Ezt sokan nem tudják: így változnak a zöldítési szabályok 2022-ben

agrarszektor.hu
A 2022. gazdálkodási évben a korábbi szabályokkal ellentétben lehetőség nyílik a parlagon hagyott terület EFA elem megjelölésére minden élelmiszer- és takarmánytermesztési céllal művelt tábla vonatkozásában is. A Magyar Államkincstár (MÁK) tájékoztatót tett közzé az idén alkalmazható Zöldítési lehetőségekről.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A MÁK közleménye kitér arra, hogy 2022. gazdálkodási évben a korábbi szabályokkal ellentétben lehetőség nyílik parlagon hagyott terület EFA elem megjelölésére minden élelmiszer- és takarmánytermesztési céllal művelt tábla vonatkozásában is. E termesztési tilalom eltörlése azt jelenti például, hogy az ideiglenes gyeppel borított területeket az idei évben annak ellenére is el lehet számolni parlag EFA elemként, ha azt a gazdálkodó kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A bejelentés során a valós hasznosítást kell rögzíteni, de meg kell jelölni EFA parlag területként kívánják elszámolni 1-es súlyozási tényezővel. Parlag EFA elem bejelentése esetén sem a táblán elhelyezkedő EFA elemek (kunhalom, fa és bokorcsoport, kistó stb.), sem pedig ökológiai jelentőségű másodvetés bejelentésére nincs lehetőség. 2022-ben a fentieken kívül a parlag EFA elemek esetében eltörlésre kerül a növényvédőszer használati tilalom.

Parlag területekre vonatkozó szabályozás - diverzifikációs kötelezettség

A 2022. gazdálkodási évben benyújtott egységes kérelemben lehetőség nyílik arra, hogy a szántóföldi növénnyel bevetett területek parlagként kerülnek beszámításra a diverzifikációba még abban az esetben is, ha a gazdálkodó az adott tábla hasznosításaként nem a pihentetett területet (parlag=PIH01-et) jelöli meg.

A tájékoztató kitér továbbá a Parlag területekhez kapcsolódó mentesülési feltételekre is, azonban e mentességre csak indokolt esetben törekedjünk. A teljes tájékoztató az alábbi linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?