2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Ilyen még nem volt: negatív lett a BUBOR

agrarszektor.hu
Most először fordult elő a BUBOR 21 éves történetében, hogy valamely lejáraton negatív bankközi kamatláb alakult ki, vagyis nem a hitelfelvevő bank fizet egy másiknak kamatot, hanem (csakúgy, mint egynapos betét esetében a jegybank felé) fordítva. Az overnight bankközi kamatláb a tegnapi 0,02 százalékról -0,03 százalékra, az egyhetes pedig a tegnapi 0,08 százalékról -0,01 százalékra változott. A forintosított devizahitelek kamata esetében mérvadó 3 havi BUBOR 0,12 százalékról 0,06 százalékra csökkent - írja a Portfolio.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Tegnapi bejelentése szerint az MNB

  • a 3 hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományát 75 milliárd forintban korlátozza. Ez kisebb, mint a várt 150 milliárd forint, vagyis erőteljesebben növeli a bankrendszer likviditását a jegybank.
  • Az overnight betéti kamatláb (vagyis a kamatfolyosó alja) -0,05 százalékról -0,15 százalékra csökkent.
  • A swapeszközök állománya az elkövetkező időszakban növelésre kerül, amelynek célja, hogy a lazító hatás a hozamgörbe minél hosszabb szakaszán minél hamarabb érvényesüljön.


Az újabb monetáris lazítás fényében nem meglepő a BUBOR árjegyzések további csökkenése: az overnight bankközi kamatláb a tegnapi 0,02 százalékról -0,03 százalékra, az egyhetes pedig a tegnapi 0,08 százalékról -0,01 százalékra változott. A forintosított devizahitelek kamata esetében mérvadó 3 havi BUBOR 0,12 százalékról 0,06 százalékra csökkent.

Most először fordult elő a BUBOR 21 éves történetében, hogy valamely lejáraton negatív bankközi kamatláb alakult ki, vagyis nem a hitelfelvevő bank fizet egy másiknak kamatot, hanem (csakúgy, mint egynapos betét esetében a jegybank felé) fordítva.

 

Ilyen még nem volt: negatív lett a BUBOR


2016. november 1-jén vette át az MNB a Magyar Forex Társaságtól a BUBOR előállítását és kezelését. A BUBOR meghatározásában jelenleg 12 kamatjegyző bank (Budapest Bank, CIB, Citibank, Erste, FHB, ING, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, Sberbank és UniCredit) vesz részt. A kamatjegyző bankok minden banki munkanapon 10:30 és 10:45 között közlik a kamatláb mértékét az MNB-vel és két hírügynökséggel, a Reutersszel és a Bloomberggel. A beérkezett kamatjegyzések közül az MNB elhagyja a legmagasabb és a legalacsonyabb értéket, a megmaradt adatokat pedig átlagolja, és ezt az átlagot 11 órakor közzéteszi a honlapján. A kamatjegyző bankoknak 2016 májusa óta ügyletkötési kötelezettségük van: kötelesek legfeljebb a jegyzésben megjelölt kamatláb mellett bankközi hitelt nyújtani bármely, ezt igénylő kamatjegyző bank számára. Lényegében ez biztosítja, hogy a BUBOR a valós bankközi piacon kialakuló átlagárakat mutatja

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?