Az állattartók fellélegezhetnek idén, de a növénytermesztők biztosan buknak

Az állattartók fellélegezhetnek idén, de a növénytermesztők biztosan buknak

A 2023-as év az állattenyésztőké lehet Magyarországon, a drasztikusan lecsökkent gabonaárak miatt ugyanis nagyon rossz helyzetbe kerültek a hazai növénytermesztők - hangzott el a Vitafort Zrt. Országos Szakmai Partnertalálkozóján megrendezett kerekasztal-beszélgetésen Dabason. Vannak, akik most spekulálnak, de sokan függnek az integrátoroktól is, egy biztos: óránként változhatnak a dolgok a gabonapiacon, és óriási hatással lesz majd az eseményekre és az árakra az, hogy mikor és hogyan lesz vége az orosz-ukrán háborúnak, illetve, hogy utána milyen kapcsolatunk lesz Ukrajnával.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Elképesztően lecsökkentek a gabonaárak Magyarországon tavaly novemberhez képest, jelenleg tonnánként 50-60 ezer körül van a búza, és 40-50 ezer között az árpa ára. Szinte minden növénytermesztő más és más cipőben van most, vannak a kisebb gazdák, akiket 2-3 hete a közepes integrátorok elkezdtek kiértesíteni, hogy nem fogják tudni vállalni a felvásárlást. Ők most nagyon rossz helyzetben vannak - hangsúlyozta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Van a termelőknek azon csoportja, akik rendelkeznek raktárkapacitással, de nem annyival, hogy az egész éves termést be tudják tenni, ők most valószínűleg spekulálnak, hogy a búzát vagy az árpát kellene eladni.

Én már várom azt a pillanatot, amikor valaki be meri mondani a tonnánkénti 30 ezres árat. Nagyon kiszámíthatatlan most a helyzet, szinte óránkét változhatnak a dolgok, ezért fontos, hogy a gazdasági szereplők most a gazdasági hírekből tájékozódjanak, ami tavaly és azelőtt volt, azt el kell felejteni. Rengeteg tényező pörög most: mikor és hogyan lesz vége a háborúnak, illetve kérdés, hogy utána hogyan fogunk hozzáállni Ukrajnához. Ez a három dolog fogja a legjobban befolyásolni a következő időszakban a dolgokat.

Juhász Csaba, a Capstone Invest Kft. ügyvezető tulajdonosa szerint a legfontosabb kérdések most a „Mikor kellene szerződni? Milyen áron és mikor kellene eladni a termést?” A szakember hangsúlyozta, a gabonát akkor kell eladni, amikor jó ára van, ez pedig akkor volt, amikor a gazda megvette a műtrágyát. Az eladás időpontját az dönti el, hogy mi a piaci realitás.

Közgazdaságilag végiggondolva, bármilyen olyan szektorban, ahol nagy jövedelmet lehet csinálni, addig fog beáramlani a tőke, ameddig el nem veszti a nyereségességét. Fontos észben tartania a gazdáknak, hogy reményre ne építsen senki stratégiát

- tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, miszerint mi történik egy takarmánygyártónál akkor, ha alacsonyak a gabonaárak, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója elmondta, amikor drága a szemes, akkor mindenki elad, és kész tápot vásárol vissza, ilyenkor például a Vitafort forgalma is nagy. Amikor viszont alacsony gabonaárak vannak, akkor esik a forgalom is, hiszen a legtöbben inkább bent tartják a raktárakban a szemes termést. A szakember szerint egyértelműen látszik, hogy most a növénytermesztők vannak a rosszabb helyzetben, számukra biztosan gyenge év lesz az idei, ugyanakkor az állattenyésztőknek 2023 egy átlag feletti év lehet. Kiemelte, habár a tejtermelőknek 2-3 nehezebb hónap következik, de eljön majd az az időszak, amikor jobb lesz a hangulat a piacon, és akkor egyensúlyba kerülnek a költségek és a felvásárlási árak. A korábban sok nehézséggel megküzdő sertéstartás azonban a második félév győztese lehet idén Magyarországon.

A húspiac szemszögéből Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke vázolta fel a helyzetet. Mint mondta, a következő 1-2 hónapban lehet még a mostani árakon eladni a sertést, 3-4 hónap múlva azonban el kell kezdődnie az élősertés árcsökkenésének. Ugyanakkor a fogyasztáscsökkenés, ami egyre inkább jellemzőbb itthon a sertés tekintetében, arra fogja késztetni majd a vágóhidakat, hogy ne vásárolják fel az árut, mert nem tudják majd eladni azt. A szakember hangsúlyozta, most adjon el, aki tud, mert a második félév már nem lesz ilyen.

Olyan mértékű volatilitás alakult ki a sertéságazatban az elmúlt 6-8 évben, amire nehéz felkészülni, és ráadásul a sertéspestis fel-felbukkanása is rendkívül megnehezíti a helyzetet. A pofonok az elmúlt években rá kellett, hogy ébresszenek arra mindenkit, hogy konszolidáltabbnak kell lennie az ár kialakításának a jövőben, nem lehet, hogy a vágóhidak mindig csak a német jegyzéshez kössék az árakat.

Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerint fontos azt látni, hogy a tárcához mindenféle vélemény érkezik a feldolgozóktól, a kereskedőktől, az állattenyésztőktől és a növénytermesztőktől egyaránt, ezeket az igényeket egyszerre kell figyelembe vennie az agrárpolitikának. Az összhang nem feltétlenül tökéletes, és természetesen mindenki ugyanazt akarja: meggazdagodni és eredményesen termelni. Ezeket mind nagyon nehéz összehangolni.

Mi a KAP stratégiában gondolkozunk, úgy kell alakítani a dolgokat, hogy mindenki tudja hasznosítani a forrásokat, ugyanakkor ott a fogyasztó is, aki magas minőségű terméket szeretne, lehetőleg alacsony áron, és ezt az egész skálát valahogy végig kell vinni. Folyamatos kommunikációra és odafigyelésre van szükség, hiszen, ha a köztes lépések hiányoznak, akkor hiába próbáljuk meg a feldolgozót és a termelőt támogatni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?