Itt vannak Lázárék új pályázatai - Több tízmilliárd a tét

agrarszektor.hu
Összesen 35 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásra ír ki új pályázatokat a Lázár János vezette Miniszterelnökség. A forrásokat főként önkormányzatok, fiatal gazdák és kertészek vehetik igénybe. Nem új uniós pénzekről, hanem a 2007-2013. közötti, most kifutó magyar vidékfejlesztési program felhasználatlan támogatásairól van szó. A kiírásokkal lehetővé válhat, hogy Magyarország az év végi határidőig száz százalékban kihasználhassa a 2007-2013-as program több mint 1500 milliárd forintos támogatási keretét, így EU-s agrár-vidékfejlesztési pénzek nem ragadnának benn.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Átvizsgálta a Miniszterelnökség a 2007-2013 közötti, most kifutó magyar vidékfejlesztési programot, és úgy találta, hogy több jogcímnél egyes pályázatok nem vagy csak részben valósulnak meg - jelentette be Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. A minisztérium úgy döntött, hogy a felszabaduló forrásokból három újabb pályázatot ír ki. Most összesen 35 milliárd forint ismételt felhasználásáról van szó, amelyből úgynevezett vidéki alapszolgáltatás-fejlesztésre 15 milliárd forintot, míg fiatal gazdák induló támogatására és kertészeti gépbeszerzésekre 10-10 milliárdot szánnak.

Önkormányzatok, fiatal gazdák, kertészek

A vidéki alapszolgáltatások fejlesztésére elsősorban önkormányzatok nyújthatnak be pályázatokat május 4-től mikrobuszok, gépkocsik, terepjárók beszerzéséhez. A fiatal gazdák induló támogatására május 18-tól pályázhatnak azok, akik eddig még nem adtak be területalapú támogatás iránti kérelmeket (míg más fiatal gazdák majd a 2014-2020 közötti, új agrár-vidékfejlesztési programból juthatnak pénzekhez). A kertészek - szintén a május 18-tól - gépbeszerzésekre pályázhatnak 35 százalékos támogatásintenzitás mellett, amely fiatal gazdáknál és kedvezőtlen adottságú térségekben termelőknél 10 százalékkal nőhet.

Mindhárom pályázatnál követelmény, hogy a beruházásokat még az idén meg kell valósítani, illetve a szükséges számlákkal az év végéig el kell számolni - húzta alá Kis Miklós Zsolt. A mostani intézkedések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne maradjanak meg források a 2007-2013. közötti vidékfejlesztési programban, amely társfinanszírozással együtt több mint 1500 milliárd forintot tartalmaz. 2007 óta már több mint 1200 milliárd forintot fizettünk ki, és a 2015 végi határidőig az uniós forrásokat teljes mértékben felhasználhatjuk, ha a 200 milliárd forinton felüli, eddigi éves kiutalási ütem az idén is tartható lesz - szögezte le az államtitkár.

Állattenyésztési és élelmiszeripari beruházások maradtak el

A Miniszterelnökség tapasztalatai szerint a korábbi kiírások közül elsősorban az állattartó telepek korszerűsítésénél (ÁTK) és az élelmiszeripari beruházásoknál, illetve az agrár-környezetgazdálkodási (akg) támogatásoknál és több erdészeti jogcímnél maradhatnak meg források. Ez azt jelenti, hogy a már elnyert uniós pénzek egy részét nem tudták vagy nem akarták igénybe venni egyes ágazati szereplők. A legtöbb EU-forrás - mintegy 30 milliárd forint - az ÁTK-s és az élelmiszeripari beruházásoknál szabadulhat fel, míg például az akg-nál azért is ragadhatnak benn támogatások, mert egyes termelők nem teljesítették a program feltételeit.

Mint ismert, a Miniszterelnökség tavaly vette át az agrár-vidékfejlesztés felügyeletét az agrártárcától. Így most a Lázár János vezette csúcsminisztérium egyeztet Brüsszellel a 2014-2020-as új magyar vidékfejlesztési programról, amelyet az Európai Bizottság várhatóan májusban fogad el. Ugyanakkor a Miniszterelnökséghez tartozik a 2007-2013-s előző vidékfejlesztési program lezárása is. A tárca itt a forrásfelhasználást a közelmúltban már több "finomhangolási" lépéssel igyekezett könnyíteni, most pedig a több tízmilliárd forintos, három új pályázattal próbálja gyorsítani a kifizetést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 28. 06:03