Egyre több ilyen paradicsom lehet a magyar boltokban: ezt jó, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen paradicsom lehet a magyar boltokban: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A török exporttilalom most már talán nem emeli tovább az euró­pai, ezzel együtt a hazai paradicsom­árakat. Ugyan Magyarország korábban jelentős mennyiséget vásárolt a török termelőktől, a kiviteli korlátozás miatt nem kell hiánytól tartani a hazai pia­con. Néhány héten belül ráadásul a magyar paradicsom is megjelenik majd a kínálatban, ezzel egyidejűleg pedig az árak is lejjebb szállhatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fokozódhat a paradicsomhiány az Európai Unióban, ugyanis Törökország nemrég bejelentette, hogy átmenetileg beszünteti a zöldség exportját - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A törökök a lépést az árstabilitás biztosításával magyarázták, és április 14-ig tartják fenn. Az intézkedés a friss paradicsom mellett a fagyasztott zöldségre is vonatkozik, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szerint az intézkedésben kétségkívül szerepet játszott az Európát jelenleg sújtó zöldség-gyümölcs ellátottsági krízishelyzet is, amelynek következtében Angliában a vásárlóknak üres polcokkal kellett szembenézniük számos áruházláncban. Ez a spanyol és észak-afrikai szállítások megritkulásának a következménye, ám ennek hatására egyre több európai importvállalat fordult Törökországhoz, mint potenciális paradicsomforráshoz.

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségtermesztési alosztályának vezetője elmondta, hogy a földrengésekkel érintett területen működik a török hajtató kertészetek jelentős része, ezért amellett, hogy a belső piacon nagyon komoly logisztikai nehéz­ségekkel küzdenek, vélhetően jelentős mértékben visszaeshet a termelés is. Magyarországon azonban szerencsére nem kell ilyen mértékű hiánytól tartani, bár Törökország jelentős importpartnernek számít ezen a területen. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 első nyolc hónapjában összesen 1700 tonna török paradicsom érkezett a magyar piacra, miközben Spanyolországból 4900 tonna körüli mennyiséget importált az ország. Ledó Ferenc szerint a mostani török döntés hatása hosszabb távon nem okoz hiányt, hiszen a napokban már elkezdték szedni a magyar üvegházakban is a fürtös paradicsomot, három-négy héten belül pedig nagyobb mennyiség is megjelenik majd a piacon. Bár a hazai fogyasztás teljes ellátására ez még nem lesz elegendő, április második felére a magyar paradicsom már kiszorítja az importárut a boltokból.

A szakember az árakkal kapcsolatban elmondta: jelenleg olyan drága a paradicsom Európában, így itthon is, hogy ezen szint fölé már vélhetően nem emelkednek az árak. A hazai zöldséggel egyidejűleg vélhetően a holland paradicsom is megjelenik az európai kínálatban, valamint a marokkói és spanyol ültetvényeken kárt okozó hideghullám hatásai is lecsengenek.

Néhány héten belül rendeződik a helyzet az uniós paradicsompiacon. Ezzel együtt pedig az árak is csökkennek

- mutatott rá Ledó Ferenc.

A jelenlegi magas árszint ráadásul a fogyasztás visszaesésével is fenyeget. Ledó Ferenc szerint míg a kertészetek a múlt évben a termelési költségeik növekedését be tudták építeni az árakba, a forgalom pedig a magasabb árak ellenére sem esett vissza, az idén már biztosan más lesz a helyzet.

A múlt év tavaszán jelentős többletjövedelemre tehettek szert a háztartások, a 13. havi nyugdíj mellett a személyi jövedelemadó visszatérítése is növelte a vásárlóerőt. Ez az idén hiányozni fog

- jegyezte meg Ledó Ferenc. 

A hazai hajtató kertészetek kilátásai egyébként sem túl rózsásak, jelenleg is nagy a bizonytalanság az ágazatban. A borús hangulatot csak részben magyarázza a fogyasztás csökkenésétől való félelem, a termelők elsősorban a növényvédelmi kérdések miatt aggódnak. A NAK zöldségtermesztési alosztályának vezetője jelezte: felmérésük szerint jelentősebb termelés-visszaesésre nem számítanak az ágazatban, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a tavalyinál jóval komolyabb növényvédelmi gondokkal küzdenek a kertészetek, a szerválaszték nagyon szűk, a biológiai növényvédelem pedig sok esetben nem működik megfelelően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?