CIB Bank, KITE: ez nagy bukás volt

MTI
A CIB Bank és a nádudvari KITE Zrt. is kárvallottja volt annak a visszaélés sorozatnak, amellyel arárvállalkozók több mint egymilliárd forintos sikkasztással eladták a hitelfedezetül szolgáló mezőgazdasági terményeket. A vádlottakat most börtönbüntetésre és jelentés kártérítésre ítélték.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Három év börtönbüntetésre és jelentős kártérítésre ítélte a Szekszárdi Törvényszék nem jogerősen S. Ferenc agrárvállalkozót, akit több mint egymilliárd forintos sikkasztással vádoltak. Másodrendű vádlottként a sikkasztás mellett tartozás fedezetének elvonása és hamis magánokirat felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. Fiát, S. Attila elsőrendű vádlottat ugyanezen bűncselekmények miatt két év négy hónap börtönbüntetésre ítélte, további három vádlottat bűnpártolás miatt felfüggesztett börtön-, illetve pénzbüntetéssel sújtott a törvényszék.

A vád szerint az elsőrendű vádlott ügyvezetése alatt állt kft. 2007. júniusban a CIB Készletezési Kft.-vel keretszerződést kötött, amely szerint a CIB Bank egymilliárd forintot biztosít 25 ezer tonna, 2007-es termelésű árpa, búza és kukorica felvásárlására. Az összeget később kétmilliárd forintra emelték.

A társaság több ezer tonna búzát és kukoricát közraktárban helyezett el, azokról a céget ténylegesen irányító S. Ferenc azt állította, hogy a kft. tulajdona. A vádhatóság szerint S. Attila a bank cégének a tulajdonában lévő termény felett a sajátjaként rendelkezett, a terményt többnyire a kft. tudta nélkül értékesítette. A vád szerint 1 milliárd 38 millió forint értékű kár érte a bank kereskedelmi kft.-jét.

A bíróság azt állapította meg, hogy a vádlottak cége 2008. szeptember 1-jén 16 582 tonna terménnyel nem tudott elszámolni, amelynek értéke - akkori tőzsdei áron számolva - 477 millió forint volt. Egy esetben például a cég hatezer tonna kukorica közraktárjegyét a Hungária Hitel és Faktorház Zrt.-nél hitel biztosítékaként használta fel, majd a terményt a kölcsön kiegyenlítéséhez értékesítette. Később ugyanezt hétezer tonna terménnyel egy másik pénzintézetnél is megtette.

S. Ferencet és fiát azért is elmarasztalták, mert cégük elvonta a fedezetet a KITE Zrt. által nyújtott forgóeszközhitel mögül. A bíróság a KITE részére 136 millió forint, a CIB Bank számára 477 millió forint kártérítés kamatos megfizetésére kötelezte őket, a polgárjogi igény kielégítésére pedig több ingatlanjuk zárolását fenntartotta.

Bűnpártolásért 450 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie annak a férfinak, aki készfizető kezességet vállalt az el nem számolt terményre, amelyről azt állították, hogy eltűnt. A harmadrendű vádlott, S. Gergely ezt 50 millió forint ellenében tette meg. A férfi a bűncselekmény után Thaiföldre szökött, 2009-ben nemzetközi elfogatóparancs alapján a schwechati repülőtéren tartóztatták le. A negyed- és az ötödrendű vádlott - aki a pénz eljuttatásában működött közre - 10 hónap, két évre felfüggesztett börtön-, illetve 150 ezer forint pénzbüntetést kapott.

Az ügyész, az első- és a harmadrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért. A másod- és a negyedrendű vádlott fellebbezett az ítélet ellen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?