Uniós pénzlenyúlás hamis diplomákkal: nyomoz a rendőrség

agrarszektor.hu
Bűncselekmény gyanújával feljelentést tett a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a fiatal gazdáknak kiírt idei támogatási pályázat visszaélései miatt, mivel több mint 120-an hamis dokumentumokkal próbálták igazolni a források elnyeréshez szükséges végzettséget. Az agrárszektor.hu információ szerint rendőrségi nyomozás folyik az ügyben, mivel egy szakképző intézmény "nagy számban bocsátott ki" technikusi végzettséget igazoló hamis papírokat. A 38 milliárdos idei pályázat előtt pedig valósággal ömlöttek az interneten a különböző kurzusokat népszerűsítő hirdetések, amelyek némelyike irreálisan rövid időn belül ígért agrár-szakképzettséget.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az MVH a büntetőeljárásról szóló törvény szerint köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni, így a mostani ügyekben is megtette és a későbbiekben is megteszi a szükséges lépéseket - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak a hivatal a fiatal gazdák számára idén kiírt támogatási pályázat visszaéléseivel kapcsolatban, de további részleteket nem közölt. Úgy tudjuk, a feljelentés nyomán rendőrségi nyomozás folyik, mert egy szakképző intézmény nagy számban bocsátott ki technikusi végzettséget igazoló hamis papírokat.

Mint ismert, a Miniszterelnökség még tavasszal írt ki pályázatot a fiatal gazdák induló uniós támogatására, amelynek teljes összege 38 milliárd forint volt, egy-egy igénylő pedig 40 ezer eurót - mintegy 12 millió forintot - kaphatott. Az MVH-hoz összesen 6943 kérelem érkezett, amelyek közül - a meghatározott minimumpontszám alapján - 3011-et ítéltek támogathatónak. Az MVH 1431 kérelmet utasított el azért, mert a pályázók nem tettek eleget a jogosultsági feltételeknek. Ezek közül pedig 121 ügyfelet azért zártak ki, mert nem volt megfelelő végzettségük.

Kis Miklós Zsolt, az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség államtitkára ugyanakkor az üggyel kapcsolatban a napokban úgy fogalmazott, hogy a kérelmek bírálatakor 120 hamis diplomát szűrtek ki. A pályázat népszerűségét mutatja, hogy más visszaélési kísérletek is akadtak. Így például körülbelül 400-an voltak olyanok, akik "mesterségesen teremtették meg a körülményeket" ahhoz, hogy indulhassanak a pályázaton, például úgy, hogy egy tanyára többen is bejelentkeztek. Volt olyan tanya, amelynek címére 16 ember volt bejelentve - közölte az államtitkár.

Ágazati szakértők szerint a korábbi fiatal gazda pályázatokon is előfordulhattak "diplomahamisítási kísérletek", de most jóval többen próbálkozhattak ilyennel. Idén tavasszal, a beadási határidő előtti hónapokban egyre-másra jelentek meg például az interneten olyan hirdetések, amelyek - "utolsó esélyként" - különböző agrárkurzusokat kínáltak. Ezek közül pedig jó néhány irreálisan rövid időn belül ígért agrár-szakképzettséget - hívják fel a figyelmet szakértők.

A statisztikák viszont azt tükrözik, hogy a visszaélési ügyek összességében jóval kisebb számban fordultak elő a nyertesnek minősített pályázatokhoz képest. A 2007-2013-as, előző uniós költségvetési ciklus vidékfejlesztési forrásaiból csaknem 8,3 ezer fiatal gazda kapott induló támogatást, szemben a kezdetben tervezett 3 ezres létszámmal. 2007-től a fiatal gazdák így 97 milliárd forinthoz juthattak ezzel a könnyen lebonyolítható vidékfejlesztési jogcímmel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03