Döbbenetes dolog derült ki a magyar sertésről: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a magyar sertésről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
2010 óta folyamatosan csökken a sertések száma Magyarországon, ugyanakkor a vágások száma évről-évre egyre magasabb. Sokat változott azonban a hagyományos disznóvágás itthon, részben azért is, mert az EU szabályok értelmében a malac leszúrása állatkínzásnak minősül, így a disznó leölésének fájdalommentesen kell történnie, mely előtt kábító pisztolyt kell alkalmazni. Emellett az is hatással lehet a piac alakulására itthon, hogy például a házi disznóvágásból származó hústermékek csakis saját fogyasztásra alkalmasak, nem lehet eladni, árusítani őket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Folyamatosan csökken a sertések száma Magyarországon 2010 óta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása szerint, 2021-ben közel 2 millió 700 ezer sertést tartottak nyilván, amiből több mint 770 ezer kisebb gazdaságokban nevelkedett - írja a napi.hu. Az elmúlt évben a vágósertés felvásárlási ára folyamatosan csökkent, 2021-ben 386 forint volt, ami 12 százalékkal volt kisebb az előző évinél és 2018 óta nem volt ilyen alacsony. A felvásárolt vágósertések száma meghaladta a 3,9 milliót, 2020-hoz képest 3,5 százalékkal nőtt, az átlagos tömegük 117 kilogramm volt. A vágóhidakon és az egyéni gazdaságokban levágott sertések száma folyamatos növekedést mutat.

De mi a helyzet a disznóvágással?

A disznóvágás Magyarországon régi hagyomány, az elmúlt években azonban több új uniós rendelet miatt is sok minden megváltozott, a feldolgozáshoz használt eszközök éppen úgy, mint a leölés módszere. A vonatkozó EU szabályok értelmében ugyanis a malac leszúrása állatkínzásnak minősül, így a disznó leölésének fájdalommentesen kell történnie, mely előtt kábító pisztolyt kell alkalmazni. Emellett a házi disznóvágásból származó hústermékek csakis saját fogyasztásra alkalmasak, nem lehet ezeket eladni, árusítani. A házaknál levágott sertések nyilvános disznóölésekre sem kerülhetnek. A mostanában divatos közös falusi vagy városi disznóvágásokon csakis engedélyezett vágóhidakról beszerzett állatot dolgozhatnak fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?