Az orosz és román gabonaárak alacsonyak, az amerikai gaboanexport csökken

agrarszektor.hu
A gabonarészvények három napja csökkennek a Kelet-Európai olcsó gabonaáraknak köszönhetően, aminek hatására az amerikai gabonaexport várhatóan jelentősen visszaesik majd, hiába az USA a legnagyobb exportőr.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Oroszország és Románia augusztus 4-én együttesen 240ezer metrikus tonna búzát adott el a világ legnagyobb búzaimportőrének, Egyiptomnak 261,94 illetve 262,60 dolláros tonnánkénti áron. Július 22. óta az amerikai exportbúza 275,30 dollár/tonna.

"Az exportpiac nagy csatákat vív az olcsó orosz és román gabonaárakkal" - mondta Shawn McCambridge, vezető gabonaszakértő. A decemberi gabonarészvények 2,5centtel, 0,3 százalékkal estek vissza, ami kb. 7,23 dolllár/véka a chicago-i tőzsdén, ami a három napos csökkenést ezzel 4, 7 százalékra emelte. 

Július elsején Oroszországban eltörölték a gabona szállítmányozásának tiltásáról szóló rendeletet, amit az utóbbi 50 év legsúlyosabb, a termésben komoly károkat okozó aszály miatt hoztak. Az oroszok a világ második legnagyobb búzaexportőrei voltak a 2009-2010-es időszakban, írja a Nemzetközi Gabonatanács.

Az amerikai búzaárak megindulását várják a kukoricaárak emelkedésének köszönhetően, hiszen az utóbbi, mint a legfontosabb takarmánynövény, 5,1 százalékot ugrott a héten.

"A búza várhatóan követni fogja az emelkedésben a kukoricát" - fejti ki McCambridge.

A búza a negyedik legfontosabb gabonanövény Amerikában, értékét 2010-ben 13 milliárdra becsülték, és szorosan követi a kukoricát, a szójababot és a szénát - mutatják a kormány adata

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?