2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Jövőre több támogatást kapnak a családi gazdaságok

agrarszektor.hu
Az idei 910 millió forint helyett 1,4 milliárd forintot fordít az agrártárca a termelői és értékesítői szervezetek támogatására, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a FruitVeB Magyar Zöldség - Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közgyűlésén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kormány egymillió új munkahely létrehozását tűzte ki célul, amelyben fontos szerepet kap a kertészet, ezen belül a zöldség-gyümölcs ágazat. A magyar mezőgazdaság egyik legdinamikusabban fejleszthető területén a belső fogyasztás növelésével, jelentős számú munkahely teremthető. A kertészetre 90 %-ban a családi kis és közepes vállalkozások jellemzőek, melyek termékeiket fele-fele arányban belföldön és az exportpiacokon értékesítik. A zöldség-gyümölcs területet jelentősen érintő feketegazdaság visszaszorítását az ellenőrzések fokozásával és a kiszabható büntetések szigorításával lehetne hatékonyabbá tenni, emelte ki az államtitkár.

Czerván György hangsúlyozta, hogy az idén a mezőgazdaság rendkívüli nehézségekkel küzdött, az agrárkárok elérték a 150 milliárd forintot, nem számítva ide a devecseri térségben gazdálkodók veszteségeit, ahol ezer hektárt érintett a vörösiszap-elöntés.

Jövőre 12 milliárd forinttal több, összesen 64 milliárd forint jut a nemzeti támogatásokra. A versenyhátrány részbeni kompenzálását jelentő nemzeti támogatásokkal a tárca több tízezer családi gazdaságnál járul hozzá a mezőgazdasági termelés fenntartásához, a vidék népességmegtartó erejének megőrzéséhez. Az államtitkár hozzátette, a top up támogatásokból részesülnek a héjas gyümölcsöket termelő gazdák is.

A közgyűlés fontos témája volt a zöldség-gyümölcs ágazatot jelentősen érintő egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény termelői-értékesítői szervezetekre gyakorolt hatása. Czerván György kiemelte, folyamatosak az egyeztetések a munkaügyi államtitkársággal annak érdekében, hogy az adminisztrációs terhek tovább egyszerűsödjenek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31