Nesze neked magyar mezőgazdaság: az igazán nehéz évek csak most jönnek

Nesze neked magyar mezőgazdaság: az igazán nehéz évek csak most jönnek

agrarszektor.hu
Azt már tudhatjuk, hogy 2022 sem lesz sétagalopp a mezőgazdaság számára, ám úgy tűnik, hogy az igazán nehéz évek csak most jönnek. A megannyi súlyos probléma mellé most hozzácsapódott az orosz-ukrán háború is, mely nem egy országot kilátástalan helyzetbe lökött. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Portfolio Agrárium 2022 konferencián, Kecskeméten megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetésben hangsúlyozta, hogy az észak-afrikai térségekben már most komoly ellátási problémák vannak, és elképzelhető, hogy konkrétan nem, vagy alig lesz élelmiszer. Hozzátette, Európában is van ok aggodalomra, nem tudni ugyanis, hogyan sikerülnek majd a tavaszi vetések Ukrajnában, illetve sorsdöntő lehet az is, tovább szankcionálják-e az oroszokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kétségtelenül mozgalmas és kihívásokkal teli időszak vár minden termelőre, az orosz-ukrán háború miatt azonban például meghozták azt a döntést, hogy a kizárólag 2022-ben érvényes intézkedés során a gazdálkodók az eddigi szabályozástól eltérően dönthetnek úgy, hogy az Egységes Kérelemben bejelentett területeken termesztett bármely szántóföldi növényt a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként számítsák be. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár felhívta a figyelmet a Portfolio Agrárium 2022 konferencián arra, hogy ez nem egy kötelezettség, hanem mindenki saját belátása szerint dönthet. 

Mindenkit arra szeretnék kérni, hogy felelősen döntsön, hiszen ez egy önkéntes vállalás. Ezen kívül a rendeltetésszerű használatot is aláhúznám.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Feldman Zsolt

Élelmiszerhiány fenyegeti Európát?

Győrffy Balázs elmondta, hogy nem az idei év lesz igazán izgalmas, hanem a következő. A gazdáknak évről évre az egész gazdaságukra kiható döntéseket kell meghozniuk, erre pedig jobb felkészülni. A háborúnak viszont van még egy következménye: szembejött a valóság. Az észak-afrikai térségben például nagy a gond, nem lesz élelmiszer. Európában pedig visszafogják a termelést, szabályozzák a trágyát és a növényvédő szereket, ha ez így marad, akkor előbb-utóbb Európa elveszítheti az önellátását, ez pedig mindannyiunkat érint. 

Meg kell értetni a társadalommal, hogy fele annyi növényvédővel ugyanannyi mennyiségű élelmiszert nem lehet megtermelni. Ez olyan, mintha fele annyi gyógyszerrel ugyanannyi embert szeretnénk meggyógyítani.
Győrffy Balázs

Milyen támogatásokra lenne szükség?

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, mint fogalmazott, a növénytermesztők az idén rendben lesznek, a magas gabonaár segíti a jövedelmezőséget, az inputanyagok megnövekedése és az aszály ellenére nehéz, de jó év lesz, úgy tűnik. A gabona ár az, ami ezt elősegíti. Az állattenyésztők viszont nagyon nagy bajban vannak, nem divat ma húst enni. A sertés és a baromfi egyenesen katasztrófa a jövedelmezőképességet tekintve, nagy gödörben van az ágazat. Kovács Zoltán, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója is alátámasztotta, hogy az ágazat szereplői ma nem feltétlenül tudnak "életképesek" lenni. Makai Szabolcs is aláhúzta, hogy az elmúlt év nagyon kemény volt, óriási veszteségek voltak a sertéseket illetően, elkerülhetetlen az élelmiszer-drágulás. Máskülönben megszűnhet az ágazat vagy később a hatékonytalanság miatt működésképtelen lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kovács Zoltán

Beruházásdömping a magyar agráriumban

Tavaly kiírási dömping volt a hazai mezőgazdaságban, születtek idén is újabb döntések. Kérdés, hogy a továbbiakban várhatóak-e újabb pályázatok, újranyitások? Feldman Zsolt elárulta, hogy nagyon fontos az, hogy ne zúdítsanak folyamatosan 100 milliárdokat a különböző ágazatokra, az egészséges kipörgetés sokkal fontosabb. Az, hogy hogyan és miként lesz a folytatás, nem most kell meghozni a döntést. Ha például idén év végén van olyan terület, ahol lehet érdemi, technológiai változást segítő pályázatot kiírni, akkor az meg lesz oldva. Év közepén lehet majd látni, hogy mire lehet szükség. Kovács Zoltán megerősítette, hogy a kifizetések rendben lesznek a következő években is, ettől nem kell tartania a termelőknek.

Újabb kihívó akadt: az építőanyagok

Az építőanyag-gyártáshoz szükséges nyers- és alapanyagok világpiaci áremelkedése 30 éve nem látott ütemű költségnövekményt eredményezett a magyarországi építőiparban. A költségek világpiaci árának - előre nem jelezhető módon történő - emelkedése miatt számos gazdálkodó jelezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) irányába, hogy a tervezett beruházási projektek ilyen építési árak mellett kivitelezhetetlenné váltak, esetleges megvalósításuk likviditási problémákat eredményezne a vállalkozásoknál. Az építési költségnövekményeket az alábbiak szerint van lehetőség elszámolni: többlettámogatás igénybevételére nyílik lehetőség a Vidékfejlesztési Programban támogatott 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén. Változás bejelentési kérelem keretében tudják igényelni egy alkalommal, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylés benyújtásáig. Ignácz Balázs, a Magyar Államkincstár igazgatója, mint mondta, bizony a gazdák számára is nagy gondot okozhat az építőanyag emelkedése is, de a támogatásra várják a jelentkezőket, a kifizetéssel ebben az esetben sem lesznek gondok. A Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy az elkövetkezendő évben 25-30%-os építőanyag-áremelkedéssel kell kalkulálni, valamint munkaerőproblémákkal is a háború miatt. Ezekre is megoldást kell találni, de ezen az úton elindultak most.

Ignácz Balázs

EZ IS ÉRDEKELHET

Fordult a kocka

A NAK elnöke emlékeztetett arra, hogy Spanyolországban például 20%-nyi területet tudnak öntözni, ellenben itthon, mivel itt ez 2%-ra tehető. Enékül pedig nincs termelés. A kerekasztal-beszélgetés összes résztvevője egyetértett ezzel, valamint azzal is, hogy a háború rámutatott megannyi fontos és egyben érdekes dologra is:

Most születik egy olyan javaslat a Bizottság részéről, ami a készletek oldaláról szeretné látni a gabonakészleteket

- utalva ezzel arra, hogy a konfliktus miatt bejelentették, hogy monitorozni fogják az országból kivitt gabonákat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Makai Szabolcs, Hazafi László, Feldman Zsolt, Győrffy Balázs, Ignácz Balázs, Kovács Zoltán 

Mennyire durvulhat el az élelmiszerpiaci-krízis?

A szakértők szerint rövidre lehet fogni erre a kérdésre a választ, hiszen: nagyon. Nem fenntartható hogy a vágóhíd fizeti meg a termelést, tovább fog hárulni a fogyasztókra, ott lesz a nagyobb baj, hogy hogyan fizetik meg az emberek. Nagy visszaesés lesz, enni kell, de kemény lesz az elkövetkezendő 1-2 év. Magyarországon viszont jobban felerősödhet a mezőgazdaság és a vidék szerepe. A kifizetések során pedig továbbra is törekednek arra, hogy minden problémamentesen és precízen történjen, mint eddig. Azonban van, ami komoly aggodalomra adhat okot: 

Rövid és közép távon élelmiszerhiány lehet a következménye a háborúnak, nem tudni, hogy Ukrajnában a tavaszi vetések hogyan fognak megtörténni. Az eddig megszokott termésnek mintegy 60-80%-át sikerül majd megtermelni az optimista jóslatok szerint, viszont egyszerűen nem lesz hol tárolni az alapanyagokat. Nincsen az országnak egyetlen kikötője sem, ahol ezt meg lehetne csinálni, hiszen szét lettek bombázva. Továbbá az is sorsdöntő lehet, hogy tovább szankcionálják-e az oroszokat

 - hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03