Aggasztó dolog derült ki az időjárásról: súlyos gondok jöhetnek Európában

Aggasztó dolog derült ki az időjárásról: súlyos gondok jöhetnek Európában

agrarszektor.hu
Egy nemrégiben készült nagyszabású ENSZ-jelentés arra figyelmeztetett, hogy a vízkészleteket világszerte egyre nagyobb veszély fenyegeti a "vámpírszerű túlfogyasztás" miatt. Európában pedig egyenesen katasztrofális szárazság van, amint arra egy nemrég elkészült tanulmány szerzői felhívták a figyelmet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ausztriai Grazi Műszaki Egyetem friss tanulmánya szerint Európában 2018 óta katasztrofális szárazság van - írta meg az Euronews. A kontinens országai még a tél folyamán is vízhiánnyal küszködtek. Az alacsony eső- és hómennyiség azt jelenti, hogy az amúgy is fogyatkozó készletek nem tudtak helyreállni ebben a jellemzően csapadékos időszakban.

Észak-Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban a helyzet "aggodalomra ad okot az emberi felhasználásra, a mezőgazdaságra és az energiatermelésre szánt vízellátás tekintetében" - olvasható az EU Közös Kutatóközpontjának (JRC) az európai aszályokról szóló legfrissebb jelentésében. A jelentés szerint Európa és a mediterrán térség idén is szélsőséges nyarat élhet át. Az Európai Bizottság úgy látja, hogy az idei nyár még szárazabb lehet, mint a korábbi években tapasztaltak, és az elkövetkező hetek csapadékmennyisége döntő fontosságú lehet a történések szempontjából.

Mi történt tavaly nyáron? És mi lesz idén?

A tavalyi szárazság idején Franciaországban több mint 700 településen akadozott az ivóvízellátás. A kutatók szerint ez 2023-ban sem lesz másként, már több tartományban elrendelték az aszályriasztást, a területeken élőknek tilos füvet locsolni, vagy megtölteni az úszómedencét. Spanyolországban a csapadékmentes tél után az ország északkeleti részén pusztít az aszály. Katalónia legnagyobb víztározója teljes kapacitásának mindössze 9%-án áll, és a Barcelona területén élő 6 millió ember ivóvízellátása is kétségessé vált. Olaszországban tavaly a Pó folyó vízszintje töredékésre esett vissza. A dél-európai országban idén a kutak vize is rekordmélységbe húzódott.

Összességében elmondható, hogy a szakemberek is ismét pusztító aszályra számítanak a mediterráneumban. Az előrejelzések szerint ugyanis az idei nyár még szárazabb lehet, mint az előző években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?