A mérgek nélküli növénytermesztést követeli meg a piac

A mérgek nélküli növénytermesztést követeli meg a piac

Jelenleg érthető módon költségcsökkentő gondolkodás terjed a termelők körében, amely ugyanakkor nem minden esetben jelent racionalizálást, sok esetben inkább spórolást. Ennek hatására a jelenleginél jóval extenzívebb termelési modell elterjedése alakulhat ki, amely magában hordozza az eredménytelenség, a hozam- és bevételcsökkenés kockázatát – hangzott el a Malagrow által megrendezett sajtótájékoztatón szerdán. Eközben a fogyasztók és a kereskedelmi láncok is egyre szigorúbb elvárásokkal szembesítik a termelőket, amely kizárja a szermaradványokat is. A sokféle szempontnak való egyszerre történő megfelelés nem egyszerű. A megoldás nem a biotermelés, hiszen az egy réspiacot tud csak kiszolgálni. Ehelyett a konvencionális és a nem-konvencionális megoldások kombinálása a járható út, amely magában foglalja a költségek átgondolt mérséklését is – hangsúlyozza a cég.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdálkodási környezetet foglalta össze az eseményen Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője. Mint fogalmazott: a helyzet nem nevezhető pozitívnak, a termelők fejében negatívabb kép alakult ki, mint más ágazatokban.

Az agrárium, az élelmiszer-előállítás általában válságálló, de ez a mostani válság kicsit más

- fogalmazott.

Az extenzív termelés kockázatos

Olyan szintű változás következett be, ami mind az inputanyag-, mind pedig a terményárakat érinti, amely az ágazatot nagyon kedvezőtlenül érinti. Ami jelenleg a legnagyobb nehézséget okozza a termelőknek, azok a kiszámíthatatlan kilengések az árakban. Az eszenciálisnak mondható nitrogén nyolcszorosára drágult, miközben a terményárak nagymértékben csökkentek.

A csökkenő hozamok miatt mérséklődik az eredmény is, amely magában hordozza azt a kockázatot is, hogy elfordulnak a befektetők az ágazattól, és nem lesz vonzó a fiataloknak sem, amely megnehezíti az amúgy is problematikus generációváltást.

Az a feladatunk most, hogy pozitív jövőképet adjunk a termelőknek

fogalmazott.

Egyre nagyobb elvárások

A termelési környezet is megváltozik, a klímaváltozás komoly kihívásokat jelent, amely az ország egyes területein már az elsivatagodással fenyeget. Az extenzivitás növekedésével ráadásul tovább romlik a talajok állapota, kizsaroljuk a talajt – fogalmazott Pálinkó Zsolt. Ennek eredményeként egyre rosszabb termelési adottságokkal rendelkező ország leszünk.

Két út lehetséges ebben a helyzetben: az egyik a biotermelés, amely nagy precizitást igényel, volumen előállítására alkalmatlan, egy szűkebb, igényes és fizetőképes réteg igényeit szolgálja ki.

A másik út a tradicionális gazdálkodás, amelynek inputköltségei egyre magasabbak, és magában hordozza azt a kockázatot, hogy nem felel meg a szabályozói, vagy fogyasztói elvárásoknak, és adott esetben a szermaradványok miatt kizárja a termelő magát a piacról.

Az a célunk, hogy egy harmadik lehetőséget vázoljunk fel, amely kombinálja a legjobb megoldásokat. Ebben, és a költségoptimalizálásban is fontos a szaktanácsadás, hiszen még a felkészült termelők is először a nagy költségelemekhez nyúlnak először, ha a kiadásokat csökkenteni akarják. Ez az eredményességet nagyban ronthatja – mondta el Pálinkó Zsolt. Hozzátette:

Sem a konvencionális, sem a bio nem járható út

A konvencionális termesztés nem a jövőt jelenti, mert nem tart lépést az új elvárásokkal, miközben a biotermelés kicsi szegmens az áruházok polcain, és a termelői piacon, és jó eredményeket mutat fel a minőség terén, de nem képes volument előállítani. Mindezek miatt alkalmas a hazai agrárium összes szereplőjének, nem tartja el a termelőket – mondta el az eseményen Takács József. A Malagrow szakmai vezetője hozzátette:

A konvencionális gazdálkodásnak be kell férnie az áruházak polcaira, és nagyon fájdalmas a termelőnek, ha a szigorú kereskedelmi szereplők elutasítják az árut a szermaradvány miatt.

A kereskedelmi láncok viszont nagyító alatt vizsgálják a termékeket, amely azt követeli meg, hogy új megoldásokkal termeljenek a gazdák. Erre a biotermelés sem jelent megoldást, hiszen nem eléggé hatékony, egy réspiacot jelent.

A módszerek kombinálása a megoldás

A szakember elmondta: a Malagrow által kínált megoldás a kezdetekben konvencionális kezeléssel indul, amely magába foglalja a talajfertőtlenítést, a gyomirtást, a gomba- és rovarölőzést, és a növényvédelem végén hagynak elegendő időt az adott szerek lebomlásának. Ebben az utolsó szakaszban már nem konvencionális termékekkel segítik, illetve védik a növényt. Ebben a fázisban is van rovar- és gomba-kártevő, amelyet nem konvencionális termékekkel lehet gyéríteni a szermaradvány kockázata nélkül.

A növényélettan ismerete előny

Valójában a leginkább a növénytermesztési tápanyag-utánpótlási megoldásokról ismert Malagrow nem csak a biostimulátorokban van otthon, hanem általában a növényélettanban, amelyben nagy potenciál van a termelést illetően is.

– mondta el az eseményen Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ez a szaktudásra alapuló alternatív növényélettani megközelítés jelenti a választ a termelékenység és a megfelelőség elvárásaira.

A hatóanyag-alapú gondolkodás áll szemben a hatásalapú gondolkodással, az utóbbi a célravezető megoldás. A mérgek nélkül biztosított hatékony növényvédelem a célunk, amely egyszerre felel meg a fogyasztói és a hatékonysági elvárásoknak.

jelentette ki.

A biostimulátorokat sem szabad elengednünk, de tény az, hogy a piac nagyon felhígult az utóbbi években, számos szereplő kínál ilyen termékeket, amely mögött sok esetben nincsenek tudományos eredmények, kísérletek. A nagy, konvencionális termékeket gyártó cégek is elindultak az alternatív növényvédelem irányába, de nekik továbbra is értékesíteniük kell a korábbi, jól ismert termékeiket is – jegyezte meg.

Az emberek egészséges, jó termékeket akarnak venni, a termelőknek ezt úgy kell biztosítaniuk, hogy megfelelnek a nagyon szigorú elvásároknak. A Malagrow ért a növények nyelvén, ezért tud hatékony megoldásokat kínálni a gazdáknak – hangsúlyozta Malatinszki György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?