Lépett a hatóság: eljárás indult több állattartó telep ellen Magyarországon

Lépett a hatóság: eljárás indult több állattartó telep ellen Magyarországon

agrarszektor.hu
Az állattartó telepek antibiotikum felhasználásra vonatkozó jelentési kötelezettségének teljesítését vizsgálta az ősz folyamán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az adatbekéréssel és helyszíni ellenőrzéssel egyaránt zajló vizsgálat során 8 esetben indul eljárás, általános tapasztalat pedig, hogy az állattartók és állatorvosok egy része továbbra sincs tisztában az előírás részleteivel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelmet és a felelős gyógyszerhasználatot szolgálja az a január vége óta érvényes előírás, mely szerint az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumok összesített adatait tenyészetenként havonta jelenteni kell a Nébih rendszerében - írja a hivatal. Az ősz folyamán komplex célellenőrzést tartottak a Nébih szakemberei, hogy megvizsgálják, eleget tesznek-e jelentési kötelezettségüknek az állattartó telepeket ellátó állatorvosok. A vizsgálatsorozat első szakaszában 61 ellátó állatorvostól kértek nyilatkozatot arról, miért nem rögzítettek adatok a rendszerben. Megnyugtató, hogy csupán három esetben kell eljárást indítani az adatszolgáltatás elmulasztása miatt, a többi telepen nem történt felhasználás.

A Nébih munkatársai 13 megyében összesen 22 – 11 sertés- és 11 szarvasmarhatartó – telepen részletes szakmai tájékoztatással egybekötött helyszíni ellenőrzést is tartottak októberben. Ennek során összesen 5 esetben indult eljárás a kötelezettség szándékos elmulasztása miatt. A célellenőrzés lehetőséget biztosított a felhasználók észrevételeinek megvitatására, kérdéseik tisztázására is. Például, hogy minden esetben a kezelő állatorvos vagy meghatalmazottjának feladata az adatok rögzítése. Az állattartók és állatorvosaik további felvetéseinek jelentős részére a közeljövőben megvalósuló rendszerfejlesztés megoldásként szolgál majd. Többek között a már leadott jelentések másolhatóságával gyorsabbá és egyszerűbbé válik az adatszolgáltatás. Az akció során felmerült konkrét témák mellett az érintettek folyamatosan jelezhetik kérdéseiket, javaslataikat a Nébih felé az e-antibiotikum@nebih.gov.hu tematikus e-mail címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?