Leállt a műtrágyapiac: jobb időkre várnak a termelők

Leállt a műtrágyapiac: jobb időkre várnak a termelők

Lényegében leállt a műtrágyapiac Magyarországon. A termelők - a korábbi évek szokásaival és gyakorlatával ellentétben - szinte egyáltalán nem vesznek műtrágyát, a kereskedők pedig, ugyancsak az elmúlt időszak kemény tapasztalatai után nem halmoznak fel nagyobb készleteket ezekből a termékekből, ebből kifolyólag azonban a gyártók is visszafogják a termelésüket. A műtrágyák és termények árai alacsonyan vannak, a földeknek azonban egyre nagyobb szüksége lenne ezekre a hatóanyagokra, különös tekintettel a foszfátokra és a kálisóra. De vajon mi várható a következő időszakban? Milyen trendek és folyamatok határozzák meg a hazai műtrágyapiacot, mire számítanak a termelők, illetve miben reménykednek a forgalmazók és a gyártók? Az Agrárszektor ennek járt utána.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár még nem ismertek a 2023-as év egészére vonatkozó műtrágya-értékesítési és -felhasználási statisztikák, azt mindenképp el lehet mondani, hogy a tavalyi év során komoly visszaesés volt megfigyelhető a végfelhasználók számára történő értékesítésben. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a hazai műtrágyaágazat első három negyedéves forgalmát elemző kiadványa szerint 2023-ban a januártól szeptemberig tartó időszakban 20,5%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. A tavalyi év harmadik negyedévében a nitrogén-foszforkálium (NPK) hatóanyag-tartalom 21,9%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, míg nitrogénhatóanyag-tartalom 17%-kal, a káliumhatóanyag- és a foszforhatóanyag-tartalom 36%-kal, illetve 31%-kal volt alacsonyabb, mint a bázisidőszakban. Az egyszerű műtrágyák közül a nitrogénalapúak hatóanyagtartalma 15%-kal, a foszforé 37%-kal, míg a káliumé 33%-kal csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárszektor által megkérdezett szakértők azonban úgy látták, hogy az év végén is ezek a trendek érvényesültek. Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetője szerint a 2023-as év vége gyilkos volt a műtrágyagyártók számára. A nitrogénműtrágyák ugyan pörögtek, de elmaradt a nagy őszi kampány, és az árak esése miatt senki sem vásárolt előre eleget. A szakember beszélt arról is, hogy a folyamatos árcsökkenések miatt a gazdák kivártak, emiatt azonban a kereskedők sem nagyon tároltak be készleteket. A hazai gyártó mellett a Yara olaszországi gyára is leállt a fizetőképes kereslet hiánya miatt, más környékbeli gyár pedig el sem indult korábbi leállásaik óta. A kedvezőbben alakuló gázárak és a szezon közeledtével meginduló kereslet következményeként a Nitrogénműveknél a több hónapos leállást követően 2024. február 1-én újra elindították a termelést.

Tavaly a végfelhasználók részére történő NPK-értékesítés a felére csökkent a megelőző évhez képest. Ennek egyértelműen az alacsony terményárak az okai. Mostanra a korábbi kereskedő és termelői készletek felhasználásra kerültek valamint az NPK műtrágyák terén is visszább rendeződtek az árak így várhatóan újra növekedni fog ezen típusú tápanyagok használata, ami a magas minőségű termény alapja

- mondta Balássy Ákos.

A szakember szerint az eddigi ártrendek és a már megszokottá vált „hó végi akciók” - ami igazából a következő időszakra vonatkozó ártrend közlése, amit mindenki követ vagy alá licitál - híre miatt a termelők továbbra is kivárnak az utolsó pillanatig a vásárlásaikkal, ami folyamatos nyomás alá helyezi a piacot. Az idei évre vonatkozó kilátásokat illetően Balássy Ákos úgy fogalmazott, hogy az ágazat jóformán elérte a gödör alját, innen már csak felfelé mehetnek. A korábbi évek áraira alapozva mostani gázárakhoz 90-100 ezres MAS és árak illenének, az NPK árának pedig még illene korrigálni a válságok előtti szintek felé. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy az elmúlt 1-2 évben időszakba nemcsak az alapanyagárak, de a gyártás egyéb költségei is megemelkedtek, így a 2019-es szintekre bizonyosan nem térünk vissza - jelentette ki a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éri Ferenc, a Yara Hungária értékesítési vezetője szerint a 2023-as évben a nitrogén és a komplex műtrágyák felhasználás elképesztően lecsökkent az előző évhez képest, pedig már a 2022-es csökkenés sem volt jelentéktelen. Ami az idei évet illeti, a szakember elmondta, hogy nagyon lassan indul be a szezon, alig van vásárlás. Éri Ferenc úgy látja, hogy addig nem lesz érdemi változás Magyarországon, amíg a terményárak el nem kezdenek emelkedni.

Visszaesett a komplex műtrágyák felhasználása. Az NPK-nál már a 3-4. szezon lesz idei, amikor a termelők sokkal kevesebbet vesznek belőle, és mostanra már lehet látni, hogy hiányzik a foszfor és a kálium a növényeknek. Nitrogént használnak a gazdák, de csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges

- mondta Éri Ferenc.

A Yara Hungária értékesítési vezetője kiemelte, hogy 2023-ban a nitrogénműtrágyák felhasználásában 25-30%-os visszaesést lehetett megfigyelni a 2022-es szinthez képest. Ez a komplex műtrágyáknál elérte a 60%-ot. Ebből kifolyólag a foszfor és kálium mennyiége erősen lecsökkent a mezőgazdasági termelésre használt talajokban. A szakember szerint még 5 évvel ezelőtt is mindenki dinamikus növekedésre számított az ágazatban a műtrágyafelhasználás tekintetében, de aztán valóság felülírta ezeket a várakozásokat.

Éri Ferenc szerint csak akkor lehet pozitív változás az értékesítésben, ha megmozdulnak a terményárak, értelemszerűen felfelé. A piac azonban így is csak lassan fog visszatérni a korábbi kerékvágásba. A szakember végezetül hozzátette, hogy egyre inkább teret nyer az a gondolat az ágazatban, hogy csak az lehet versenyképes, aki minőségi terméket tud előállítani. Ez pedig a jövőben a minőségi műtrágyák, így bizonyos lombtrágyák felhasználásának erősödését is hozhatja magával, mivel – részben – csak ezekkel lehet minőségi terményeket előállítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hasonlóan látja a helyzetet Szabó Lehel, a Sprinter Agroport Kft. ügyvezetője. A szakember az Agrárszektornak elmondta, hogy 2023 decemberében a műtrágyafogalom szinte egyenlő volt a nullával, és a szántóföldi termelők részéről ez januárban is így maradt, ugyanakkor a kertészetektől most érkeztek meg az első igények. Szabó Lehel szerint a kivárás jellemző az ágazatra. A Sprinter Agroport Kft. ügyvezetője beszélt arról is, hogy az év elején általában csak a nitrogéntartalmú műtrágyák fogynak, komplexek nem. A nitrogénből most az importnak magas az ára, így azt nem veszik, de a Nitrogénművek sem dőlhet hátra elégedetten. Két akciójuk is volt, de nem sikerült eladniuk azt a mennyiséget, amit szerettek volna - mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy a forgalom visszaesésének egyik fő oka az, hogy nagyon alacsonyak a terményárak.

Szabó Lehel ugyanakkor optimista a jövőt illetően, szerinte a jelenlegi helyzet ellenére szépen, lassan be fog indulni a piac. A kereskedőknek nehéz évük lesz 2024-ben, inkább az őszi szezon fog kedvezni nekik. Mint mondta,

jöjjenek meg a támogatások a termelőknek, növekedjenek a terményárak, és akkor majd elkezdenek a műtrágya-vásárláson gondolkodni.

Korábban az AGROmashEXPO-n Kulik Tamás, a Chemical-Seed Kft. cégvezetője is arról beszélt az Agrárszektornak, hogy jelenleg szinte egyáltalán nincs műtrágyavásárlás, csak a legszükségesebbeket veszik a termelők. A vállalkozás vezetője is úgy látta, hogy addig nem lesz változás, amíg a terményárak érdemben el nem kezdenek növekedni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?