Súlyos csapás érte a magyar kertészeket: ebből nehéz lesz felállni

agrarszektor.hu
Országszerte hatalmas károkat okozott a hazai kertészeteknek a vasárnapi vihar. Bár a szakemberek szerint a növényekben ténylegesen keletkezett károk mértéke nem túl nagy, a termelőknek így is jelentős veszteséget kell elkönyvelniük. Külön problémát jelent, hogy a jelek szerint annak is nehézséget okoz a helyreállításhoz szükséges fólia beszerzése, akinek lenne rá pénze.

Bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata már megkezdte a múlt vasárnapi viharkárok felmérését a hazai kertészetek körében, pontos adatok csak a következő hetekben várhatóak arról, hogy országos szinten mekkora kárt okozott a fóliasátrakban és üvegházakban az orkánerejű szél - írta meg a Magyar Nemzet. Ledó Ferenc, a NAK zöldségtermesztési alosztályának vezetője szerint a vasárnapi vihar országos szinten a 2017. novemberinél is jelentősebb pusztítást végzett a hajtatókertészetek termelőeszközeiben. A szakember szerint nagy szerencse, hogy - ellentétben a 2017-es esettel - a növényekben ezúttal csak elenyésző kár keletkezett.

A vihar elsősorban az úgynevezett hidegfóliákban tett kárt, amelyekben még csak elvétve volt néhány káposzta- és salátaféle kiültetve. A fűtött fóliasátrakat és az üvegházakat kisebb mértékben érintette az orkán, így a bennük nevelt paprikafélék is megúszták a vihart.

Nyilvánvalóan keletkezett némi növénykár, de ennek mértéke szerencsére nem túl nagy. Így az esetleges terméskieséstől sem kell tartani

- fogalmazott Ledó Ferenc.

Nagyobb problémát jelent, hogy olyan sok fóliasátor károsodott, hogy kérdésessé vált, sikerül-e a gazdálkodóknak pótolniuk a veszteséget. A kertészboltokban nagyon alacsony a készletállomány fóliákból, a gyártók is megrendelésre gyártanak. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok termelőnek nincs tartaléka, biztosítással pedig csak töredékük rendelkezik. Ledó Ferenc szerint ennek oka főként az, hogy a biztosítótársaságok magas kockázatúnak ítélik a fóliasátrakat, ezért a díjak is nagyon magasak.

Az Agrárkamara, a termelőket összefogó szakmaközi szervezet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) és az Agrárminisztérium szakemberei már dolgoznak a kárenyhítés mikéntjének előkészítésén. Nagy István, a tárca vezetője kedden közölte, hogy költségvetési források átcsoportosításával rendkívüli támogatási konstrukciót dolgoznak ki a viharkárok enyhítésére. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a reggeli rendkívüli Kormányinfón bejelentette, hogy kormány garanciát vállalt arra, hogy pluszforrásokat, rendkívüli vis major alapot hoz létre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár feltételezhető, hogy a mostani viharkárok a hazai termés mennyiségét nem fogják döntően befolyásolni - a téli időszakban egyébként is alacsony a hazai paprika és paradicsom aránya a boltokban -, a következő álló néhány hónapban még érheti meglepetés a vásárlókat. Ledó Ferenc szerint azzal, hogy februárban többletjövedelemhez jutnak a családok, a fogyasztás is emelkedni fog, ami a zöldségek esetében is növekvő forgalmat jelent majd. A keresleti piac pedig az árak emelkedéséhez vezethet.

Ebbe az irányba mutat az energiaárak robbanásszerű növekedése is, ami elsősorban a külföldi kertészetek esetében jelent nehézséget. A bolgár termelők a növekvő energiaköltségek miatt jelentősen visszafogták a termelést, így Bulgária az idén minden bizonnyal jelentős importra szorul majd. A szintén jelentős mennyiséget előállító Hollandiában a gazdálkodók a szokásosnál később ültetik ki a növényeket, ráadásul az úgynevezett pótmegvilágítást is csökkentik. Ledó Ferenc szerint ez utóbbi hatása áprilisban és májusban jelentkezhet majd. Elképzelhető, hogy az év eleji keresleti piac április végére, május elejére - amikor a fűtött fóliasátrakban termelt magyar paprika és paradicsom nagy mennyiségben megjelenik a pia­con - túlkínálatba vált majd át, ezzel lefelé nyomva az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?