Rájár a rúd a szántóföldi növényekre: két fronton is küzdeniük kell az életükért

Rájár a rúd a szántóföldi növényekre: két fronton is küzdeniük kell az életükért

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten folytatódott a változékony, időnként hűvös, de változatlanul száraz időjárás. Több-kevesebb eső szinte mindenhol esett, de a csapadék mennyiségét általában a napi párolgás is meghaladta. Az őszi kalászosok általában mindenütt virágoznak, virágzik az akác is, bár a virágok mennyisége igen csekély a tavaszi fagyok következtében. A kapás kultúrák vontatottan fejlődnek, sok a gyomosodási probléma, valamint a könnyű talajokon a porverés a gyakori szél miatt, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Növénykórtani szempontból a száraz idő következtében alig van változás, a kalászosok felső levélemeletei és a zászlós levél betegségektől mentes az alacsony fertőzési nyomás miatt, még ott is, ahol extenzíven folyt a kórokozók elleni védekezés, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalon. A növények virágzása miatt preventív jelleggel most van itt az ideje a kalászfuzáriózis elleni védekezésnek. A kórokozó virágzás idején már magasabb páratartalom vagy kisebb eső esetén is képes megfertőzni a virágokat. A fertőzési hajlam a kalászosok virágzásától egészen a viaszérés fenológiai stádiumáig tart, a fertőzés mértékét pedig a csapadékos napok száma dönti el.

A vetésfehérítő bogarak lárvái országszerte károsítanak, kisebb-nagyobb kár mindenütt előfordul. A lárvák fejlettsége igen változatos, a korábbi felmelegedés-lehűlés gyakori változása miatt. A kisebb lombfelület miatt a növények fokozottabban reagálnak a levélfelület veszteségre, ezért amennyiben a levélfelület veszteség eléri a 20%-os mértéket, indokolt a kártevő elleni védekezés. A többi kártevő közül említésre méltó mennyiségben csupán a levéltetvek szívogatnak, általában a kalászokon és a felső levélemeleteken. A gabonapoloskák és szipolyok létszáma nem haladja meg az észlelési szintet. A vetésfehérítő lárvák elleni védekezés során az akác virágzása miatt különös gondot kell fordítani a megporzó rovarok és mézelő méhek megkímélésére.

A kukorica vontatott fejlődése elsősorban az aszály következménye, most kevesebb a kártevő, mint keléskor. Az amerikai kukoricabogár lárvák keléséhez szükséges effektív hőösszeg (162,5 Celsius fok) jelenleg a déli tájegységekben 101,1 Celsius fokon áll, tehát a lárvakelés időpontja hamarosan bekövetkezik, de ezt minden gazdálkodónak a saját körzetére kell kiszámítania.

A napraforgó növények fejlődése szintén vontatott, de a lassú fejlődés ellenére megjelentek a felső leveleken a levéltetvek. A napraforgón általában három levéltetű faj károsít, a fekete répa levéltetű, a sárga szilva levéltetű és az oleander levéltetű. Közülük az első kettő a gyakori faj, míg a leander levéltetve ritkábban fordul elő, főként ott, ahol a vetések selyemkóróval fertőzöttek. Jelenleg még a sárga szilva levéltetű fertőz, de hamarosan, a bimbózás idején a répa fekete levéltetve is várható. A levéltetvek által kiválasztott mézharmat a méhek kedvelt tápláléka, ezért, ha védekezésre kerül sor, csak méhkímélő növényvédelmi technológia jöhet szóba.

A burgonya táblákon burgonyabogárból elsősorban vegyes fertőzések fordulnak elő, együtt károsít az imágó, a kikelt lárva, de sok még a lerakott tojás is. Levéltetvek a növények 80-90%-án szívogatnak, kisebb kolóniák formájában. A közvetlen, szívogatás okozta kár mellett a vírusbetegségek terjesztése sokkal nagyobb termésveszteséget képes okozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?