Valami nem stimmel: meglepő dolog derült ki rengeteg antibiotikumról

Valami nem stimmel: meglepő dolog derült ki rengeteg antibiotikumról

agrarszektor.hu
Magyarországon 2022-től minden élelmiszertermelő állatot kezelő állatorvosnak kötelező havi jelentés készíteni az antibiotikumok felhasználásáról. Az intézkedés az antimikrobiális rezisztencia csökkentését szolgálja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkészítette 2022-es jelentések kiértékelését. Ez alapján elmondható, hogy a jelentések számai nincsenek összhangban az eladási adatokkal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mivel az EMA felé csak a 2023-as felhasználási adatokat kell majd kötelező jelleggel továbbítani, így hazánk egyelőre nem kerül hátrányos helyzetbe a hiányos adatszolgáltatás miatt - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Ugyanakkor arra mindenképp rávilágítanak a próbaév eredményei, hogy a tartók és az állatorvosok részéről is elengedhetetlen az aktívabb közreműködés a jövőben. A rendszeres és a valóságnak megfelelő jelentés amellett, hogy jogszabályi kötelezettség, kiemelt szakágazati érdek. Jelentős részben ezen adatok tükrözik a Magyarországon zajló folyamatok sikerességét az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben.

Az első év során a hatóság nem szankcionálta a jelentési hajlandóság hiányát, azonban idén ősszel a Nébih újabb ellenőrzési kampányt tervez, amely során a jogszabályi követelményt nem teljesítők már számíthatnak intézkedésre. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) antimikrobiális tanácsadó szakértői csoportja 4 kategóriába sorolja az érintett készítményeket:

  • A - kerülendő (humán használatra fenntartott, élelmiszertermelő állatoknál nem alkalmazható),
  • B - korlátozott (kritikusan fontos hatóanyagok a humán gyógyászatban, nincs alternatíva a C és D kategóriás szerek közt),
  • C - körültekintően használható (nincs alternatíva a D kategóriás szerek közt),
  • D - óvatosan használható (első vonalbeli kezelés indokolt esetben élelmiszertermelő állatnál)

A jelentések szerint 2022-ben Magyarországon legtöbbet a D kategóriába tartozó, azaz óvatosan használható készítményeket alkalmaztak. Az A kategóriás, azaz kerülendő, kizárólag humán kezelésre fenntartott hatóanyagot tartalmazó szerek alkalmazásáról egyáltalán nem érkezett jelentés. Fokozott figyelmet érdemelnek a B kategóriás - korlátozottan használható - készítmények, amelyeknél az eladások EU-s átlaga évről évre csökken, azonban Magyarországon még mindig nagy (9%) arányban alkalmazzák ezeket, amelyek visszaszorítása kiemelt cél.

A felhasznált készítmények 79%-át alkalmazták (oldat vagy por formájában) ivóvízbe keverve, 15%-át premixként (takarmányba keverve), 5%-ot adtak be egyedi kezelés során injekció formájában, valamint a készítmények 1%-a volt intramammális vagy egyéb készítmény. A felhasznált mennyiségből legnagyobb arányt a sertéságazat tette ki (62%), majd a baromfi (24%) a nyúl (11%) és a szarvasmarha ágazat (3%) következik.

Továbbra is jelentős a csoportos kezelések aránya. Ezt a jövőben az egyedi, célzott kezelés felé kell eltolni. A legnagyobb mennyiségben alkalmazott hatóanyagcsoportok egyértelműen a penicillinek (amoxicillin) és a tetraciklinek (doxiciklin) voltak, azonban a különböző ágazatokban eltérések tapasztalhatóak a „top 5” felhasznált hatóanyagoknál.

További részletek: https://portal.nebih.gov.hu/-/antibiotikum-felhasznalas-2022. A Nébih, az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján, folyamatosan dolgozik az adatrögzítő felület felhasználóbaráttá tételén. A hivatal a jövőben is várja a rendszert használó állatorvosok észrevételeit, javaslatait.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32