2023. március 27. hétfő Hajnalka

A forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott

agrarszektor.hu
Az orosz és a kínai tiltakozás ellenére, illetve az észak-koreai fenyegetések mellett ma megkezdődött a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, ami nyugtalanítja ma reggel a nemzetközi részvénypiaci befektetőket, de a devizapiacokon nem sok változást látunk. A forint továbbra is jó erőben van az euróval és a dollárral szemben, 4 éves csúcsra kapaszkodott azonban a fonttal szemben - írja a Portfolio.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az elmúlt napokban még jobban ráerősített Észak-Korea a megelőző atomcsapás veszélyére kommunikációs szinten, mert a partjai közelében megkezdődött a 10 napos, már régen eltervezett hadgyakorlat az Egyesült Államok és Dél-Korea hadserege részvételével. Az oroszok és a kínaiak is kérték, hogy ez maradjon el, de nem hallgattak erre a gyakorlat résztvevői, igaz a bevont katonák számát közel 10 ezerrel csökkentették a tavalyi hadgyakorlathoz képest.  

A hadgyakorlat a következő 10 napban bizonyára kiemelt figyelmet vonz majd a befektetők körében is, ma reggel mérsékelten csökkennek például az európai határidős részvényindexek, de az euró/dollár árfolyamában nincs változás: a jegyzések 1,1750 körül oldalaznak.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

A forint az euróval szemben sem reagált az észak-koreai fejleményekre, ugyanis 303,5 körül ragadt az euróval szemben. Július végén-augusztus elején az akkori feszült periódusban is szokatlanul stabil volt a magyar fizetőeszköz. 303-nál fordult augusztus elején az árfolyam, így ahhoz, hogy tovább tudjon erősödni most a forint, ezen a támasz szinten kellene előbb lefelé átjutnia. Ha ez sikerülne, akkor rögtön bő 2,5 éves forintcsúcsról beszélhetnénk. Ugyanakkor érdekes lesz a holnapi MNB kamatdöntés, amely alkalmat kínálhat a jegybanknak arra, hogy a kamatok mellett jelzést tegyen a forint árfolyamával kapcsolatban is.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

A forint stabilitása az alábbi, relatív teljesítményt mutató grafikonon is jól látszik, ugyanis a geopolitikai feszültségek mellett is csak alig gyengült a forint.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

A forint a továbbra is gyengélkedő dollárral szemben 258,5 körül jár ma reggel a bankközi piacon, itt 255 a fontos támasz szint, alatta pedig 252 körül húzódik egy még erősebb támasz.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

Érdemes fél szemmel figyelni, hogy mit csinál a forint a Brexit-viták miatt gyengélkedő fonttal szemben. Mostanra ugyanis 332-333-ig erősödött a forint, ami négyéves csúcsnak számít és 1 forintos további erősödés esetén immár 6 éves csúcsról beszélhetnénk.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

Címlapkép forrása: AFP Ped Jones

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?