Kritikus helyzetben a sertéságazat: utcára vonulnának a gazdák

agrarszektor.hu
Akár demonstrálni is készek a sertéstartók a magyarországi sertéságazat kritikus helyzete miatt - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Sákán Antal, az MSSZ elnöke közleményében felhívta a figyelmet: "a hazai sertésállomány egy jelentős részére csapást jelentenek az elmúlt évek természeti problémái". Ezek hatására a gabonafélék ára 50.000 forint fölé emelkedett tonnánként. A szója tonnája meghaladta 110 ezer forintot, a napraforgódara ára pedig a tonnánkénti 60.000 forintot. Ezzel szemben az élő sertés ára az elmúlt félévben jelentősen csökkent. Értékesítéskor ez mintegy 4.000-6.000 forint veszteséget okozott sertésenként a termelőknek. Az elszenvedett veszteség miatt újabb állomány-kivágási hullám indult el. Ez a mennyiség országos szinten elérheti akár az egy millió darabot is - állítja a szövetség. A kritikus helyzet miatt az MSSZ elnöksége még a múlt év júniusában elkészített és eljuttatott egy szakmai anyagot a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM). Erről azóta két ízben is tárgyaltak a tárca érintett államtitkárságaival.

"Amennyiben az ott megfogalmazottak nem találnak meghallgatásra, és azonnali intézkedésekre nem kerül sor (például: a gabona-alap létrehozására) az ágazat végveszélybe sodródása miatt országos demonstráció szervezését kell elindítani, mind a fogyasztók megóvása - a kieső állományt importból kell pótolni, amely az újabb dioxinos német-holland takarmány-botrány miatt életveszélyes -, mind az állatállomány, mind a munkahelyek megőrzése érdekében" - fogalmaz az MSSZ közleményében.

A szövetség emlékeztet arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium többször is kinyilvánította azt a szándékát, hogy az állattenyésztés érdekeit a legmesszebb menőkig figyelembe veszi. "A szavak ideje lejárt, tetteknek kell következniük, különben a sertéságazat a legrosszabb helyzetbe kerül az elmúlt 15-20 évet tekintve" - hangsúlyozta a Magyar Sertéstartók Szövetsége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?