A kkv-k növekedését támogatja az EU

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban működő mintegy 23 millió kkv a magánszektor munkavállalóinak 67%-át alkalmazza. Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag (SBA) az az uniós szakpolitikai keret, amelynek célja a kkv-k megerősítése, hogy azok növekedhessenek és munkahelyeket tudjanak teremteni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos kijelentette: "A kkv-k az összes vállalkozás több mint 99%-át teszik ki, és több mint 90 millió munkavállalót foglalkoztatnak Európában. Gazdaságunk motorját jelentik, amelynek erősnek, versenyképesnek és innovatívnak kell lennie. Gyors cselekvésre van szükség a tagállamok részéről annak érdekében, hogy az európai kisvállalkozói intézkedéscsomagot teljes mértékben végrehajtsuk."

Sikeres SBA-kezdeményezések 2008 óta

Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag az első átfogó kkv-szakpolitikai keret az Unió és a tagállamok számára. 2008. júniusi elfogadása óta számos területen történt jelentős előrehaladás a kkv-k megerősítését célzó fellépések révén. Mintegy 100000 kkv részesült a versenyképességi és innovációs keretprogram pénzügyi eszközeiből, több mint 100 000 munkahelyet teremtve ezáltal.

Megszületett a késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló irányelv is, mely kimondja, hogy a hatóságok 30 napon belül kötelesek kiegyenlíteni beszállítóikkal szembeni számláikat, így javítva a vállalkozások cash flow-ját.

A legtöbb uniós tagállamban jelentősen csökkent a vállalkozások létrehozásához szükséges idő és költség: 2010-ben egy átlagos uniós vállalkozás elindítása 7 napot vett igénybe (2007-ben 12 napot), és költsége 399 euró volt (2007-ben 485 euró). Emellett az egyszerűbb online eljárásoknak és a közös ajánlattételi lehetőségeknek köszönhetően könnyebbé vált a kkv-k részvétele a közbeszerzésben.

Jóllehet valamennyi tagállam elismerte az SBA gyors végrehajtásának fontosságát, az egyes tagállamok megközelítése és elért eredményei különbözőek. Az SBA felülvizsgálata kiemeli, hogy a mai nehéz gazdasági környezetben a tagállamoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket a vállalkozási kedv ösztönzése és a kkv-k támogatása érdekében.

Új lendületben az SBA

A Bizottság elkötelezett amellett, hogy továbbra is kiemelten kezelje a kkv-kat. Ennek érdekében számos kiemelt területen javasol további fellépést. Ide tartozik a beruházást és növekedést szolgáló finanszírozáshoz való jobb hozzáférés, a megerősített hitelgarancia-rendszereken keresztül a hitelgaranciákhoz való hozzáférés biztosítása a kkv-k számára; a kockázatitőke-piacokhoz való hozzáférés javítására.
Intelligens szabályozásra van szükség annak elősegítésére, hogy a kkv-k az alapvető tevékenységeikre összpontosítsanak. Ide tartozik az "egyablakos ügyintézés" kialakítása a tagállamokban az adminisztratív eljárások megkönnyítésére.

Az egységes piac teljes mértékű kihasználása érdekében a bizottság javaslatot tett a közös konszolidált társaságiadó-alapra; a határokon átnyúló adósságbehajtás megkönnyítésére; az európai szabványosítási rendszer felülvizsgálatára, hogy a szabványok kkv-barátabbak és könnyebben hozzáférhetőek legyenek;

Emellett szükség van a kkv-k támogatása a globalizáció és az éghajlatváltozás támasztotta kihívások kezelésében. Új stratégiát kell kidolgozni a világpiacokon versenyképes klaszterek és hálózatok számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?