Új őrület indulhat itthon: hamarosan egyre több ilyen föld lehet az országban?

Új őrület indulhat itthon: hamarosan egyre több ilyen föld lehet az országban?

agrarszektor.hu
A Debreceni Egyetem célja, hogy az ökológiai gazdálkodás meghatározó tényező legyen az agrárképzésben - jelentette ki Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja a fenntartható gazdálkodásról szóló konferencián. A DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében tartott tanácskozáson a mezőgazdaság zöldítésével is foglalkoztak a szakemberek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hazánkban jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Az ágazat egyre elismertebb és egyre jelentősebb szerepet tölt be az agráriumban. Éppen ezért kiemelten fontos a gazdaságok fejlesztésében a szakemberképzés és a kutatások - mondta Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja a csütörtöki konferencia megnyitóján. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke szerint az ökológiai gazdálkodás komoly gazdasági lehetőségeket rejt. Az ökológiai termékek belső piacait megerősítő eszköz lehet például a bioélelmiszerek bevonása a közétkeztetésbe.

A Debreceni Egyetem (DE) kezdeményezésére létrehozott Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont célja, hogy az ökoágazat tudományos hátterét biztosítsa. Az ökológiai gazdaságok terméshatékonyságának javításához elengedhetetlen a kimagasló szaktudás, ennek támogatására indítja el a DE 25 éves szakmai tapasztalatára és kutatási eredményeire alapozva az ökológiai gazdaságokat támogató alapképzését, a tervek szerint 2024 szeptemberében

- tette hozzá Vad Attila, az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont vezetője. A DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) DTTI igazgatója kifejtette: az ökológiai gazdálkodók célkitűzése az, hogy a hazai termőterületek 6,3 százalékáról 25 százalékra nőjön az öko-területek nagysága. Ez azonban magában rejti a túltermelés veszélyét is.

Zsombik László, az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének igazgatója kiemelte: az Európai Unió Green Deal irányelve jelentős változásokat, változtatásokat igényel a mezőgazdaságban. Az ökológiai gazdaságokban hasznosítható zöldtrágya, mint a csillagfürt, a facélia és a mustár szénmegkötő képessége kimagasló. Vetésforgóban használva kísérleteink alapján javítják a talaj szervesanyag tartalmát is. Az ilyen zöldtrágya-növények, mint a pillangósok és a keresztesvirágúak, jelentős szerepet kaphatnak a mezőgazdaság zöldítésében - ismertette Zsombik László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?