Új őrület indulhat itthon: hamarosan egyre több ilyen föld lehet az országban?

Új őrület indulhat itthon: hamarosan egyre több ilyen föld lehet az országban?

agrarszektor.hu
A Debreceni Egyetem célja, hogy az ökológiai gazdálkodás meghatározó tényező legyen az agrárképzésben - jelentette ki Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja a fenntartható gazdálkodásról szóló konferencián. A DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében tartott tanácskozáson a mezőgazdaság zöldítésével is foglalkoztak a szakemberek.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hazánkban jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Az ágazat egyre elismertebb és egyre jelentősebb szerepet tölt be az agráriumban. Éppen ezért kiemelten fontos a gazdaságok fejlesztésében a szakemberképzés és a kutatások - mondta Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja a csütörtöki konferencia megnyitóján. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke szerint az ökológiai gazdálkodás komoly gazdasági lehetőségeket rejt. Az ökológiai termékek belső piacait megerősítő eszköz lehet például a bioélelmiszerek bevonása a közétkeztetésbe.

A Debreceni Egyetem (DE) kezdeményezésére létrehozott Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont célja, hogy az ökoágazat tudományos hátterét biztosítsa. Az ökológiai gazdaságok terméshatékonyságának javításához elengedhetetlen a kimagasló szaktudás, ennek támogatására indítja el a DE 25 éves szakmai tapasztalatára és kutatási eredményeire alapozva az ökológiai gazdaságokat támogató alapképzését, a tervek szerint 2024 szeptemberében

- tette hozzá Vad Attila, az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont vezetője. A DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) DTTI igazgatója kifejtette: az ökológiai gazdálkodók célkitűzése az, hogy a hazai termőterületek 6,3 százalékáról 25 százalékra nőjön az öko-területek nagysága. Ez azonban magában rejti a túltermelés veszélyét is.

Zsombik László, az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének igazgatója kiemelte: az Európai Unió Green Deal irányelve jelentős változásokat, változtatásokat igényel a mezőgazdaságban. Az ökológiai gazdaságokban hasznosítható zöldtrágya, mint a csillagfürt, a facélia és a mustár szénmegkötő képessége kimagasló. Vetésforgóban használva kísérleteink alapján javítják a talaj szervesanyag tartalmát is. Az ilyen zöldtrágya-növények, mint a pillangósok és a keresztesvirágúak, jelentős szerepet kaphatnak a mezőgazdaság zöldítésében - ismertette Zsombik László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?