Nagy csodát várnak a kisebb áfától

agrarszektor.hu
A VM és NAK a végletekig hisz a sertésáfa csökkentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A piaci szereplők többsége pozitívan ítéli meg, hogy az élő- és félsertés áfakulcsa januártól 27-ről 5 százalékra csökkent, az év elején általában jellemző alacsony kereslet megélénkült, a termelők a forgalom növekedéséről számoltak be - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tájékoztatás szerint az intézkedés alapvető célja a hazai munkahelyek megvédése, valamint a feketegazdaság visszaszorítása volt. Az áfa-csökkentéstől az állatlétszám emelkedésén, valamint a tisztességes piaci szereplők versenyhátrányának csökkenésén túl a VM és az ágazat szereplői egyaránt azt várják, hogy a hazai alapanyag felvásárlás növekedjen, ami visszafoghatja az élősertés behozatalt. Az intézkedés életbe lépése óta még kevés idő telt el, jelenleg elsősorban a szakmai érdekképviseleti szervezetekhez beérkezett ágazati visszajelzések, tapasztalatok állnak rendelkezésre - írták.

A tárcánál azt is közölték, hogy az eddig eltelt hónapok bíztató jeleit statisztikai oldalról megerősíteni egyelőre nem lehet. A bemutatott folyamatok a sertéságazatra ható tényezők együttes hatásának eredménye. Teljes körű, rövid távú értékelés statisztikai és piaci adatokkal együtt legkorábban 2014 augusztusában készíthető - olvasható a tárca válaszában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérdőíves felmérése szerint a piaci szereplők többsége pozitívan ítéli meg az áfacsökkentést, gazdasági szereplők egy része már tapasztalt változásokat, javult az együttműködési hajlandóság és a fizetési határidő.

A VM a pozitív folyamatok közül kiemelte, hogy jobban megéri hazai alapanyagot vásárolni, az év elején általában jellemző alacsony kereslet megélénkült, a termelők a forgalom növekedéséről számoltak be. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a vágósertés felvásárlása 4,9 százalékkal emelkedett az első negyedévben. Élénkülést tapasztaltak a tenyészállatok forgalmában is, mivel a tenyészállatok vásárlása is az 5 százalékos áfa-körbe tartozik január 1-jétől.

Kissé élénkült a félsertés közvetlenül fogyasztóknak, illetve kereskedőknek történő értékesítése, és önmagában a félsertés kereskedelme is. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint januárban 68,1 százalékkal, februárban 57,2 százalékkal, márciusban 59,4 százalékkal, áprilisban pedig 82,97 százalékkal nőtt a félsertés feldolgozói értékesítésének mennyisége 2013 azonos időszakához képest. Csökkent az élősertés importja: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint 2014. január-áprilisban 10,1 százalékkal csökkent az élőállat importjának mennyisége 2013 azonos időszakához képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?