Őrület, ami az időjárással történik Franciaországban: ilyen még soha nem volt

Őrület, ami az időjárással történik Franciaországban: ilyen még soha nem volt

MTI
Franciaországban 32 napja nem esett nagyobb mennyiségű eső: ez volt a leghosszabb aszályos időszak azóta, hogy 1959-ben elkezdték vezetni a csapadékadatokat az országban - írta meg a francia meteorológiai szolgálat. A Météo-France közlése szerint idén január 21. és február 21. között naponta kevesebb mint egy milliméter csapadék hullott Franciaország európai területére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több mint 32 napja nem esett jelentősebb mennyiségű eső Franciaországba, ezzel megdőlt a korábbi rekord. Azt ugyanis 2020-ban mérték, amikor március 17. és április 16. között 31 napig nem esett kiadósabb eső az országban. A helyzet különösen aggasztó annak fényében, hogy a téli csapadék rendkívül fontos a felszín alatti vízkészletek feltöltéséhez. Franciaországot 2021 óta szokatlan szárazság sújtja, a 2022-es év pedig rendkívüli aszályt és forróságot hozott.

A jelenlegi aszályos időszaknak egy enyhe csapadékzóna átvonulása vethet véget szerdán. Azonban a Météo-France szerint ez sem ad okot az optimizmusra, mert 2023 februárjának csapadékmérlege ötven százalékos mínusszal zárulhat. Így az idei lehet az egyik legszárazabb február a feljegyzésekben. Emellett a megszokottnál melegebb is volt Franciaországban az elmúlt tizenkét hónapban, és a február lehet a tizenharmadik ebben a sorban.

Christophe Béchu francia környezetvédelmi miniszter szerdán a Franceinfo rádióadónak adott interjújában elmondta: kéthónapos lemaradásban vannak a felszín alatti vízkészletek töltöttségi szintjét illetően. A miniszter hozzátette, hogy arra fogja kérni a megyei vezetőket, hogy márciustól vezessenek be enyhe korlátozásokat, nehogy katasztrofális döntési helyzetbe kényszerüljenek a nyár közeledtével.

Eközben a Pireneusok túloldalán, a spanyolországi Katalóniában a vízkészletek töltöttségi szintje a legutóbbi hidrológiai jelentés szerint jelenleg csak a kapacitás 28,7%-án áll, szemben az elmúlt tíz év 72%-os átlagával. A szárazság Észak-Olaszországot sem kímélte: a Fondazione CIMA kutatóintézet szerint a hóból származó vízforrások mennyisége 43%-kal kevesebb az évtizedes átlagnál. Piemontban néhány hegyvidéki település vízigényét már most tartálykocsikkal tudják csak biztosítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58