Különleges módszerrel vennék fel a harcot a rettegett sertésbetegség ellen

Különleges módszerrel vennék fel a harcot a rettegett sertésbetegség ellen

agrarszektor.hu
A génszerkesztési technológiák segíthetnek megelőzni a sertésinfluenza megjelenését a sertéstelepeken, és csökkenthetik a járványok kockázatát is, állítják a brit kutatók. Az Edinburghi Egyetemhez tartozó Roslin Intézet tudósai szerint a technológia emellett a vakcinák hatékonyságát is képes lehet javítani, valamint a segítségével olyan sertéseket lehet létrehozni, amelyek ellenállóak a sertésinfluenzával szemben.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A sertésinfluenza légzőszervi rendellenességeket okoz, lázat, étvágyvesztést és negatívan befolyásolja a termelékenységet. Mint ismeretes, 2009-ben a betegség az állatokról az emberekre is átterjedt, és körülbelül egymilliárd dolláros veszteséget okozott a sertéságazatnak - írta meg a FarmingUK. Azonban a Roslin Intézet kutatói által nemrég publikált tanulmány szerint az új génszerkesztési eszközökkel ki lehet egészíteni a jelenlegi megelőzési és védekezési stratégiákat. A tudósok azon az állásponton vannak, hogy a génszerkesztési technológiákat lehetne arra használni, hogy a sertésekben azokat a géneket változtassák meg, amelyekben a fertőzés ki szokott alakulni, ahogy ezt más sertésbetegségek kezelésénél is alkalmazták már.

A technológiát emellett a vakcinagyártási rendszerekben is alkalmazhatnák az előállítási költségek csökkentésére, ami a felvétel növelésével javíthatná azok hatékonyságát is. A vizsgálat során a tudósok azt is megállapították, hogy az állatjólétet erősítő gazdálkodási gyakorlatok akkor voltak a leghatékonyabbak, amikor a járványok a gazdaságokban való megjelenésének megelőzésére koncentráltak, nem pedig a kitörések elhárítására. A tudósok szerint a gazdaságokban ajánlatos lenne az összes új állatot elkülöníteni az első időkben, de azt ők is elismerték, hogy ezt nehéz lenne megvalósítani, mivel a gazdaságokban nagy mértékben megnövekedett az állatsűrűség, a sertéshús iránti egyre növekvő keresletből kifolyólag.

A folyamatosan növekvő sertéstermeléssel párhuzamosan egyre szélesebb körben alkalmazott sertésinfluenza elleni vakcinák ugyan csökkentik a betegség jelentette terheket, de lehet, kevésbé lesznek hatásosak, ha a vírus mutálódik. Hamish Salvesen, a Roslin Intézet munkatársa szerint a sertésinfluenza komoly terhet rakott a gazdák vállára, és komoly fenyegetést jelentett az emberi egészségre.

Ha a szabályozó szervek és a társadalom elfogadják a génszerkesztési eszközöket, azok az egész világon komoly hasznot hozhatnak a gazdaságokban a fertőzések megelőzésére szolgáló meglévő intézkedések kiegészítésével

- jelentette ki Hamish Salvesen.

A Roslin Intézet már korábban is vizsgálta a génszerkesztés alkalmazási lehetőségeit az állattenyésztés területén, 2019 nyarán sikerült a sertéseket immunissá tenni a reprodukciós és légzőszervi szindrómával (PRRS) szemben. A hírről és a génszerkesztéssel kapcsolatos polémiáról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:06