2022. október 2. vasárnap Petra

Ilyen még nem volt: negatív lett a BUBOR

agrarszektor.hu
Most először fordult elő a BUBOR 21 éves történetében, hogy valamely lejáraton negatív bankközi kamatláb alakult ki, vagyis nem a hitelfelvevő bank fizet egy másiknak kamatot, hanem (csakúgy, mint egynapos betét esetében a jegybank felé) fordítva. Az overnight bankközi kamatláb a tegnapi 0,02 százalékról -0,03 százalékra, az egyhetes pedig a tegnapi 0,08 százalékról -0,01 százalékra változott. A forintosított devizahitelek kamata esetében mérvadó 3 havi BUBOR 0,12 százalékról 0,06 százalékra csökkent - írja a Portfolio.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Tegnapi bejelentése szerint az MNB

  • a 3 hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományát 75 milliárd forintban korlátozza. Ez kisebb, mint a várt 150 milliárd forint, vagyis erőteljesebben növeli a bankrendszer likviditását a jegybank.
  • Az overnight betéti kamatláb (vagyis a kamatfolyosó alja) -0,05 százalékról -0,15 százalékra csökkent.
  • A swapeszközök állománya az elkövetkező időszakban növelésre kerül, amelynek célja, hogy a lazító hatás a hozamgörbe minél hosszabb szakaszán minél hamarabb érvényesüljön.


Az újabb monetáris lazítás fényében nem meglepő a BUBOR árjegyzések további csökkenése: az overnight bankközi kamatláb a tegnapi 0,02 százalékról -0,03 százalékra, az egyhetes pedig a tegnapi 0,08 százalékról -0,01 százalékra változott. A forintosított devizahitelek kamata esetében mérvadó 3 havi BUBOR 0,12 százalékról 0,06 százalékra csökkent.

Most először fordult elő a BUBOR 21 éves történetében, hogy valamely lejáraton negatív bankközi kamatláb alakult ki, vagyis nem a hitelfelvevő bank fizet egy másiknak kamatot, hanem (csakúgy, mint egynapos betét esetében a jegybank felé) fordítva.

 

Ilyen még nem volt: negatív lett a BUBOR


2016. november 1-jén vette át az MNB a Magyar Forex Társaságtól a BUBOR előállítását és kezelését. A BUBOR meghatározásában jelenleg 12 kamatjegyző bank (Budapest Bank, CIB, Citibank, Erste, FHB, ING, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, Sberbank és UniCredit) vesz részt. A kamatjegyző bankok minden banki munkanapon 10:30 és 10:45 között közlik a kamatláb mértékét az MNB-vel és két hírügynökséggel, a Reutersszel és a Bloomberggel. A beérkezett kamatjegyzések közül az MNB elhagyja a legmagasabb és a legalacsonyabb értéket, a megmaradt adatokat pedig átlagolja, és ezt az átlagot 11 órakor közzéteszi a honlapján. A kamatjegyző bankoknak 2016 májusa óta ügyletkötési kötelezettségük van: kötelesek legfeljebb a jegyzésben megjelölt kamatláb mellett bankközi hitelt nyújtani bármely, ezt igénylő kamatjegyző bank számára. Lényegében ez biztosítja, hogy a BUBOR a valós bankközi piacon kialakuló átlagárakat mutatja

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34