Meglepő: hirtelen borúlátóak lettek az agrárcégek

agrarszektor.hu
Az általában optimista szektor többek között az uniós források szűkülése miatt komorodott el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az általában optimista mezőgazdasági vállalkozások idei várakozásai meglehetősen visszafogottak, jóval pesszimistábbak a kkv átlaghoz képest. A negatív hangulat hátterében főként a hosszú vevői fizetési határidő, a romló pénzügyi eredmények és az uniós források szűkülése áll. A gazdaság helyzetét illetően azonban az agrárium bizakodva tekint a jövőre - derül ki a K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi adataiból.

A félezer hazai kkv vezető megkérdezésével történt K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai szerint az általában bizakodó mezőgazdasági szektor idei várakozásai negatív irányba mozdultak, és saját cégük helyzetét illetően borúlátóbbak a kkv átlaghoz képest. Ennek fő oka, hogy az agrárcégek jövőjét leginkább befolyásoló tényezők, a vevőkkel és a vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos kilátások egyaránt romlottak az előző negyedévhez képest. "Az agrárszektorban messze a legmagasabb a vevők teljesítési határideje, átlagosan 34 napra fizetnek. Ez 6 nappal több ez előző negyedévhez képest, és az utóbbi négy év második legmagasabb teljesítési határideje. Ezzel párhuzamosan a vevői és beszállítói számlák kifizetése közötti finanszírozandó időtáv a duplájára, 14 napra emelkedett, így várhatóan jobban terheli majd a mezőgazdasági cégeket a likviditási probléma. A teljes kkv szektort tekintve ezek a számok jóval szolidabbak, ugyanis a vevők átlagosan 27 napra fizetnek, és mindössze 6 napos finanszírozási időtávra kell felkészülniük" - részletezte az eredményeket Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. "A nehezebb likviditási helyzetben lévő agrárcégeknek segíthet a területalapú támogatások MNB által lehetővé tett előfinanszírozása, ami iránt azonban egyelőre viszonylag alacsony érdeklődést tapasztalunk a gazdálkodók részéről" - tette hozzá a szakértő.

A mezőgazdasági cégek pénzügyi eredményeiket illetően is borúlátóbbak lettek. A vállalkozások átlagosan 3,7%-os árbevétel növekedéssel számolnak a következő egy évben, szemben az előző negyedévi 6,4%-kal. Emellett az eredményeket tekintve is jóval pesszimistább lett a szektor. Az átlagos elvárás 2,7%-os eredménynövekedés, ami az előző negyedévhez képest 2,1% százalékpontos visszaesés. Összehasonlításul, a kkv-k átlagosan 6,8%-os árbevétel- és 4,1%-os nyereségnövekedést valószínűsítenek.

Az agrárium számára kiemelkedően fontosak az EU-s támogatások, így az uniós források szűkülése nagyban hozzájárul a negatív hangulathoz. A mezőgazdasági cégek csupán 44%-a tartja reálisnak, hogy uniós támogatáshoz jut, és mindössze 30%-uk hallott olyan pályázati kiírásról, ami komolyan érdekelheti a céget. "Az alacsony számok feltehetően összefüggnek azzal, hogy az idén kezdődött új uniós költségvetési ciklusban leghamarabb októberben lesznek elérhetőek a pályázati kiírások, valamint, hogy az idei év egy átmeneti év az agrártámogatási rendszerben" - tette hozzá a szakember.

Öröm az ürömben, hogy a gazdaság jelenlegi helyzetét tekintve - hasonlóan a kkv átlaghoz képest - meglehetősen derűlátóak a mezőgazdasági vállalkozások. Legnagyobb arányban azok a cégek vannak (45%), akik több visszaesésre már nem számítanak, ugyanakkor javulást sem feltételeznek, míg 38%-uk már lassú növekedésre számít.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?