Változnak a zöldítési szabályok 2022-ben: erre minden gazdának figyelnie kell

Változnak a zöldítési szabályok 2022-ben: erre minden gazdának figyelnie kell

agrarszektor.hu
Változik a zöldítési szabályozás 2022-ben, módosul többek között az idei évben teljesíthető, a Zöldítésben előírt ökológiai fókuszterületi (EFA) követelmény 15 hektár szántó felett. Emellett a változás érinti a Zöldítésben 10 hektár szántó felett elvárt diverzifikációs szabályokat is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az "Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről" szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet (továbbiakban: Zöldítési rendelet) módosítása értelmében az alábbiak szerint lehet 2022 évben teljesíteni a Zöldítésben előírt ökológiai fókuszterületi (EFA) követelményt 15 ha szántó felett - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A módosítás érinti a Zöldítésben 10 ha szántó felett elvárt diverzifikációs szabályokat is. 

A 2022 évre vonatkozó szabályozás szerint lehetőség van arra, hogy az egységes kérelemben parlagon hagyott területként kerüljenek bejelentésre azon területek, ahol legeltetésre, termelési célból végzett betakarításra vagy művelésre kerül sor. Ezen területeket a diverzifikáció szerint külön kultúrának (pihentetett terület), illetve ökológiai jelentőségű parlagon hagyott területnek (EFA) kell tekinteni. Az így bejelentett területeken növényvédőszer használata engedélyezett. Tehát bármely termesztett kultúrával elvetett terület jelölhető EFA parlagként, s ekkor a diverzifikációban is ekként - nem a ténylegesen fellelhető növényként - kerül figyelembevételre.

A módosítás szerint az állandó kultúra fogalma a következő: az állandó gyepterülettől eltérő, a vetésforgón kívül termesztett növénykultúra, amely öt vagy öt évnél több ideig foglalja el a földterületet, és ismétlődően termést hoz, ideértve a faiskolát, a rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvényt, a fás szárú egyéb ültetvényeket, a spárgát, a Miscanthus nemzetségbe tartozó energianádfajokat, az olasznád- és a szilfiumfajokat mint lágyszárú energianövényeket, valamint a levendula, orvosi zsálya, ligeti zsálya, kerti ruta, mezei cickafark, fehér üröm, kasvirág, évelő édeskömény, kerti kakukkfű, lósóska, szurokfű, orbáncfű, tárkony lágyszárú fajokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13