyomor problémákra, allergiára, pajzsmirigyre, vérnyomás gondokra.

Milyen visszajelzéseket adnak a homoktövis alkalmazhatóságáról a vásárlók?

Visszajáró vásárlónk mesélte, hogy szédüléses problémái voltak és nem tudták az orvosok hogyan segítsenek. Mikor eljött hozzánk, ugyanúgy 2 dl homoktövis velőt ajánlottunk fogyasztásra, mint a többieknek. Nem sokkal később örömmel jött és osztotta meg velünk, hogy sokkal jobban van. Nemrég volt egy fiatal hölgy, akinek évek óta menstruációs gondjai voltak és komoly fájdalommal bírta átvészelni a napokat. Miután elkezdte a homoktövis velőt fogyasztani, örömmel hívott fel, hogy már nem kell szenvednie a havi gondoktól. Mindenkinek más a szervezete, de a homoktövis gyógyító hatása kétségtelen.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?