Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre jó a szegfűszeg a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre jó a szegfűszeg a kertben

agrarszektor.hu
A szegfűszeget a legtöbben a különféle levesek, sütemények és édességek ízesítőjeként, illetve kellemes illata révén az otthonok díszeként tartják számon, emellett illóolajának számos gyógyászati felhasználása is ismert. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a fűszer a házon kívül is felhasználható. Pedig így van! A szegfűszeg számos kártevő távoltartására, vagy egyenesen kiirtására használható, a legkisebb takácsatkáktól kezdve egészen a legnagyobb őzekig.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szegfűszeg, amely valójában a szegfűszegfa leszedett és megszárított bontatlan, aromás virágbimbója, egy igen ismert és kedvelt fűszer, amelyet egyaránt használhatunk ételek és sütemények ízesítésére, karácsonyi dekorációnak és, illóolaja révén a gyógyászatban is. Bár a legtöbben azt hiszik, hogy csak ezeken a területeken lehet felhasználni ezt a növényt, van még egy hely, ahol sikerrel bevethető. Ez pedig a kert, ahol a szegfűszeg rendkívül kreatív módokon használható fel növényeink védelme érdekében - írta meg a balconygardenweb.com. De melyek is ezek a felhasználási lehetőségek?

1. Kártevők elleni védekezés

Akinek van kertje, pontosan tudja, mekkora pusztítást tudnak okozni a kártevők a növényekben. És bár számos hatékony kémiai rovarirtó szer áll a rendelkezésünkre, hogy megszabaduljunk tőlük, ezek használata káros lehet a megvédeni kívánt növényekre, illetve a hasznos rovarokra. Ha organikus és természetes alternatívákat keresünk, akkor egy jó lehetőség a szegfűszeg. Ez a fűszer kiválóan alkalmas a takácsatkák és a levéltetvek irtására. A recept sem nem bonyolult:

  1. Egy liter vízbe tegyünk 2-3 evőkanál szegfűszeget.
  2. Forraljuk fel a vizet és a szegfűszeget, amíg az oldat hevesen forrni nem kezd.
  3. Ha ez megtörtént, vegyük le a gázról, és hagyjuk tökéletesen kihűlni.
  4. Ezután bármilyen szita vagy muszlinszövet segítségével szűrjük át a szegfűszeges vizet egy szórófejes flakonba.
  5. Az oldatot esténként permetezzük a fertőzött növények lombozatára (különösen az aljára).
EZ IS ÉRDEKELHET

2. A hangyák elűzése

Az apró hangyák ártalmatlannak tűnnek, de közvetetten komoly károkat tudnak okozni a növényekben, mivel védik a levéltetveket és a lisztbogarakat. A piacon ugyan kaphatóak hangyairtó szerek, ám ezek károsak a környezetre, és a háziállatokra is veszélyesek lehetnek. Ezek helyett azonban használhatunk szegfűszeget is arra, hogy megszabaduljunk a hangyáktól! Mindössze annyit kell tennünk, hogy összezúzott vagy őrölt szegfűszeget szórunk azokra a hangyák útvonala környékére. A szegfűszeg jellegzetes illata arra kényszeríti a hangyákat, hogy más irányba menjenek. Alternatívaként használhatunk szegfűszegolajat is: néhány csepp illóolajat keverjünk össze egy csésze vízzel, és ezt egy szórófejes flakonba adagolva permetezzük be vele a hangyákat. Ez más háztartási rovarok ellen is hatásos.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Legyek elriasztása

A házilegyek számos betegség hordozói, emellett a jelenlétük is bosszantó lehet. A szegfűszeg használatával könnyen elriaszthatjuk őket, mivel ezek a rovarok sem tudják elviselni a finom illatát. Ehhez mindössze egy almára és 20-30 szem szegfűszegre van szükségünk, amit beletűzünk a gyümölcsbe. Ez a megoldás ráadásul a rovarűző hatáson túl kellemes illatot varázsol az otthonunkba. Ahhoz, hogy a legyek ne jöjjenek be a házunkba, lakásunkba, helyezzük a szegfűszeget az ablakok és az ajtók közelébe. A fentebb már említett illóolajos oldat permetezése a legyekre szintén működik!

4. Gyomirtás

A gyomok olyan nemkívánatos növények, amelyek akadályozzák a növényzet növekedését a kertben. Ha nem szeretnénk gyomirtó szereket használni, kipróbálhatjuk a szegfűszeget, mint természetes alternatívát erre a célra. Ennek a nem mérgező gyomirtónak az elkészítéséhez szükségünk lesz szegfűszeg illóolajra, konyhasóra és ecetre.

  1. Fogjunk egy szórófejes flakont, és tegyünk bele egy csipetnyi sót.
  2. Adjunk hozzá 20 csepp szegfűszegolajat és 6 deciliter ecetet.
  3. Rázzuk jól össze, és permetezzük ezt az oldatot a gyomokra.

Figyelmeztetés: ez a permetszer eléggé erős, így ne kerüljön azokra a növényekre, amelyeket nem akarunk elpusztítani!

5. Szarvasriasztó

Ha a szarvasok kárt okoznak a kertünkben, az egyik védekezési lehetőség a drótkerítés vagy támfal telepítése, de ez elég drága mulatság. Egy másik, jóval olcsóbb megoldás, ha szegfűszeget használunk erre a célra. Az őzeknek érzékeny az orruk, és főként az intenzív szagú területeket kerülik el. Ezért ha porított formában bőségesen szórunk szegfűszeget a kertünk határában, vagy az oldatával lepermetezzük a szegélynövényeinket, az őzek nem fognak a növényeink közelébe jönni.

6. Szúnyogok elriasztása

A szegfűszeg természetes szúnyogriasztóként is működhet. Egy friss jelentés szerint a hígítatlan szegfűszegolaj egyes szúnyogfajokkal szemben 100%-os taszító hatást fejt ki akár 2-4 órán keresztül is. A hígítatlan szegfűszegolaj azonban bőrkiütéseket vagy irritációt okozhat, ezért célszerűbb lehet először egy kisebb kisebb bőrfelületen alkalmazni, hogy lássuk a reakciót, vagy hígítva használjuk, ami sokkal biztonságosabb.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?