Mindent rendben talált az MNB: távozik a biztos a növénybiztosítóktól

Mindent rendben talált az MNB: távozik a biztos a növénybiztosítóktól

agrarszektor.hu
Az MNB augusztus 16-tól visszahívja a felügyeleti biztost a Bodrogközi Nonprofit és a Bodrogközi Kertészeti Nonprofit kölcsönös növénybiztosító egyesületektől. Az intézmények által benyújtott, a tőkehelyzetük rendezését célzó pénzügyi terveiket ugyanis a jegybank elfogadta, és azok végrehajtása révén a szavatolótőkéjük szintje immár megfelel a jogszabály által előírtnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétett határozataiban 2023. augusztus 16-ával megszüntette a felügyeleti biztos kirendelését a karcsai székhelyű Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületnél, illetve a Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületnél. A döntés oka, hogy a két intézmény olyan (a jegybank kérésére kiegészített) pénzügyi terveket nyújtott be, amelyek megfelelő intézkedéseket tartalmaztak a tőkehelyzetük rendezésére. A pénzügyi terveket az MNB így elfogadta, és azok végrehajtásának eredményeképpen a két növénybiztosító jelenleg immár nemcsak a további működéshez elengedhetetlen biztonsági tőkével, de a törvény által előírt szint feletti szavatolótőkével is rendelkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint emlékezetes a jegybank idén a március 7-én közzétetthatározataiban kötelezte 30 napon belül pénzügyi terv elkészítésére a két növénybiztosító egyesületet. Ebben olyan intézkedések meghozatalát írta elő, amelyek végrehajtásuk esetén alkalmasak arra, hogy a biztosítóegyesületek 3 hónapon belül rendelkezzenek a jogszabály által előírt minimális biztonsági tőkével. A kirendelés megszüntetéséig, de legföljebb 180 napig az MNB emellett - az igazgatóság jogait és kötelezettségeit gyakorló, teljes jogkörű - Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t rendelte ki felügyeleti biztosként a két biztosítóegyesülethez.

A MNB intézkedéseinek oka az volt, hogy az azt megelőző időszakban a - növénybiztosítási tevékenységen belül aszálykár-kockázatra is fedezetet nyújtó szerződésekkel is rendelkező - nonprofit egyesületek saját tőkéje kedvezőtlen irányba változott. Ez nyilvánvalóan hatással lehetett az ügyfelekkel/tagokkal szembeni kárkifizetési kötelezettségek teljesítésére is. Jogszabályi előírás alapján egy (kis)biztosítónak ugyanakkor mindenkor, a tevékenysége megkezdésétől folyamatosan rendelkeznie kell a biztonsági tőke szintjének megfelelő szavatoló tőkével.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kirendelt felügyeleti biztosok az elmúlt időszakban felmérték az intézmények pénzügyi helyzetét, meghatározták a pénzügyi nehézségekből fakadó kockázatok csökkentése, megszüntetése érdekében indokolt lépéseket, illetve biztosították a kárrendezési tevékenység szabályszerű folytatását. A jegybank mostani döntéseit azért hozta meg, mert az egyesületek működése a megszabott határidő lejártakor megfelelt a jogszabályok által előírtaknak. A továbbiakban az intézmények tulajdonosainak felelőssége az egyesületek üzleti szempontból megbízható működtetése, s ennek kapcsán egyebek közt a felmerülő károk rendezése, a biztosítási fedezet szavatolása a díjak beszedésével, illetve szükség esetén megfelelő viszontbiztosító révén. Az MNB természetesen (a biztosítási piac egyéb szereplőivel azonos módon) mindezt a továbbiakban is ellenőrzi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?