A bankok optimisták az agrárszektorral kapcsolatban

agrarszektor.hu
Elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel fogalakozó cégek irányában bővítenék portfóliójukat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 Konferencián Soltész Gergővel, az FHB Bank vezérigazgatójával beszélgettünk.

"Mi is azt tapasztaljuk, hogy a bankok egyre nyitottabbak az agráriumban működő vállalakozások irányában, tekintettel arra, hogy ezen cégek gazdálkodása az elmúlt években érdemben javulni tudott" - mondja Soltész. Emiatt a pénzintézetek jelentős része úgy gondolja, hogy ezek a kihelyezések nagy biztonsággal visszafizetésre kerülnek majd, így igyekeznek ebben a szektorban növelni hitelállományukat. A bankok elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel fogalakozó cégek irányában bővítenék portfóliójukat, ám de néhány pénzintézet kellően bátor és optimista ahhoz, hogy az állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozásokat is megfinanszírozza.

"Az FHB tradicionálisan foglalkozik az agráriumban működő cégek kiszolgálásával, és tapasztalataink szerint egy nagyon jó portfóliót sikerült felépíteni. A fizetési készség és képesség messze átlagon felüli. Bízunk benne, hogy a jövőben is növekedni tudunk majd - fejtette ki Soltész. Ebben nagy segítségünkre volt a Növekedési Hitelprogram első üteme, amelyből a rendelkezésre álló kvóta 30%-át agráriumban működő cégek finanszírozására tudtuk fordítani. Külön örülünk annak, hogy a kihelyezett hitelek kb. 40%-a beruházási hitel volt" - tette hozzá.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03