Kifizetési dömping a magyar agráriumban: fontos híreket közölt az Államkincstár

Kifizetési dömping a magyar agráriumban: fontos híreket közölt az Államkincstár

agrarszektor.hu
A vidékfejlesztési program beruházási támogatásai fogják meghatározni a magyar agrárium jövőjét - mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. A szakember ismertette az egységes kérelmek elbírálásának és kifizetésének jelenlegi állapotát, beszélt a következő időszakban várható támogatási kérelmekről, különös tekintettel arra, hogy 2022. április 6-án megnyílt az új egységes kérelem, amelyre május 16-ig lehet szankciómentesen benyújtani a kérelmeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Államkincstár elnökhelyettese a 2021. évi egységes kérelmek kapcsán elmondta, hogy több mint 165 ezer egységes kérelem keretén belül közel öt millió hektárra történt igénylés, és 500 ezer jogcím igénylést regisztráltak. A tavalyi év során rekordösszegű előleg kifizetés történt meg, 2022 márciusának végére érdemben megtörtént a kérelmek lezárása, közel 550 milliárd forintot fizettek ki - emelte ki Detre Miklós a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. Mostanra a 143 ezer egységes területalapú támogatási kérelem (SAPS) közel 100%-át feldolgozták. A szakember kifejtette, hogy az Államkincstár célja az, hogy minél hamarabb, minél nagyobb kifizetéseket eszközöljenek, a június 30-ig elérendő kifizetési szintet már március végére teljesítette a kincstár.

Detre Miklós emellett beszélt arról is, hogy megnyílt az új egységes kérelem, amelynek keretén belül 44 jogcímre lehet kifizetést igényelni, és a VP keretében két új jogcímre - VP AKG 2021 és VP ÖKO 2021 - is lehet már kifizetési kérelmeket benyújtani. A szakember kiemelte, hogy 2022-ben április 6-án kezdődik a kérelembenyújtási időszak, és május 16-ig lehet szankciómentesen benyújtani a kérelmeket. A határidőig benyújtott kérelmek május 31-ig módosíthatóak. Május 16-át követően munkanaponként 1% levonással még még június 9-ig beadhatóak a kérelmek.

A Magyar Államkincstár elnökhelyettese tudatta, hogy az orosz-ukrán háború miatt változás (derogáció) történt a zöldítési támogatásban: a helyzet nyomán esetlegesen kialakuló élelmiszer- és takarmányhiány elkerülése érdekében az Európai Bizottság átmeneti jelleggel lehetővé tette a gazdák számára, hogy a jogcím előírásainak teljesítése érdekében parlagon hagyott területek abban az esetben is elfogadhatóak legyenek parlagi területnek vagy parlag EFA területnek, ha a termelő az adott táblán olyan szántóföldi növényt termeszt, amely hozzájárulhat az élelmiszer- vagy takarmányhiány elkerüléséhez, illetve megszüntetéséhez; valamint a táblán elhelyezkedő ideiglenes gyep területet kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja.

Detre Miklós (Fotó: Portfolio/Stiller Ákos)

Detre Miklós ismertette, hogy az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása érdekében kiírt pályázat keretén belül 2021. október 25. és november 25. között nyílt lehetőség a támogatások benyújtására. Az AKG támogatásra 17588 kérelmet nyújtottak be, ÖKO-ra pedig 3647 kérelmet, az igényelt terület nagysága pedig meghaladta az 1,461 millió hektárt. A szakember jelezte azt is, hogy a támogatási kérelmek jelentős részének feldolgozása már megtörtént, a fennmaradó kérelmek várhatóan áprilisban kerülnek lezárásra.

A 2021-2022-es átmeneti időszakban a meghirdetett 16 új beruházási felhívásra és a korábbi, továbbra is nyitva álló intézkedésekre több mint 22 ezer kérelmet nyújtottak be a magyar gazdák, a VP beruházási intézkedésein lekötött forrás eléri az 1676 milliárd forintot, melyből 920 milliárd forint összegű lekötés 2021-ben és 2022 első negyedévében keletkezett. A teljes programozási időszakban közel 35 ezer előleg és kifizetési igénylésre történt kifizetés, 500 milliárd forintot is meghaladó összegben. Ebből a 2022-es évben már 46,6 milliárd forint kifizetés meg is történt.

Detre Miklós a változásbejelentési kérelmek kapcsán elmondta, hogy a támogatói okirattal rendelkező kedvezményezett a projektek időbeli ütemezésének, a projekt műszaki-szakmai tartalmának, a megvalósítás helyszínének módosítását, a jogutódlás átvezetését, a kötelezettség átadását és a támogatási jogviszonyt érintő egyéb adatok változását kezdeményezheti. 2022. március 15-ig több mint 62 ezer ilyen bejelentés érkezett, amelynek 94%-a már elbírálásra is került. Az Államkincstár elnökhelyettese jelezte, hogy a VP megvalósításának jelenlegi szakaszában kiemelten fontos, hogy a kedvezményezettek a megvalósításra és az elszámolásra nyitva álló határidők figyelembevételével ütemezzék projektjeik megvalósításával kapcsolatos teendőket.

A szakember az előadás végén röviden bemutatta a tavaly elindított mobilGAZDA alkalmazást, amely egyebek mellett ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciókkal rendelkezik, lehetővé teszi a parcellaadatok megtekintését és geo-referált fényképek készítését, valamint egyes elektronikus bizonylatok beküldését, de földterületmérésre is használható. Az alkalmazás jövőben bevezetedő funkciói közé tartozik a bankkártyás fizetés elfogadása is. Az alkalmazással kapcsolatos további információk itt találhatóak:

EZ IS ÉRDEKELHET

A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?