Kicentizve működnek a zöldségtermesztők, a kicsiknek nehéz évük lesz

Kicentizve működnek a zöldségtermesztők, a kicsiknek nehéz évük lesz

agrarszektor.hu
Ha nem lesz változás, akkor azok a kisebb termelők, akik nem tudnak öntözni és csak konvencionális növényekkel foglalkoznak, nagy veszteségekre számíthatnak idén - mondta el az Agrárszektornak Szőke-Kis Zoltán, a Szőke és Szujó Kft. ügyvezetője. A Békés vármegyei vállalkozás tavaly elnyerte az Év kertészete díjat az Agrárszektor 2023 Konferencián. A szakember szerint a szántóföldi zöldség- és növénytermesztés a kisebb kihívásokkal meg tud birkózni, ám az uniós és hazai piacokat elárasztó ukrán termények okozta problémát csak uniós beavatkozással lehet megoldani. Szőke-Kis Zoltán szerint valódi piacvédelemre lenne szükség, vagy pedig el kellene engedni a zöld átállás koncepcióját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nincsenek jó helyzetben a szántóföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdaságok, ugyanis a zöldborsó és a csemegekukorica is követte a konvencionális növényekre jellemző pályát, és mintegy 35-45%-os árcsökkenés volt megfigyelhető ezeknél - mondta Szőke-Kis Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy így ez a két növény már alulról súrolja a jövedelmezőség határát. A Szőke és Szujó Kft. ügyvezetője szerint az a kitörési pont, ami a konvencionális növényeknél megtörtént, tovább gyűrűzött a szántóföldi zöldségekre. Egy kivétel van csupán: az ipari paradicsom, amelynek az ára a tavalyi szinten mozog.

A kisebb kihívásokat megoldja az ágazat, az ukrán termények beáramlásával kellene valamit kezdeni

Szőke-Kis Zoltán szerint jelenleg az ukrán termények uniós és hazai piacokon való jelenléte jelenti a legnagyobb problémát az ágazatban. Mint fogalmazott, az egyéb kisebb-nagyobb kihívásokat meg tudják oldani, így például a támogatási rendszer bonyolultságát, vagy éppen az adatszolgáltatással és dokumentációval kapcsolatos többletmunkát. Ez utóbbi ráadásul azzal is járhat, hogy a támogatások mértéke nőhet az előző évhez képest, ami szintén erős ösztönző lehet az ágazat szereplői számára. Ezen felül - mutatott rá a szakember - az öntözővíz idén is ingyenes lesz a mezőgazdaságban, ami ugyancsak nagy segítség azoknak, akik tudnak élni vele.

Amire nagyon nagy szükség lenne, az a piacvédelem

- emelte ki Szőke-Kis Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Szőke és Szujó Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az ágazat szereplői álságosnak tartják az Európai Unió azon politikáját, hogy egyik oldalról több millió tonna terményt enged be Ukrajnából, miközben az uniós gazdáktól megköveteli, hogy bizonyos növényvédő szereket ne használjanak. Szőke-Kis Zoltán szerint a gazdák egyet tudnak érteni a zöld átállással és az új technológiák használatával, de akkor viszont mindenkinek el kell fogadnia, hogy az így megtermelt növények drágábbak lesznek. Vagy legyen valódi zöld átállás, de akkor akadályozzák meg az olcsó termékek dömpingjét, vagy ne legyen ilyen átállás, viszont akkor az uniós termelőktől se várják a mostani előírások betartását - tette hozzá a szakember.

Az idei év főleg a kisebb termelőknek lesz nehéz

A 2024-re vonatkozó kilátások kapcsán Szőke-Kis Zoltán úgy fogalmazott, hogy a szántóföldi növénytermesztők leginkább arra hajtanak, hogy ne legyenek veszteségesek. Mint mondta,

ha minden marad a mostani szinten, akkor mezőgazdaság azon jelentős rétege, aki 50-200 hektár közötti méretű birtokon gazdálkodik, nem tud öntözni, és csak konvencionális növényekkel foglalkozik, az nagy veszteségek felé tart. Az idei évben azoknak lesz könnyebb dolguk, akik vagy nagyobb birtokmérettel, vagy nagyobb tartalékkal rendelkeznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?