Pofonegyszerű és tényleg működik: így mentheted meg haldokló növényeidet

Pofonegyszerű és tényleg működik: így mentheted meg haldokló növényeidet

agrarszektor.hu
A napsütés a legtöbb növény számára elengedhetetlen, ám a nyár közeledtével nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ne hagyjuk őket túl hosszú ideig a tűző napon, hiszen a hatására a levelek megperzselődhetnek vagy megéghetnek, sárgára és barnára válhatnak. Fontos, hogy megelőzzük a bajt, jó hír pedig az, ha nem sikerült megóvni a növényeinket a megégéstől, nem kell megijedni, hiszen több praktika is van ahhoz, hogy megmentsük még őket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csak azért, mert egy növény levelei leszáradtak, nem jelenti azt, hogy nincs benne élet - ezt pedig könnyen tudjuk ellenőrizni, hiszen mindössze a szárat kell megvizsgálnunk - írja a balconygardenweb.com. A legtöbb esetben sajnos a megégett növények a kukában landolnak, pedig egyszerűbb egy kis életet lehelni beléjük, mint azt elsőnek gondolnánk - ehhez gyűjtöttünk most össze néhány könnyű, ám hatásos módszert. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan ismerhetjük fel a megégett növényeket?

Ha azt vesszük észre, hogy a levelek barnává vagy sárgává válnak, akkor jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez a napégés egyetlen jele. Ha a növény hosszabb ideig erős napfénynek van kitéve, akkor károsodhatnak a szövetei, amelytől barnává válnak. Ez előfordulhat azoknál a növényeknél is, melyek nem igényelnek sok fényt, ám hirtelen nagyobb napsütésnek vannak kitéve, mint amennyire valójában szükségük van. Ez a fajta kár természetesen az egyébként napfénytűrő és kedvelő fajtáknál is bekövetkezhet, akkor, ha például délután, a legnagyobb forróságban vannak kitéve kánikula idején

Meg tudjuk még menteni őket?

Ebben az esetben a kárt sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Miután a levelek sérültek, csak vágjuk le őket, és gondozzuk tovább, jobban ügyelve az erős napfényre. A lehető legjobb, amit tehetünk, az az, hogy szépen, fokozatosan hozzászoktatjuk növényeinket a fényhez - 10-14 napig legalább figyelünk erre oda. 

Hogyan mentsük meg a már megégett növényeket?

Először vágjuk le a sérült leveleket, hiszen ezek már nem tudnak meggyógyulni és nem lesznek zöldek sem. A további károk elkerülése érdekében pedig azonnal tegyük a növényt egy árnyékosabb helyre, ahol ne érje már napfény. Fokozatosan tegyük vissza őket naposabb helyre, arra azonban figyeljünk, hogy ilyenkor se a legerősebb sugárzásba helyezzük ki. Ha azonban túl sok levelet veszített a növényünk az égés miatt, akkor nem kell annyit öntözni, mint korábban - tehát csak akkor adjunk egy kis vizet a talajhoz, ha már száraz! Az ápolás is kiemelten fontos, azt pedig mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a megszokott módon gondozzuk őket, de például a műtrágya mennyiségét felezzük meg, majd amikor újra megjelennek a levelek, fokozatosan növelhetjük az adagot. 

Néhány extra tipp

Kerti növények esetében célszerű délután vizet permetezni a lombokra, hogy a levelek hűvösek maradjanak, különösen akkor, ha közvetlenül erős napsugárzásnak vannak kitéve. Ha a növényeink árnyékosabb területen növekednek, akkor soha ne tegyük át őket egy világosabb, napsütötte helyre, mert nagyon könnyen megéghetnek! Lassan, 5 napos periódusokkal azonban hozzászoktathatjuk őket a több fényhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?