Komoly perspektíva az agráriumban (x)

agrarszektor.hu
A hazai gazdaság növekedésében meghatározó szerepet játszik az agrárszektor teljesítménye. Az ágazat helyzetéről, finanszírozási lehetőségeiről Császi Róberttel, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

Az ágazat megítélése banki szempontból továbbra is jó, ezt abból is látjuk, hogy hatalmas a kínálat a finanszírozás terén. Ezek szerint pénzügyileg megbízható a hazai gazdatársadalom?


Az agrárium általánosságban még mindig stabil alapokon nyugszik, azonban idén már egyértelműen látszott, hogy a szektor beruházási hajlandósága a támogatási rendszer változása miatt erősen visszaesett, sok partnerünk kivárt beszerzéseivel. Ennek ellenére finanszírozói szempontból jelenleg az agrárium az egyik legvonzóbb szektor. Az elérhető földterület mennyisége limitált, éppen ezért a következő években jelentős hatékonyságnövelő beruházások várhatók, amelyek finanszírozásában komoly potenciál van.

Mit kínál a Budapest Bank a mezőgazdasági vállalkozásoknak?

 

Vállalati üzletágunknál, a Budapest Bank Business-nél felállítottunk egy önálló mezőgazdasági csoportot az agrárszektor hatékony kiszolgálására: szakértőink mélyrehatóan ismerik az agrárvállalkozások helyzetét, problémáit és igényeit, és ezek mentén kialakított termékeink és szolgáltatásaink mellett tudásunk megosztásával is igyekszünk hozzájárulni sikereikhez. Annak érdekében, hogy a szektor cégeinek helyzetét és várakozásait, valamint az agráriummal és annak finanszírozásával kapcsolatos speciális jellemzőket és ezek időbeli változását, trendjeit még inkább nyomon kövessük, egy speciális agrárindex felállítását tervezzük. Felmérésünk éppen a napokban zárul, az eredményeket pedig hamarosan publikálni fogjuk.

Az agárcégeknek milyen finanszírozási lehetőségeik vannak?

 

A Növekedési Hitelprogram (NHP) jelentős finanszírozási forrást biztosított a szektornak, hiszen a 2014. január és 2015. augusztus között megkötött NHP-s hitelek 25%-a a mezőgazdaságba áramlott. A Budapest Banknál - ahol a kkv-kon belül is kiemelt fontosságú az agrárszektor - ez az arány még nagyobb, hiszen az NHP 2-n belül az agrárium finanszírozása több mint harmadát tette ki a kihelyezett hiteleknek. Az NHP átalakított konstrukcióját a vállalkozások 2016-ban is igénybe vehetik. A Budapest Bank emellett tovább bővíti ügyfélkörét, és az őstermelőknek egy sokkal egyszerűbben elérhető, és számukra könnyített hitelfeltételekkel elérhető programot fogunk meghirdetni. Egy egyszerűsített scoring rendszer alapján, - többek között azt figyelembe véve, hogy mióta folytatja vállalkozását a termelő, és mekkora földterülettel rendelkezik -, fogjuk felmérni a termelők finanszírozási lehetőségeit.

További információ a Budapest Bank agrárfinanszírozási megoldásairól:
http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/vallalat/finanszirozas-bkonstrukcio-agrar.php

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 16:01