Húszmilliárd helyett 500 millió jut hungarikumokra

agrarszektor.hu
A Hungarikum Szövetség (Husz) a hungarikumokról szóló törvényjavaslat megváltoztatását kezdeményezi többek között azért, mert nem látja biztosítottnak a rendszer működtetésének anyagi alapjait - mondta Birinyi József elnök az MTI-nek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szövetség szerint a kerettörvénynek - azaz a Magyar nemzeti értékekről és a hungarrikumokról szóló törvényjavaslatnak - külön költségvetési soron kellene biztosítani a rendszer működéséhez szükséges forrásokat, hogy a hungarikumok védelme hosszú távon fenntartható legyen. Emellett a szövetségnél úgy gondolják, hogy az értékek megóvását felfutó rendszerben - azaz lépcsőzetesen, a különböző értékmegőrzési egymásra építésével - kell megoldani.

A rendszer irányítását szerintük nem egy személyben a vidékfejlesztési miniszternek kellene végeznie, hanem annak tárcafüggetlennek kellene kennie. A Hungarikum Bizottságba pedig a tagokat határozott időre kellene delegálni, rögzített szabályok szerint visszahívható módon. A hungarikumok elismerésének pedig értékalapon kell történnie, mindenkor biztosítva a szakmaiság követelményeit.

Az elnök elmondta: a rendszer működtetésének elindításához szükséges egyszeri forrás - 500 millió forint - az ígéretek szerint rendelkezésre áll. Emellett azonban a hosszú távú működésre évi 20-40 milliárd forint kellene, bár volt olyan elképzelés is, amely több, mint 100 milliárd forintot irányzott volna elő erre a célra - tette hozzá. Az elnök szerint az országgyűlési bizottságok a szövetség több kezdeményezését is beépítették a törvényjavaslatba, de azok nem a lényegi elemek voltak. Birinyi József úgy tudja: a törvényjavaslathoz benyújtott kiegészítő indítványokról az országgyűlési szakbizottságok hétfőn - március 26-án - tárgyalnak, a végszavazás április 2-án lesz.

 

forrás: MTI / Gazdasági Rádió

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?