Nincs megállás: ezek a veszélyes kártevők most komoly felfordulást okozhatnak az országban

agrarszektor.hu
Kellemes, kora őszi, időjárási frontoktól független és csendes idő volt a múlt héten is. A sok napsütés és a csapadékmentes időjárásnak köszönhetően semmi nem zavarta meg a szántóföldi és kertészeti növények érését és betakarítását, valamint az őszi káposztarepce vetése is sikeresen befejeződött. A hűvösebb éjszakák sok kártevő rajzását állították meg vagy csökkentették le. A száraz időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben - figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ország több, főleg a déli tájegységéből érkezett jelzések szerint erőteljesen elszaporodtak a mezei pockok. Országos szinten vannak olyan területek, ahol már azonnali beavatkozásra van szükség a kártevő ellen, másutt azonban szórványos, a védekezési küszöbértéket sem éri el a fertőzöttség. A látszólagos ellentmondás ellenére érdemes minden, a mezei pockok által veszélyeztetett területet ellenőrizni, nehogy később kártételi veszélyhelyzet alakuljon ki. Főleg az évelő pillangós kultúrákat, valamint az elhanyagolt, ruderális területeket és árokpartokat kell felmérni, mert a mezei pockok mindig ezekről a területekről kezdenek betelepedni az őszi kalászos és repce vetések szegélyeibe.

Egy másik polifág kártevő, a vetési bagolylepke hernyójának, a mocskospajornak a súlyos kártételéről is érkeztek már hírek a kelő félben levő őszi káposztarepce vetésében. A mocskospajor ellen a vetőmagcsávázás hatástalan, csak az őszi káposztarepce-állomány permetezésével gátolható meg a tarrágás.

A hírek szerint deszikkált napraforgóból a gyapottok-bagolylepke hernyója átvándorolt a szomszédos szikleveles repce vetésre, és komoly károkat okoz. A gyapottok-bagolylepke rajzása mostanra lecsökkent, de vannak még területek, ahol nagy tömegekben jelen van, így itt további kártételekre lehet számítani, főként a késői- és csemege kukorica állományokban, valamint több zöldségkultúrában is. Már most látványosan sok a fertőzött fűszer- és étkezési paprika, és ugyanez jellemző szabadföldi paradicsom bogyójára is.

Országszerte nagyon erős a zöldítés céljából vetett keresztesvirágú növényeken, főként a mustáron a repcedarázs álhernyója okozta fertőzés és kártétel. A kártevő miatt több helyen emiatt idő előtti betárcsázásra kényszerültek a földtulajdonosok, illetve földet bérlő gazdák.

A hűvösebb éjszakáknak köszönhetően érezhetően lecsökkent az ázsiai márványos poloskák egyedszáma, de a zöld vándorpoloska még most is erőteljesen károsítja a növényeket. A kártevő összes fejlődési fokozata megfigyelhető, gyakorlatilag az összes növénykultúrában, szántóföldtől a házi kertig mindenütt jelen van. A lakóhelyek irányába történő vonulásról is érkezett már jelzés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?