Őrület, ami az időjárással történik Franciaországban: ilyen még soha nem volt

MTI
Franciaországban 32 napja nem esett nagyobb mennyiségű eső: ez volt a leghosszabb aszályos időszak azóta, hogy 1959-ben elkezdték vezetni a csapadékadatokat az országban - írta meg a francia meteorológiai szolgálat. A Météo-France közlése szerint idén január 21. és február 21. között naponta kevesebb mint egy milliméter csapadék hullott Franciaország európai területére.

Több mint 32 napja nem esett jelentősebb mennyiségű eső Franciaországba, ezzel megdőlt a korábbi rekord. Azt ugyanis 2020-ban mérték, amikor március 17. és április 16. között 31 napig nem esett kiadósabb eső az országban. A helyzet különösen aggasztó annak fényében, hogy a téli csapadék rendkívül fontos a felszín alatti vízkészletek feltöltéséhez. Franciaországot 2021 óta szokatlan szárazság sújtja, a 2022-es év pedig rendkívüli aszályt és forróságot hozott.

A jelenlegi aszályos időszaknak egy enyhe csapadékzóna átvonulása vethet véget szerdán. Azonban a Météo-France szerint ez sem ad okot az optimizmusra, mert 2023 februárjának csapadékmérlege ötven százalékos mínusszal zárulhat. Így az idei lehet az egyik legszárazabb február a feljegyzésekben. Emellett a megszokottnál melegebb is volt Franciaországban az elmúlt tizenkét hónapban, és a február lehet a tizenharmadik ebben a sorban.

Christophe Béchu francia környezetvédelmi miniszter szerdán a Franceinfo rádióadónak adott interjújában elmondta: kéthónapos lemaradásban vannak a felszín alatti vízkészletek töltöttségi szintjét illetően. A miniszter hozzátette, hogy arra fogja kérni a megyei vezetőket, hogy márciustól vezessenek be enyhe korlátozásokat, nehogy katasztrofális döntési helyzetbe kényszerüljenek a nyár közeledtével.

Eközben a Pireneusok túloldalán, a spanyolországi Katalóniában a vízkészletek töltöttségi szintje a legutóbbi hidrológiai jelentés szerint jelenleg csak a kapacitás 28,7%-án áll, szemben az elmúlt tíz év 72%-os átlagával. A szárazság Észak-Olaszországot sem kímélte: a Fondazione CIMA kutatóintézet szerint a hóból származó vízforrások mennyisége 43%-kal kevesebb az évtizedes átlagnál. Piemontban néhány hegyvidéki település vízigényét már most tartálykocsikkal tudják csak biztosítani.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?