Kritikus helyzetben a sertéságazat: utcára vonulnának a gazdák

agrarszektor.hu
Akár demonstrálni is készek a sertéstartók a magyarországi sertéságazat kritikus helyzete miatt - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Sákán Antal, az MSSZ elnöke közleményében felhívta a figyelmet: "a hazai sertésállomány egy jelentős részére csapást jelentenek az elmúlt évek természeti problémái". Ezek hatására a gabonafélék ára 50.000 forint fölé emelkedett tonnánként. A szója tonnája meghaladta 110 ezer forintot, a napraforgódara ára pedig a tonnánkénti 60.000 forintot. Ezzel szemben az élő sertés ára az elmúlt félévben jelentősen csökkent. Értékesítéskor ez mintegy 4.000-6.000 forint veszteséget okozott sertésenként a termelőknek. Az elszenvedett veszteség miatt újabb állomány-kivágási hullám indult el. Ez a mennyiség országos szinten elérheti akár az egy millió darabot is - állítja a szövetség. A kritikus helyzet miatt az MSSZ elnöksége még a múlt év júniusában elkészített és eljuttatott egy szakmai anyagot a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM). Erről azóta két ízben is tárgyaltak a tárca érintett államtitkárságaival.

"Amennyiben az ott megfogalmazottak nem találnak meghallgatásra, és azonnali intézkedésekre nem kerül sor (például: a gabona-alap létrehozására) az ágazat végveszélybe sodródása miatt országos demonstráció szervezését kell elindítani, mind a fogyasztók megóvása - a kieső állományt importból kell pótolni, amely az újabb dioxinos német-holland takarmány-botrány miatt életveszélyes -, mind az állatállomány, mind a munkahelyek megőrzése érdekében" - fogalmaz az MSSZ közleményében.

A szövetség emlékeztet arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium többször is kinyilvánította azt a szándékát, hogy az állattenyésztés érdekeit a legmesszebb menőkig figyelembe veszi. "A szavak ideje lejárt, tetteknek kell következniük, különben a sertéságazat a legrosszabb helyzetbe kerül az elmúlt 15-20 évet tekintve" - hangsúlyozta a Magyar Sertéstartók Szövetsége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?