Brutálisan elszálltak az építési költségek: óriási segítséget kapnak a magyar gazdák

Brutálisan elszálltak az építési költségek: óriási segítséget kapnak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az építőanyag-gyártáshoz szükséges nyers- és alapanyagok világpiaci áremelkedése 30 éve nem látott ütemű költségnövekményt eredményezett a magyarországi építőiparban. A költségek világpiaci árának - előre nem jelezhető módon történő - emelkedése miatt számos gazdálkodó jelezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) irányába, hogy a tervezett beruházási projektek ilyen építési árak mellett kivitelezhetetlenné váltak, esetleges megvalósításuk likviditási problémákat eredményezne a vállalkozásoknál.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A beruházási projekteket érintő káros hatások mérséklése érdekében 2021. szeptember 14-én az Agrárkamara javaslatot fogalmazott meg az Agrárminisztérium részére, amelyben kérték, hogy engedélyezzék azt, hogy a megnövekedett építési költségeket el lehessen számolni a hatályos "Építési Normagyűjteményben" szereplő referenciaárak mértékéig. A javaslatot elfogadták, és az alapján módosult a 272/2014. (XI. 5.) Kormány rendelet - olvasható a NAK oldalán.

Az építési költségnövekményeket az alábbiak szerint van lehetőség elszámolni: többlettámogatás igénybevételére nyílik lehetőség a Vidékfejlesztési Programban támogatott 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén. Változás bejelentési kérelem keretében tudják igényelni egy alkalommal, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylés benyújtásáig. A támogatás legfeljebb a változás bejelentés benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési tételre jutó támogatás összegéig növelhető. Ügyelni kell arra, hogy az igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5%-a, de legalább 5 millió Ft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?