Valami nem stimmel: meglepő dolog derült ki rengeteg antibiotikumról

Valami nem stimmel: meglepő dolog derült ki rengeteg antibiotikumról

agrarszektor.hu
Magyarországon 2022-től minden élelmiszertermelő állatot kezelő állatorvosnak kötelező havi jelentés készíteni az antibiotikumok felhasználásáról. Az intézkedés az antimikrobiális rezisztencia csökkentését szolgálja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkészítette 2022-es jelentések kiértékelését. Ez alapján elmondható, hogy a jelentések számai nincsenek összhangban az eladási adatokkal.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mivel az EMA felé csak a 2023-as felhasználási adatokat kell majd kötelező jelleggel továbbítani, így hazánk egyelőre nem kerül hátrányos helyzetbe a hiányos adatszolgáltatás miatt - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Ugyanakkor arra mindenképp rávilágítanak a próbaév eredményei, hogy a tartók és az állatorvosok részéről is elengedhetetlen az aktívabb közreműködés a jövőben. A rendszeres és a valóságnak megfelelő jelentés amellett, hogy jogszabályi kötelezettség, kiemelt szakágazati érdek. Jelentős részben ezen adatok tükrözik a Magyarországon zajló folyamatok sikerességét az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben.

Az első év során a hatóság nem szankcionálta a jelentési hajlandóság hiányát, azonban idén ősszel a Nébih újabb ellenőrzési kampányt tervez, amely során a jogszabályi követelményt nem teljesítők már számíthatnak intézkedésre. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) antimikrobiális tanácsadó szakértői csoportja 4 kategóriába sorolja az érintett készítményeket:

  • A - kerülendő (humán használatra fenntartott, élelmiszertermelő állatoknál nem alkalmazható),
  • B - korlátozott (kritikusan fontos hatóanyagok a humán gyógyászatban, nincs alternatíva a C és D kategóriás szerek közt),
  • C - körültekintően használható (nincs alternatíva a D kategóriás szerek közt),
  • D - óvatosan használható (első vonalbeli kezelés indokolt esetben élelmiszertermelő állatnál)

A jelentések szerint 2022-ben Magyarországon legtöbbet a D kategóriába tartozó, azaz óvatosan használható készítményeket alkalmaztak. Az A kategóriás, azaz kerülendő, kizárólag humán kezelésre fenntartott hatóanyagot tartalmazó szerek alkalmazásáról egyáltalán nem érkezett jelentés. Fokozott figyelmet érdemelnek a B kategóriás - korlátozottan használható - készítmények, amelyeknél az eladások EU-s átlaga évről évre csökken, azonban Magyarországon még mindig nagy (9%) arányban alkalmazzák ezeket, amelyek visszaszorítása kiemelt cél.

A felhasznált készítmények 79%-át alkalmazták (oldat vagy por formájában) ivóvízbe keverve, 15%-át premixként (takarmányba keverve), 5%-ot adtak be egyedi kezelés során injekció formájában, valamint a készítmények 1%-a volt intramammális vagy egyéb készítmény. A felhasznált mennyiségből legnagyobb arányt a sertéságazat tette ki (62%), majd a baromfi (24%) a nyúl (11%) és a szarvasmarha ágazat (3%) következik.

Továbbra is jelentős a csoportos kezelések aránya. Ezt a jövőben az egyedi, célzott kezelés felé kell eltolni. A legnagyobb mennyiségben alkalmazott hatóanyagcsoportok egyértelműen a penicillinek (amoxicillin) és a tetraciklinek (doxiciklin) voltak, azonban a különböző ágazatokban eltérések tapasztalhatóak a „top 5” felhasznált hatóanyagoknál.

További részletek: https://portal.nebih.gov.hu/-/antibiotikum-felhasznalas-2022. A Nébih, az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján, folyamatosan dolgozik az adatrögzítő felület felhasználóbaráttá tételén. A hivatal a jövőben is várja a rendszert használó állatorvosok észrevételeit, javaslatait.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?