2023. március 23. csütörtök Emőke

A bankok optimisták az agrárszektorral kapcsolatban

agrarszektor.hu
Elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel fogalakozó cégek irányában bővítenék portfóliójukat.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 Konferencián Soltész Gergővel, az FHB Bank vezérigazgatójával beszélgettünk.

"Mi is azt tapasztaljuk, hogy a bankok egyre nyitottabbak az agráriumban működő vállalakozások irányában, tekintettel arra, hogy ezen cégek gazdálkodása az elmúlt években érdemben javulni tudott" - mondja Soltész. Emiatt a pénzintézetek jelentős része úgy gondolja, hogy ezek a kihelyezések nagy biztonsággal visszafizetésre kerülnek majd, így igyekeznek ebben a szektorban növelni hitelállományukat. A bankok elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel fogalakozó cégek irányában bővítenék portfóliójukat, ám de néhány pénzintézet kellően bátor és optimista ahhoz, hogy az állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozásokat is megfinanszírozza.

"Az FHB tradicionálisan foglalkozik az agráriumban működő cégek kiszolgálásával, és tapasztalataink szerint egy nagyon jó portfóliót sikerült felépíteni. A fizetési készség és képesség messze átlagon felüli. Bízunk benne, hogy a jövőben is növekedni tudunk majd - fejtette ki Soltész. Ebben nagy segítségünkre volt a Növekedési Hitelprogram első üteme, amelyből a rendelkezésre álló kvóta 30%-át agráriumban működő cégek finanszírozására tudtuk fordítani. Külön örülünk annak, hogy a kihelyezett hitelek kb. 40%-a beruházási hitel volt" - tette hozzá.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09