Magyarország kitart a GMO-mentes politika mellett

agrarszektor.hu
A genetikailag módosított (GMO) mezőgazdasági termékekről tárgyalt a Monsato magyarországi leányvállalatának, a Monsato Hungária Kft-nek képviselőcsoportja és Varga Mihály államtitkár augusztus 9-én, kedden.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Monsato nevű cég 1901-ben alakult az Amerikai Egyesült Államokban, és mára a mezőgazdasági termékek illetve technológiai megoldások egyik legnagyobb szállítójává nőtte ki magát a világon - írja az Mmgonline.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség sajtóstábjának vezetője MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette, hogy Magyarország minden körülmények között kitart a GMO-mentes politika mellett, sőt, ezt megerősítve a január 1-jén bevezetésre kerülő új Alaptörvényben külön cikkben említik a genetikailag módosított élőlények problémáját, a GMO-mentesség elengedhetetlen mivoltát, illetve az állampolgárok egészséges, tiszta élelmiszerekhez és ivóvízhez való jogát.

Varga Mihály elismerően vélekedett arról, hogy a Monsato hajlandó az együttműködésre és a közös megoldásokra a magyar hatóságokkal, és hozzátette, hogy a közeljövőben tervezik a beruházási feltételek és a hatósági környezet fejlesztését. Szóba kerültek még a jelenleg folyamatban levő GMO-szennyezéssel kapcsolatos hazai vizsgálatok is. Az államtitkár szerint ez kizárólag szakmai kérdés, a jogi kérdések tisztázása kétség kívül fontos, melyben Monsato szabad kezett kapott. 

Az előzmény, hogy júliusban több ezer hektár kukoricavetést kellett megsemmisíteni az országban, mert tiltott, génmódosított, Pioneer és Monsato fajtájú vetőmag került a földbe. A hatóság jelenleg azt vizsgálja, hova került ebből a termésből.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?