Jövőre több támogatást kapnak a családi gazdaságok

agrarszektor.hu
Az idei 910 millió forint helyett 1,4 milliárd forintot fordít az agrártárca a termelői és értékesítői szervezetek támogatására, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a FruitVeB Magyar Zöldség - Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közgyűlésén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kormány egymillió új munkahely létrehozását tűzte ki célul, amelyben fontos szerepet kap a kertészet, ezen belül a zöldség-gyümölcs ágazat. A magyar mezőgazdaság egyik legdinamikusabban fejleszthető területén a belső fogyasztás növelésével, jelentős számú munkahely teremthető. A kertészetre 90 %-ban a családi kis és közepes vállalkozások jellemzőek, melyek termékeiket fele-fele arányban belföldön és az exportpiacokon értékesítik. A zöldség-gyümölcs területet jelentősen érintő feketegazdaság visszaszorítását az ellenőrzések fokozásával és a kiszabható büntetések szigorításával lehetne hatékonyabbá tenni, emelte ki az államtitkár.

Czerván György hangsúlyozta, hogy az idén a mezőgazdaság rendkívüli nehézségekkel küzdött, az agrárkárok elérték a 150 milliárd forintot, nem számítva ide a devecseri térségben gazdálkodók veszteségeit, ahol ezer hektárt érintett a vörösiszap-elöntés.

Jövőre 12 milliárd forinttal több, összesen 64 milliárd forint jut a nemzeti támogatásokra. A versenyhátrány részbeni kompenzálását jelentő nemzeti támogatásokkal a tárca több tízezer családi gazdaságnál járul hozzá a mezőgazdasági termelés fenntartásához, a vidék népességmegtartó erejének megőrzéséhez. Az államtitkár hozzátette, a top up támogatásokból részesülnek a héjas gyümölcsöket termelő gazdák is.

A közgyűlés fontos témája volt a zöldség-gyümölcs ágazatot jelentősen érintő egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény termelői-értékesítői szervezetekre gyakorolt hatása. Czerván György kiemelte, folyamatosak az egyeztetések a munkaügyi államtitkársággal annak érdekében, hogy az adminisztrációs terhek tovább egyszerűsödjenek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?