Brutálisan elszálltak az építési költségek: óriási segítséget kapnak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az építőanyag-gyártáshoz szükséges nyers- és alapanyagok világpiaci áremelkedése 30 éve nem látott ütemű költségnövekményt eredményezett a magyarországi építőiparban. A költségek világpiaci árának - előre nem jelezhető módon történő - emelkedése miatt számos gazdálkodó jelezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) irányába, hogy a tervezett beruházási projektek ilyen építési árak mellett kivitelezhetetlenné váltak, esetleges megvalósításuk likviditási problémákat eredményezne a vállalkozásoknál.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A beruházási projekteket érintő káros hatások mérséklése érdekében 2021. szeptember 14-én az Agrárkamara javaslatot fogalmazott meg az Agrárminisztérium részére, amelyben kérték, hogy engedélyezzék azt, hogy a megnövekedett építési költségeket el lehessen számolni a hatályos "Építési Normagyűjteményben" szereplő referenciaárak mértékéig. A javaslatot elfogadták, és az alapján módosult a 272/2014. (XI. 5.) Kormány rendelet - olvasható a NAK oldalán.

Az építési költségnövekményeket az alábbiak szerint van lehetőség elszámolni: többlettámogatás igénybevételére nyílik lehetőség a Vidékfejlesztési Programban támogatott 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén. Változás bejelentési kérelem keretében tudják igényelni egy alkalommal, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylés benyújtásáig. A támogatás legfeljebb a változás bejelentés benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési tételre jutó támogatás összegéig növelhető. Ügyelni kell arra, hogy az igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5%-a, de legalább 5 millió Ft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?