2023. szeptember 26. kedd Jusztina
Döbbenetes dolog derült ki a magyar sertésről: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a magyar sertésről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
2010 óta folyamatosan csökken a sertések száma Magyarországon, ugyanakkor a vágások száma évről-évre egyre magasabb. Sokat változott azonban a hagyományos disznóvágás itthon, részben azért is, mert az EU szabályok értelmében a malac leszúrása állatkínzásnak minősül, így a disznó leölésének fájdalommentesen kell történnie, mely előtt kábító pisztolyt kell alkalmazni. Emellett az is hatással lehet a piac alakulására itthon, hogy például a házi disznóvágásból származó hústermékek csakis saját fogyasztásra alkalmasak, nem lehet eladni, árusítani őket.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Folyamatosan csökken a sertések száma Magyarországon 2010 óta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása szerint, 2021-ben közel 2 millió 700 ezer sertést tartottak nyilván, amiből több mint 770 ezer kisebb gazdaságokban nevelkedett - írja a napi.hu. Az elmúlt évben a vágósertés felvásárlási ára folyamatosan csökkent, 2021-ben 386 forint volt, ami 12 százalékkal volt kisebb az előző évinél és 2018 óta nem volt ilyen alacsony. A felvásárolt vágósertések száma meghaladta a 3,9 milliót, 2020-hoz képest 3,5 százalékkal nőtt, az átlagos tömegük 117 kilogramm volt. A vágóhidakon és az egyéni gazdaságokban levágott sertések száma folyamatos növekedést mutat.

De mi a helyzet a disznóvágással?

A disznóvágás Magyarországon régi hagyomány, az elmúlt években azonban több új uniós rendelet miatt is sok minden megváltozott, a feldolgozáshoz használt eszközök éppen úgy, mint a leölés módszere. A vonatkozó EU szabályok értelmében ugyanis a malac leszúrása állatkínzásnak minősül, így a disznó leölésének fájdalommentesen kell történnie, mely előtt kábító pisztolyt kell alkalmazni. Emellett a házi disznóvágásból származó hústermékek csakis saját fogyasztásra alkalmasak, nem lehet ezeket eladni, árusítani. A házaknál levágott sertések nyilvános disznóölésekre sem kerülhetnek. A mostanában divatos közös falusi vagy városi disznóvágásokon csakis engedélyezett vágóhidakról beszerzett állatot dolgozhatnak fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?