Őrület, ami az időjárással történik Franciaországban: ilyen még soha nem volt

Őrület, ami az időjárással történik Franciaországban: ilyen még soha nem volt

MTI
Franciaországban 32 napja nem esett nagyobb mennyiségű eső: ez volt a leghosszabb aszályos időszak azóta, hogy 1959-ben elkezdték vezetni a csapadékadatokat az országban - írta meg a francia meteorológiai szolgálat. A Météo-France közlése szerint idén január 21. és február 21. között naponta kevesebb mint egy milliméter csapadék hullott Franciaország európai területére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Több mint 32 napja nem esett jelentősebb mennyiségű eső Franciaországba, ezzel megdőlt a korábbi rekord. Azt ugyanis 2020-ban mérték, amikor március 17. és április 16. között 31 napig nem esett kiadósabb eső az országban. A helyzet különösen aggasztó annak fényében, hogy a téli csapadék rendkívül fontos a felszín alatti vízkészletek feltöltéséhez. Franciaországot 2021 óta szokatlan szárazság sújtja, a 2022-es év pedig rendkívüli aszályt és forróságot hozott.

A jelenlegi aszályos időszaknak egy enyhe csapadékzóna átvonulása vethet véget szerdán. Azonban a Météo-France szerint ez sem ad okot az optimizmusra, mert 2023 februárjának csapadékmérlege ötven százalékos mínusszal zárulhat. Így az idei lehet az egyik legszárazabb február a feljegyzésekben. Emellett a megszokottnál melegebb is volt Franciaországban az elmúlt tizenkét hónapban, és a február lehet a tizenharmadik ebben a sorban.

Christophe Béchu francia környezetvédelmi miniszter szerdán a Franceinfo rádióadónak adott interjújában elmondta: kéthónapos lemaradásban vannak a felszín alatti vízkészletek töltöttségi szintjét illetően. A miniszter hozzátette, hogy arra fogja kérni a megyei vezetőket, hogy márciustól vezessenek be enyhe korlátozásokat, nehogy katasztrofális döntési helyzetbe kényszerüljenek a nyár közeledtével.

Eközben a Pireneusok túloldalán, a spanyolországi Katalóniában a vízkészletek töltöttségi szintje a legutóbbi hidrológiai jelentés szerint jelenleg csak a kapacitás 28,7%-án áll, szemben az elmúlt tíz év 72%-os átlagával. A szárazság Észak-Olaszországot sem kímélte: a Fondazione CIMA kutatóintézet szerint a hóból származó vízforrások mennyisége 43%-kal kevesebb az évtizedes átlagnál. Piemontban néhány hegyvidéki település vízigényét már most tartálykocsikkal tudják csak biztosítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?