Brutálisan elszálltak az építési költségek: óriási segítséget kapnak a magyar gazdák

Brutálisan elszálltak az építési költségek: óriási segítséget kapnak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az építőanyag-gyártáshoz szükséges nyers- és alapanyagok világpiaci áremelkedése 30 éve nem látott ütemű költségnövekményt eredményezett a magyarországi építőiparban. A költségek világpiaci árának - előre nem jelezhető módon történő - emelkedése miatt számos gazdálkodó jelezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) irányába, hogy a tervezett beruházási projektek ilyen építési árak mellett kivitelezhetetlenné váltak, esetleges megvalósításuk likviditási problémákat eredményezne a vállalkozásoknál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A beruházási projekteket érintő káros hatások mérséklése érdekében 2021. szeptember 14-én az Agrárkamara javaslatot fogalmazott meg az Agrárminisztérium részére, amelyben kérték, hogy engedélyezzék azt, hogy a megnövekedett építési költségeket el lehessen számolni a hatályos "Építési Normagyűjteményben" szereplő referenciaárak mértékéig. A javaslatot elfogadták, és az alapján módosult a 272/2014. (XI. 5.) Kormány rendelet - olvasható a NAK oldalán.

Az építési költségnövekményeket az alábbiak szerint van lehetőség elszámolni: többlettámogatás igénybevételére nyílik lehetőség a Vidékfejlesztési Programban támogatott 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén. Változás bejelentési kérelem keretében tudják igényelni egy alkalommal, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylés benyújtásáig. A támogatás legfeljebb a változás bejelentés benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési tételre jutó támogatás összegéig növelhető. Ügyelni kell arra, hogy az igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5%-a, de legalább 5 millió Ft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?