Fokozódik a helyzet a gyümölcsösökben: már nem csak a kártevők ellen kell védekezni

Fokozódik a helyzet a gyümölcsösökben: már nem csak a kártevők ellen kell védekezni

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét során az ország csaknem teljes területén esett némi eső, de ennek mennyisége sehol sem volt elegendő a január óta tartó aszály megszüntetéséhez. A tartós csapadékhiány most még elsősorban a szántóföldi növényeket sújtja, de a mélyebb talajrétegek vízszintje is rohamosan csökken. Növényvédelmi szempontból a szárazság miatt a rovarkártevők elleni védelemre kellett koncentrálni, de a kevés csapadék is elősegítette néhány kórokozó megjelenését és terjedését is, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az almatermésű növények jórészt elvirágoztak, most tart a gyümölcskötődés, gyümölcsfejlődés időszaka, illetve intenzíven hajtják lombozatukat a fák, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Almán az eddigi primer lisztharmat tünetek mellett már a másodlagos (szekunder) fertőzések dominálnak a fiatal hajtásvégeken. Jelenleg már a primer fertőzöttséggel együtt közepes szintet üt meg a betegség terjedése. A kisebb-nagyobb csapadékok megemelték a gyümölcsösök környezetében a páratartalmat, ezért több ciklusban fertőz a varasodás. A viszonylag alacsony hőmérséklet miatt a kórokozó lappangási ideje még 12-14 napra tehető, de a hőmérséklet emelkedésével együtt ez lerövidül. A lisztharmat és a varasodás fertőzés blokkolásához most feltétlenül intenzív védelem szükséges.

A rovarkártevők közül a levélpirosító levéltetű fertőzés lecsökkent, friss tünetek már nincsenek, helyette viszont kisebb kolóniákban megjelent a szürke- és zöld almalevéltetű a hajtásvégeken. Folyamatosan számolni kell a vértetű fertőzéssel, illetve az almamoly repülése a feromon csapdákba szintén rendszeres jelenség. A hőösszeg-számítások alapján a nyugati országrészben a tojásrakás 1,5 hét múlva, melegebb tájegységekben pedig már a napokban várható. A levélaknázó molyok rajzása most szünetel, a piros gyümölcsfa takácsatka fertőzés 1-2 darab/levélre tehető. Zalában az almalevél gubacsszúnyog mintegy 1-2%-ban fertőzi a leveleket.

Szilva ültetvényekben a szilvamoly rajzása országszerte erősnek mondható, a 3 naponkénti fogás 25-30 darab/csapda. A hajtásvégeket és a fiatal leveleket együttesen fertőzi a levéltetű és a gubacsatka.

Kajsziban a zöld őszibarack levéltetű fertőzés a jellemző, és a csapdák fogása folyamatosan erősnek mondható a 3 napi 40-50 darabos fogással.

Meggyen és cseresznyén, az érzékeny fajtákon egyre határozottabban jelentkeznek a monília hervadásos tünetei, illetve már megjelentek a fekete cseresznye levéltetű kisebb-nagyobb kolóniái.

Dióban a korábban károsító levélbarkók után most a nagy dió levéltetű fertőz a fő levélér mentén alkotva kolóniákat.

Szőlőben a korábban jelzett feketerothadás kezdeti tünetei mellett fel kell készülni a lisztharmat elleni védekezésre, ha pedig tovább melegszik az idő, és eső is lesz a 25-30 centiméteres hajtásokat a peronoszpóra is veszélyezteti. A tarka szőlőmoly rajzása folyamatosan tart, a fürtkezdemények kialakulása miatt hamarosan számítani kell a molykártételre.

A különböző tujaféléken az enyhe tél után tömeges a részleges és teljes növénypusztulás, ami a különböző kórokozók és kártevők együttes károsításának tudható be. A jelenlegi védekezési technológiák nem elégségesek a folyamat megállításához. Félő, hogy a tuja is a puszpáng sorsára jut néhány éven belül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?